Εγκέφαλος: Γιατί το μυαλό των γυναικών παραμένει κοφτερό για περισσότερα χρόνια

Ο γυναικείος οργανισμός έχει πολλές διαφορές από τον ανδρικό. Αυτές οι διαφορές βέβαια υπάρχουν και στον εγκέφαλο. Νέα έρευνα δείχνει πως το μυαλό των γυναικών είναι πιο κοφτερό για περισσότερα χρόνια επειδή είναι σχεδόν τέσσερα χρόνια νεότερος από αυτόν των ανδρών.

Ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 200 άντρες και γυναίκες τους οποίους υπέβαλαν σε απεικονιστικές εξετάσεις PET (ανίχνευση τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων), οι οποίες στη συνέχεια ερμηνεύτηκαν με βάση αλγόριθμο. Ακολούθησαν κι άλλες εξετάσεις για τον προσδιορισμό της βιολογικής ηλικίας κάθε ατόμου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι εγκέφαλοι των γυναικών «γερνούν» πολύ αργότερα σε σχέση με τους εγκεφάλους του αντίθετου φύλου. Πιο συγκεκριμένα, η διαφορά αυτή είναι περίπου 3,8 χρόνια.
Για τους άνδρες και τις γυναίκες της ίδιας ηλικίας, ο αλγόριθμος βρήκε ότι οι γυναίκες ήταν στην πραγματικότητα τρία χρόνια «νεότερες».

Η μελέτη εξέτασε τον μεταβολισμό του εγκεφάλου, δηλαδή την ικανότητα του εγκεφάλου να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη για να λειτουργήσει. Έχοντας «νεότερο» μυαλό, οι γυναίκες χρησιμοποιούν τη γλυκόζη με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Οι διαταραχές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ ή η άνοια μπορούν να επηρεάσουν τον καθένα, επηρεάζουν όμως τις γυναίκες με μεγαλύτερη συχνότητα. Οι ερευνητές αποδίδουν το παραπάνω και στο γεγονός ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ