Αεροδρόμιο Lyon: Οι παρκαδόροι είναι ρομπότ! (vid)


Η υπηρεσία ολοκλήρωσε τη λίγων μηνών φάση δοκιμής στη Lyon και εντός ολίγου θα γενικευθεί. Το ρομπότ ονομάζεται Stan και θα ενεργοποιηθεί ως στάνταρ υπηρεσία για τους χρήστες του αεροδρομίου Saint-Exupéry. Οι ταξιδιώτες θα είναι σε θέση να δοκιμάσουν την ικανότητα αυτού του νέου ρομπότ, ικανού να διαχειριστεί μεγάλο όγκο κίνησης.

Δώδεκα «Stan» αναλαμβάνουν δράση σε ένα χώρο στάθμευσης 500 θέσεων, αλλά η διεύθυνση του αεροδρομίου προγραμματίζει να κλιμακώσει τη χρήση της υπηρεσίας για να επιτύχει μακροπρόθεσμα τη διαχείριση 6.000 θέσεων με αυτό το ρομπότ.

Η αρχή είναι απλή: Κάνεις την κράτηση του χώρου εκ των προτέρων και αφήνεις το αυτοκίνητό σου σε ένα ειδικό μποξ. Το ρομπότ-πλατφόρμα παίρνει στη συνέχεια το αυτοκίνητο και πηγαίνει να το παρκάρει σε ένα υπαίθριο πάρκινγκ.

Κατά την επιστροφή από την πτήση σου, απλώς περνάς από το σκάνερ την κράτησή σου και το ρομπότ θα βρει και θα σου παραδώσει το αυτοκίνητο -ο Stan σηκώνει τελείως το αυτοκίνητο, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος αν έχεις αφήσει το αυτοκίνητο με ταχύτητα στο σασμάν.

Δύο είναι τα άμεσα οφέλη που πιστώνονται στον Stan: Η πολύ «λεπτή» διαχείριση του χώρου στάθμευσης (τα αυτοκίνητα σχεδόν κολλάνε και είναι απόλυτα στοιχισμένα), που διασφαλίζει μέχρι το 100% παραπάνω χώρο σε σχέση με την ανθρώπινη διαχείριση του χώρου πάρκινγκ σύμφωνα με τη Stanley Robotics, και το κέρδος σε χρόνο και σε ρύπανση -οι οδηγοί δεν χρειάζεται πλέον να κάνουν κύκλους για να βρουν μια θέση.

Το αεροδρόμιο της Lyon είναι το πρώτο στη Γαλλία που υιοθετεί αυτή την υπηρεσία «παρκαδόρου». Αλλά φανταζόμαστε πως μέχρι το 2030, τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια χωρίς ανάλογη υπηρεσία θα είναι ελάχιστα.


ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ