Ο Κροατικός Στρατός θέλει περισσότερα Black Hawk

Οι κροατικές Ειδικές Δυνάμεις θα ήθελαν μελλοντικά τα ελικόπτερα UH-60M Black Hawk να ανέλθουν σε τουλάχιστον τέσσερα, θεωρεί ο διοικητής τους ταξίαρχος Perica Turalija.

Πριν λίγες ημέρες, ο υπουργός άμυνας της Κροατίας Damir Krsticevic ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για την απόκτηση δύο UH-60M Black Hawk, με αφορμή την επίσκεψη αμερικανικών ελικοπτέρων του τύπου στην Κροατία. Σύμφωνα με το «Obris.org», τα ελικόπτερα θα παραληφθούν το χρονικό διάστημα 2020-2021.

Ο Krsticevic υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι τα UH-60M θα είναι νέας κατασκευής και τόνισε ότι η άφιξή τους θα σηματοδοτήσει την απαρχή αντικατάστασης των Mi-8/17. Η διαδικασία απόσυρσης των ελικοπτέρων σοβιετικής / ρωσικής προέλευσης θα είναι σταδιακή και θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Τα δύο UH-60M έχουν ονομαστικό κόστος $53-55 εκατ. μαζί με συνοδευτικό εξοπλισμό, λοιπά υλικά και υπηρεσίες.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Κροατία συμφωνεί την προμήθεια ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ, έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει 16+10 μεταχειρισμένα εξοπλισμένα OH-58D Kiowa Warrior. Τα 16 ελικόπτερα είναι ενεργά και έχουν ανακηρυχθεί επιχειρησιακά. Τα υπόλοιπα 10 είτε θα καταστούν ενεργά είτε θα χρησιμοποιηθούν ως πηγή ανταλλακτικών, όταν βέβαια παραληφθούν.

Στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας Κροατίας – ΗΠΑ, έχουν ακόμη μεταβιβαστεί στην Κροατία 214 στρατιωτικά οχήματα MRAP, υλικά διοικητικής μέριμνας και εξοπλισμός για ειρηνευτικές αποστολές.

Τα δύο UH-60M αναμένεται να αναλάβουν κυρίως καθήκοντα CSAR. Μέλη των κροατικών Ειδικών Δυνάμεων θεωρούνται εξοικειωμένα με τον τύπο, έχοντας εξασκηθεί σε ασκήσεις με αμερικανικά SH-60 Sea Hawk. Ο Κροατικός Στρατός εξετάζει ήδη τρόπους αύξησης των μεταφερόμενων στρατιωτών, μέσω τροποποιημένης διαμόρφωσης, και μελετά επιλογές εξοπλισμού των ελικοπτέρων, με τοποθέτηση οπλισμού αυτοάμυνας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here