Πώς να αναγνωρίσεις έναν ψεύτη σε δευτερόλεπτα


Πολλές φορές στην ζωή σου θα έχεις αναρωτηθεί αν κάποιος σου λέει ψέματα—και όχι μόνο στην ερωτική σου ζωή. Οι άνθρωποι, γενικά, είμαστε λίγο ανασφαλείς σε αυτόν τον τομέα. Επειδή όμως δεν θέλουμε να φρικάρεις και να υπεραναλύεις λέξεις και συμπεριφορές, ψάξαμε και σου βρήκαμε δέκα πανέξυπνα κολπάκια για να καταλαβαίνεις αμέσως πότε κάποιος σου λέει ψέματα.

Οι άνθρωποι που λένε ψέματα, λοιπόν…

…δαγκώνουν τα χείλη τους
Ένας φυσιολογικός, μη κοινωνιοπαθής άνθρωπος, θα αισθανθεί στρες όταν αναγκαστεί να πει ψέματα. Και όταν βιώνουμε στρες, στεγνώνει το στόμα μας επειδή ο οργανισμός παράγει λιγότερο σάλιο. Για μπόνους πόντους, δοκίμασε να προσφέρεις σε αυτό το άτομο ένα ποτήρι νερό, και δες πόσο γρήγορα το πίνει.

…μαζεύουν τους ώμους προς τα πίσω, ή σηκώνουν το πηγούνι
Αυτά τα δύο δείχνουν ανασφάλεια, με διαφορετικό τρόπο όμως. Στην πρώτη περίπτωση, οι ώμοι μαζεύονται προς τα πίσω και σφίγγουν αν το άτομο νιώθει ανασφάλεια που δεν μπορεί να διαχειριστεί εύκολα. Στην δεύτερη περίπτωση, είναι μια απόπειρα να κάνει τα λόγια του να αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ, αξιοποιώντας την γλώσσα του σώματος.

…δεν ανοιγοκλείνουν και πολύ τα μάτια τους
Οι άνθρωποι που λένε ψέματα, γενικά αποφεύγουν να σε κοιτάξουν στα μάτια. Ή, μάλλον, αυτό συνέβαινε πριν μαθευτεί αυτό απ’ όλο τον κόσμο (χάρη σε άρθρα όπως αυτό). Πλέον, λοιπόν, η φάση με τα μάτια έχει περάσει σε νέο επίπεδο: σε καρφώνουν με το βλέμμα τους, για να φανούν πιο αξιόπιστοι.

…κάνουν σφιγμένες κινήσεις
Επειδή η εναλλακτική τους θα ήταν να κάνουν έντονες και αλλοπρόσαλλες κινήσεις, κάτι που θα “κάρφωνε” το ψέμα τους πιο εύκολα.

…έχουν την τάση να σε δείχνουν με το δάχτυλο
Μια ξεκάθαρα επιθετική κίνηση, μιας και όλοι ξέρουμε πως η επίθεση είναι… η καλύτερη άμυνα. Οι ψεύτες μπορεί να σε δείχνουν με το δάχτυλο όταν προσπαθούν να αποδείξουν πως τα επιχειρήματά σου δεν είναι έγκυρα, για να σε κάνουν να νιώσεις μειωμένος.

…γυρνούν το κεφάλι τους στο πλάι
Όπως τα σκυλιά όταν απορούν για κάτι. Για να είμαστε ειλικρινείς, ακόμα και οι ειδικοί της γλώσσας του σώματος δεν μπορούν να εξηγήσουν πλήρως αυτό το εξελικτικό κατάλοιπο—αλλά αυτό δεν τους έχει σταματήσει από το να το συσχετίσουν με τους ανθρώπους που ψεύδονται.

…παίζουν με τον γιακά τους ή αγγίζουν τον λαιμό τους
Μία λέξη: Στρες. Όλοι μας – υποθέτουμε – έχουμε νιώσει εκείνη την απαίσια αίσθηση που ο λαιμός μας ξαφνικά νιώθει σαν να ασφυκτιεί στο ρούχο που φοράμε και να ζεσταίνεται. Το ίδιο συμβαίνει και με έναν ψεύτη που δεν είναι και τόσο σίγουρος για την ιστορία που σου “πουλάει”.

…σταυρώνουν τα χέρια μπροστά
Σούπερ αμυντική χειρονομία, και πολύ ξεκάθαρη. Όταν νιώθουμε άβολα με την συζήτηση, έχουμε την τάση να καλύπτουμε ευάλωτες περιοχές του σώματος—δηλαδή στήθος, κοιλιά και ανάμεσα στα πόδια.

…αγγίζουν ή παίζουν με κάποιο αντικείμενο
Διπλής χρήσης αυτό: Πρώτον, τους βοηθά να συγκεντρώνονται, άρα και να σου πουν μια πιο οργανωμένη και πιστευτή ιστορία, και δεύτερον, πάντα υπάρχει η πιθανότητα μια μικρή κίνηση στην άκρη του ματιού σου (του συνομιλητή τους, δηλαδή) να σου αποσπάσει την προσοχή και να γίνεις ξαφνικά πιο ευκολόπιστος.

…φτιάχνουν την εμφάνισή τους
Επειδή αυτό δίνει στους ανθρώπους μια αίσθηση ασφάλειας και αυτοπεποίθησης. Έχει παρατηρηθεί πιο συχνά σε γυναίκες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ