Πώς μπορεί η πρόωρη γέννηση ενός βρέφους να επηρεάσει την οικογενειακή κατάσταση;


Μπορεί η πρόωρη γέννηση ενός βρέφους να επηρεάσει την οικογενειακή κατάσταση; Και όμως, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Φινλανδίας (THL) και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική περιοδική έκδοση Pediatrics, η πιθανότητα μια οικογένεια να αποκτήσει δεύτερο παιδί εξαρτάται από το πόσο πρώιμη ήταν η γέννηση του πρώτου μωρού και κατ’ επέκταση αν αποτέλεσε τραυματική εμπειρία για τους γονείς.

Η επιστημονική ομάδα του THL ταυτοποίησε και κατέγραψε 230.308 βρέφη που γεννήθηκαν στην Φινλανδία από τον Ιανουάριο του ’87 έως τον Σεπτέμβριο του ’90 και δεν απέκτησαν αδερφάκι. Έπειτα από συνεντεύξεις με τους εν λόγω γονείς, οι ερευνητές κατέληξαν πως οι γονείς που απέκτησαν πρόωρα μωρά είχαν μικρότερες πιθανότητες να αποκτήσουν κι άλλα παιδιά, σε σχέση με εκείνους που είχαν ολοκληρωμένη κύηση. Μάλιστα, τα εξαιρετικά πρόωρα μωρά (μεταξύ 23 και 27 εβδομάδων) είχαν τα μικρότερα ποσοστά δεύτερου παιδιού στην οικογένεια, ενώ ακόμη και εκείνα που είχαν ημερομηνία γέννησης αρκετά κοντά στην ολοκληρωμένη κύηση (μεταξύ 34 και 36 εβδομάδων) εμφάνιζαν χαμηλές πιθανότητες απόκτησης επόμενου παιδιού.

Κάπως έτσι, οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως “Όσο πιο πρόωρα γεννιέται ένα παιδί, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να είναι το μοναδικό παιδί στην οικογένεια”. Επιπλέον, όπως εικάζουν οι ερευνητές: “Τα χαμηλότερα ποσοστά ενδέχεται να αντικατοπτρίζουν την κρίση που φέρνει ο πρόωρος τοκετός στους γονείς και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του. Η γέννηση ενός πρώιμου μωρού είναι συχνά μια έκπληξη και μπορεί να προβληματίζει τους γονείς, τόσο σε συναισθηματικό, όσο και σε πρακτικό-οικονομικό επίπεδο, καταρρίπτοντας τις προσδοκίες τους σχετικά με την γονεϊκότητα”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ