Τι αποκαλύπτει η αποκριάτικη στολή;


Οι Απόκριες δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να εξωτερικεύσουν τη διάθεση και τα συναισθήματά τους, ενώ αδημονούν να μεταμορφωθούν στις αγαπημένες τους φιγούρες. Για το κατά πόσο η στολή αποκαλύπτει στοιχεία του χαρακτήρα τους, μας ενημερώνει ο παιδοψυχίατρος Ιγνάτιος Καφαντάρης.

Ώρα για μασκαρέματα… Εποχή Αποκριάς και τα παιδιά έχουν την τιμητική τους. Αφήστε τους μικρούς σας ήρωες να επιλέξουν τη στολή τους από την πληθώρα της αγοράς ή ακόμα καλύτερα, φτιάξτε μαζί τους τη στολή των ονείρων τους.

Είναι σημαντικό να επιλέξει το παιδί αυτό που επιθυμεί να ντυθεί στις Απόκριες, μας εξηγεί ο κύριος Καφαντάρης.

«Ακόμα και εάν διαφωνείτε, κάντε του το χατίρι. Έτσι θα αισθανθεί αποδοχή και θα γεμίσει με θετικά συναισθήματα. Μπορείτε ακόμα να σκαρφιστείτε για την επιλογή των αξεσουάρ ένα είδος παιχνιδιού μεταξύ σας, να απολαύστε τις αντιδράσεις τους και να περάσετε αξέχαστα όλοι μαζί».

Το Καρναβάλι, ούτως ή άλλως, είναι από τη φύση του περίοδος ξεφαντώματος και γλεντιού, με κατάργηση των κανονικών συμβάσεων συμπεριφοράς, οπότε έχετε κάθε δικαίωμα να το ευχαριστηθείτε με την καρδιά σας, προσφέροντας ταυτόχρονα πολύτιμες τρυφερές αναμνήσεις και χαρούμενες εμπειρίες στα παιδιά σας.

Αναζήτηση ρόλων….

«Τα παιδιά υποδύονται ρόλους, ήδη από τη νηπιακή τους ηλικία», αναφέρει ο κύριος Καφαντάρης. Παίζουν τον γιατρό, τον βασιλιά, τη μαγείρισσα, την πριγκίπισσα ή τον κομάντο. Η μεταμφίεση τις Απόκριες τα κάνει ακόμα πιο χαρούμενα και βάζει τη φαντασία τους σε εγρήγορση.

Τα αγόρια συνήθως, επιλέγουν κάποια πρότυπα δύναμης και εξουσίας, ενώ τα κορίτσια προτιμούν όμορφες, γλυκές φιγούρες ή διάσημες σταρ. Το να επιλέξει ο γιος σας μια στολή πολεμιστή, δεν σημαίνει πως είναι πολεμοχαρής. Έχει την ανάγκη να ενσαρκώσει μέσα από τη μεταμφίεσή του κάτι που δεν μπορεί να κάνει στην καθημερινότητά του.

Και αν δεν μπορεί να νικήσει τα μυθικά τέρατα, η στολή του πολεμιστή τού αφήνει την ικανοποίηση πως μπορεί και εκείνος να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από τον μεγάλο αδελφό ή τους γονείς του.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τα κορίτσια. Αν η κόρη σας προτιμά να ντυθεί νίντζα αντί για γλυκιά πριγκίπισσα, μην ανησυχείτε. Η στολή θα της μεταδώσει τη δύναμη που αισθάνεται πως της λείπει εξαιτίας της μικρής της ηλικίας και θα τη βοηθήσει να εκτονωθεί. Μην ξεχνάμε πως η έλλειψη δύναμης που τόσο έντονα αισθάνονται τα παιδιά, ξεπερνιέται μέσα από μια μεταμφίεση για λίγες ώρες ή με κάποιες συμβολικές πράξεις στο παιχνίδι τους.

… και η σημασία τους
«Αν και τις περισσότερες φορές, η επιλογή της στολής δηλώνει απλά τη διάθεση του παιδιού το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μπορούμε να επισημάνουμε μερικά χαρακτηριστικά που εκφράζουν περισσότερα στοιχεία του χαρακτήρα τους», συμπληρώνει ο κύριος Καφαντάρης.

Στολές ευφάνταστες & πολύχρωμες ή λιτές & σε παλ χρώματα
Οι εντυπωσιακές στολές μπορεί να επιλέγονται από παιδιά συνεσταλμένα, ντροπαλά, που σε άλλες συνθήκες δεν θέλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο. Αν το παιδί σας επιλέξει μια στολή με έντονα χρώματα, μάλλον θέλει να εκφράσει αυτές τις ημέρες την ανάγκη του για εξωστρέφεια και χαρά.

Πολύ συχνά βλέπουμε, ένα παιδί με έντονη κοινωνικότητα και ανοιχτό χαρακτήρα να επιλέγει μια στολή απλή και λιτή. Με τον τρόπο αυτό θέλει να βιώσει τα αντίθετα στοιχεία τού χαρακτήρα του και από εκεί που είναι η ψυχή της παρέας να παρακολουθεί τα δρώμενα μπαίνοντας σε έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο.

Αλλαγή ρόλων
Αν τα παιδιά σας επιλέξουν μια στολή αντίθετη του φύλου τους, δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι εκφράζουν κάποια υποσυνείδητη αντίθεση προς αυτό. Για παράδειγμα, όταν τα αγόρια ντύνονται κορίτσια έχουν τη διάθεση να εκφράσουν τα αλτρουιστικά τους αισθήματα και την κατανόηση προς το άλλο φύλο.

Όταν τα κορίτσια επιλέγουν να προσποιηθούν μια αγορίστικη φιγούρα, τότε θέλουν να εκφράσουν περισσότερο τον δυναμισμό και την ανάγκη τους για ανεξαρτησία. Βεβαίως, υπάρχουν φορές που αυτή η επιθυμία έχει “διαφυλικό” στόχο και καλό είναι να διερευνηθεί με σοβαρότητα η εικόνα που έχει το παιδί για τον εαυτό του με αφορμή τη στολή που ζητάει, ιδίως εάν το παιδί έχει αιφνιδιάσει και άλλες φορές τους γονείς του, υιοθετώντας πρότυπα του αντίθετου φύλου.

Baby boom ή σούπερμαν
Το παιδί σας διάλεξε να ντυθεί μπέμπης, μπέμπα ή νήπιο; Η επιλογή του υποδηλώνει την εσωτερική του ανάγκη για ακόμα περισσότερη στοργή, φροντίδα και προστασία.

Σε μερικές περιπτώσεις αυτό μπορεί να είναι και επακόλουθο της ανασφάλειας που αισθάνεται με την έλευση ενός νέου μέλους στην οικογένεια (αδελφού, αδελφής).

Τα παιδιά που θέλουν να ζήσουν πιο έντονα την καθημερινότητά τους, είναι πολύ πιθανόν να επιλέξουν μια στολή σούπερ-ήρωα. Με αυτόν τον τρόπο εκφράζουν τη διάθεσή τους για περιπέτεια, καθώς και την ανάγκη να τους θαυμάσουν για τη δύναμη και την αξία τους.

Και στις δύο περιπτώσεις, δηλώνουν την επιθυμία τους να σώσουν τον κόσμο πολεμώντας το κακό.

Celebrity, cartoons ή τρυφερή γατούλα
Διαλέγοντας να αναπαραστήσουν κάποιο διάσημο σταρ ή το αγαπημένο τους cartoon, θέλουν να δείξουν πως είναι μέσα στα πράγματα και παράλληλα εκφράζουν τον θαυμασμό τους σε κάποια χαρακτηριστικά του προσώπου που έχουν επιλέξει.

Εάν πάλι, επιλέξουν κάποια εμφάνιση από το ζωικό βασίλειο, τότε κάθε στολή εκφράζει και το κύριο χαρακτηριστικό του ζώου. Για παράδειγμα η γάτα μαρτυρά ανάγκη για ανεξαρτησία ή κοκεταρία, το λιοντάρι έκφραση δύναμης και κυριαρχίας, ο σκύλος παιχνίδι και αφοσίωση.

Προδιαγραφές ασφαλείας
Εάν το παιδί σας είναι σχετικά μικρό σε ηλικία, είναι σκόπιμο να προσέξετε ορισμένα σημεία στις αποκριάτικες στολές τους, ώστε να μην διατρέξει τον παραμικρό κίνδυνο για τυχόν ατυχήματα.

Για παιδιά μέχρι 7 ετών προσέξτε να μην υπάρχουν κορδόνια στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.

Μεταξύ 7 και 12 ετών τα κορδόνια γύρω από την κουκούλα και τον λαιμό πρέπει να είναι ελεύθερα.

Φροντίστε οι κόπιτσες και οι παραμάνες να είναι καλά καλυμμένες ανάμεσα στα υφάσματα, ώστε να μην ενοχλούν.

Τα μακριά κρόσσια και οι ασύμμετρες άκρες μπορούν να κάνουν το παιδί να μπλεχτεί γύρω από τα πόδια του, σε αιχμηρές γωνίες ή ακόμα και στο κλείσιμο μιας πόρτας, οπότε καλό είναι να αποφεύγονται.

Οι μεγάλες και σφιχτές ζώνες, η πολύωρη κάλυψη του κεφαλιού με μια μάσκα ή ακόμα και κάποια βαριά αξεσουάρ δημιουργούν έλλειψη άνεσης και κάνουν τα παιδιά να δυσανασχετούν, χάνοντας τη χαρά του παιχνιδιού.

Ιγνάτιος Καφαντάρης, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων

Επιμέλεια: Άντζελα Μολφέτα

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ