«Τρύπα» 241 εκατ. ευρώ στο χώρο του φαρμάκου καταγγέλλουν τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας


«Τρύπα» ύψους 241 εκατ. ευρώ στον χώρο του φαρμάκου για τα έτη 2006 – 2012 αποκάλυψαν σήμερα οι συναρμόδιοι υπουργοί Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Όπως ανέφεραν οι υπουργοί, το ελληνικό Δημόσιο για μια σειρά μη σύννομων λόγων την περίοδο 2006-2010 δεν εισέπραξε τα ποσά που θα έπρεπε να έχει εισπράξει από φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του rebate, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί σημαντικά.

Το συνολικό ποσό που δεν εισπράχθηκε από το Δημόσιο ανέρχεται σε περίπου 241 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το όλο θέμα αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο Προκαταρκτικής Εξέτασης από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης προς τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.

«Αμέσως μόλις η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αντιλήφθηκε το ζήτημα προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου και να διαλευκανθεί η υπόθεση, αλλά και να λάβει το Δημόσιο τα ποσά που δικαιούται» επεσήμανε σε δηλώσεις της η κα Αχτσιόγλου.

Ειδικότερα για τα έτη 2006-2007 τα ποσά δεν εισπράχθηκαν από τις φαρμακευτικές εταιρείες, διότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθόριζε τις οφειλές ακυρώθηκε αργότερα από το ΣτΕ για τυπικούς λόγους, μετά από προσφυγή των ίδιων των εταιρειών.

Το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε εξέδωσε νέα υπουργική απόφαση, με αποτέλεσμα τα ποσά της περιόδου εκείνης να μην εισπραχθούν ποτέ. Τα συνολικά οφειλόμενα ποσά της περιόδου 2006-2007 ήταν ύψους 134, 4 εκατ. ευρώ.

Για το έτος 2008 δεν εκδόθηκε ποτέ Κοινή Υπουργική Απόφαση, με αποτέλεσμα εκείνη τη χρονιά να μην εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ που το Δημόσιο δικαιούνταν να λάβει από το rebate (εκτιμάται πως το ποσό ανέρχεται σε 67,2 εκατ. ευρώ).

Τέλος για την περίοδο 2009 έως και 2010 διαπιστώθηκε ότι αν και καθορίστηκαν οι οφειλές, με βάση νεότερο νόμο και νεά Κοινή Υπουργική Απόφαση, ωστόσο ορισμένα ποσά εξ αυτών ούτε εισπράχθηκαν, ούτε βεβαιώθηκαν στην εφορία ως οφειλές των εταιρειών που δεν κατέβαλαν αυτά που όφειλαν. Οι οφειλές αυτές ανέρχονται για τα έτη αυτά σε 40 εκατ. ευρώ.

«Σε αυτή την εικόνα δεν θα είχαμε φτάσει, αν δεν υπήρχε ισχυρή πολιτική βούληση από αυτή την Κυβέρνηση, να διερευνήσει το «πάρτυ» στον χώρο του φαρμάκου» υποστήριξε ο κ. Ξανθός, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης συμπλήρωσε πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που βαρύνουν τις προηγούμενες ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων κατά την επίμαχη περίοδο 2006 – 2010.

Ήδη για τα έτη 2009-2010 το υπουργείο έχει προχωρήσει στη βεβαίωση στην εφορία των ποσών του rebate, τα οποία δεν είχαν εισπραχθεί και ούτε είχαν βεβαιωθεί ως οφειλόμενα. ‘Εχουν βεβαιωθεί 26,4 εκατ. ευρώ για τα έτη 2009 – 2010 και ολοκληρώνεται η βεβαίωση των υπολοίπων.

Σε ότι αφορά τα έτη 2006-2007 και 2008, τα δύο συναρμόδια υπουργεία θα προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα εξασφαλίζει ότι το Δημόσιο θα λάβει τα ποσά που δικαιούται (πιθανότατα με την μέθοδο του συμψηφισμού).

Αξίζει να σημειωθεί πως στην υπόθεση εμπλέκονται περίπου 270 φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ σήμερα ενημερώθηκαν από το υπουργείο Υγείας οι τρεις ενώσεις που εκπροσωπούν την φαρμακοβιομηχανία, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ