Πώς να βάψετε ένα δωμάτιο με δύο χρώματα


Θέλετε να ανανεώσετε το δωμάτιό σας και να του δώσετε καινούριο στυλ; Τολμήστε και βάψτε το σε δύο χρώματα. Είναι υπέροχη ιδέα, ειδικά για όσους δεν είναι πολύ έμπειροι σε εξειδικευμένα είδη βαψίματος. Φτιάξτε λοιπόν το δικό σας σχεδιασμό και με απλό τρόπο θα έχετε ένα εξαιρετικά αισθητικό αποτέλεσμα!

Αν δεν έχετε ιδέα για το πώς να βάψετε ένα δωμάτιο, ακολουθήστε κάποιες σημαντικές οδηγίες για να πετύχετε την καλύτερη εμφάνιση του χώρου σας. Αλλά ακόμη και όσοι γνωρίζετε πώς να βάφετε ένα δωμάτιο με δύο χρώματα, δώστε προσοχή στις παρακάτω συμβουλές και τεχνικές.

Προετοιμασία των τοίχων πριν το βάψιμο

Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο τοίχος είναι στεγνός και καθαρός. Θα το πετύχετε με ένα υλικό επικάλυψης ή στεγανοποίησης. Εφαρμόστε το σε όλες τις τρύπες, τις ρωγμές ή τις ατέλειες του τοίχου. Απλώστε το υλικό με μία σπάτουλα σε όσα σημεία έχουν πρόβλημα. Μόλις στεγνώσει το υλικό καλά, τρίψτε με γυαλόχαρτο και απομακρύνετε όλη τη σκόνη.

Έπειτα περάστε ένα αστάρι, ώστε το χρώμα να είναι απόλυτα σταθερό και ομοιόμορφο. Συνήθως η αναλογία είναι 6 μέρη νερό και 1 αστάρι. Αναμείξτε το διάλυμα, απλώστε το στον τοίχο με ένα ρολό ή μια βούρτσα και περιμένετε μέχρι να στεγνώσει καλά.

Πώς να βάψετε ένα δωμάτιο με δύο χρώματα

Τι πρέπει να αποφύγετε, και τι να προσέξετε όταν βάφετε ένα δωμάτιο με δύο χρώματα

Για να βάψετε το δωμάτιο σε δύο χρώματα και να σας ικανοποιεί τελικά, πρέπει να αποφύγετε μερικά κοινά λάθη.

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αποφύγετε την ανάμειξη των χρωμάτων στα σημεία εναλλαγής τους, γιατί αυτό θα δώσει κακή εμφάνιση και προχειρότητα. Για να φτιάξετε μια ξεκάθαρη και ευθεία γραμμή, χρησιμοποιήστε αυτοκόλλητη ταινία ή ένα παρόμοιο προϊόν, που δεν θα βλάψει τον τοίχο.

Αν διαλέξετε δύο έντονα ή δύο αντίθετα χρώματα, βάψτε πρώτα το ένα χρώμα και περιμένετε να στεγνώσει καλά, πριν βάψετε το δεύτερο χρώμα. Έτσι θα δείτε το πραγματικό χρώμα της μπογιάς.

Μην ξεχνάτε ότι πάντα πρέπει να κάνετε ένα δοκιμαστικό βάψιμο στον τοίχο πριν ξεκινήσετε το ολοκληρωτικό βάψιμο του δωματίου, καθώς τα χρώματα αλλάζουν τόνο, όταν στεγνώσουν.

Πώς να βάψετε ένα δωμάτιο με δύο χρώματα

Διάλεξε το σχέδιο συνδυασμού των δύο χρωμάτων

Το πλεονέκτημα της χρήσης δύο χρωμάτων στους τοίχους του δωματίου, είναι ότι μπορείτε να έχετε πολύ πρωτότυπους συνδυασμούς και διαφορετικά είδη αντιθέσεων. Ωστόσο για να έχετε ένα όμορφο αποτέλεσμα που να σας ικανοποιεί θα πρέπει να επιλέξετε εξαρχής το σχέδιο, δηλαδή, ποια στρατηγική θα ακολουθήσετε στην τοποθέτηση των δύο χρωμάτων.

Ο απλούστερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να διαιρέσετε το δωμάτιο στα δύο, δηλαδή τους δύο τοίχους με το ίδιο χρώμα μπογιάς και τους άλλους δύο τοίχους με το άλλο χρώμα. Εξετάστε τη διάταξη των επίπλων ώστε να εναρμονίζονται και να συμπληρώνουν τα χρώματα του τοίχου θα βάψετε.

Προετοιμασία των τοίχων πριν το βάψιμο

Μπορείτε επίσης να διαιρέσετε καθέναν από τους τέσσερις τοίχους με μια οριζόντια γραμμή, με τη βοήθεια μιας ταινίας, να βάψετε το πάνω μισό με το ένα χρώμα και το κάτω μισό με το άλλο. Αυτή είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο και παρέχει πολύ καλά και αισθητικά αποτελέσματα.

Ένας άλλος τύπος σχεδιασμού με δύο χρώματα είναι να βάψετε και τους τέσσερις τοίχους με το ένα χρώμα, και με το άλλο χρώμα να κάνει μια λωρίδα γύρω από το δωμάτιο.

Πώς να επιλέξετε χρώματα για το βάψιμο κάθε δωματίου

Για να διαλέξετε τα κατάλληλα χρώματα για κάθε δωμάτιο, μελετήστε τα χρώματα που έχετε ήδη σε αυτόν τον χώρο. Τα χρώματα που θα ντύσουν τους τοίχους σας, πρέπει να συνδυάζονται και με τα άλλα αντικείμενα που θα υπάρχουν γύρω. Μπορείτε να διαλέξετε δύο αποχρώσεις του ίδιου χρώματος, δύο συμπληρωματικά χρώματα, μια ανοιχτόχρωμη μπογιά που να ταιριάζει με το χώρο και μια πιο ουδέτερη ή παστέλ απόχρωσή της ή απλά να διαλέξετε τα χρώματα που σας αρέσουν.

Το πλεονέκτημα χρωματισμού των τοίχων σε άσπρο – μαύρο είναι ότι μπορείτε να ολοκληρώσετε το χρώμα με αξεσουάρ, υφάσματα ή λεπτομέρειες, επάνω στον ίδιο τοίχο. Αν γνωρίζετε ποια χρώματα ταιριάζουν μεταξύ τους, θα αποφύγετε έναν αδιάφορο, πληκτικό και μουντό χώρο.

Ακόμη, μπορείτε να επιλέξετε δύο διαφορετικές αποχρώσεις του ίδιου χρώματος, για να πετύχετε ένα πιο ομαλό και ισορροπημένο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, ένα δωμάτιο σε δύο αποχρώσεις του μωβ, θα δείχνει το χώρο πιο συντονισμένο.

Προετοιμασία των τοίχων πριν το βάψιμο

Ωστόσο, τα χρώματα θα πρέπει να είναι λίγο – πολύ ταιριαστά, ανάλογα με το δωμάτιο και τη χρήση που θα έχει αυτό. Για παράδειγμα, αν θέλετε να βάψετε ένα νεανικό δωμάτιο, τα φωτεινά χρώματα είναι μια αξιόπιστη επιλογή, ενώ για τη διακόσμηση ενός άλλου δωματίου ή ενός ενήλικα, τα ουδέτερα ή απαλά χρώματα είναι πιο κατάλληλα.

Για κάτι πιο εντυπωσιακό, δοκιμάστε χρωματικά ζεύγη, όπως κίτρινο με μοβ, πορτοκαλί με μπλε ή κόκκινο με πράσινο. Αυτά τα χρώματα είναι συμπληρωματικά και όταν βρεθούν μαζί, προσφέρουν στο χώρο φωτεινότητα. Είναι συνδυασμοί ιδανικοί για εφηβικά ή παιδικά δωμάτια, επειδή είναι διεγερτικοί.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα επιλογή είναι να δημιουργήσετε τα δικά σας σχέδια. Χρησιμοποιήστε τρέσες και μπορντούρες στο ανάλογο ύφος ή τις ειδικές μπογιές για τοίχους, διαμορφώνοντας ένα μοναδικό τελικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, μπορείτε να χωρίσετε ένα κομμάτι πλάτους 20 εκατοστών στον κεντρικό τοίχο και να τοποθετήσετε τα δύο χρώματα που επιλέξατε σε γραμμές ή σε πλεξούδα. Να θυμάστε ότι με τις κάθετες ρίγες ο χώρος θα φαίνεται μεγαλύτερος και ψηλότερος, ενώ με τις οριζόντιες θα φαίνεται πιο συμπαγής.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ