Επιλόχεια τριχόπτωση: Τι είναι, γιατί συμβαίνει, πόσο διαρκεί και πώς αντιμετωπίζεται;


Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, μήπως παρατήρησες στο σώμα σου κάτι περίεργο; Όχι, δεν εννοώ την κοιλιά σου που μεγάλωνε, ούτε όλες τις περίεργες αισθήσεις που είχες καθώς περνούσε ο καιρός. Μιλάω για αυτή την ανεξήγητη τριχοφυΐα που εμφανίστηκε ξαφνικά σε όλο το κορμί σου. Ξέρω, όλοι σου είπαν πως μετά την γέννηση του μικρού σου θα απαλλαχθείς από όλες αυτές τις ανεπιθύμητες τρίχες που είτε τριπλασιάστηκαν ή εμφανίστηκαν σε σημεία που δεν περίμενες ποτέ ότι θα αναπτύξεις τριχοφυΐα. Ξέχασαν, όμως, να σου πουν πως μαζί τους ενδέχεται να χάσεις και… τα μαλλιά σου! Ω ναι, η επιλόχεια τριχόπτωση είναι μια συνηθισμένη κατάσταση για τις νέες μητέρες και δεν πρέπει να σε φοβίζει. Μήπως, όμως, θέλεις να μάθεις περισσότερα για αυτή;

Καταρχάς, η τριχόπτωση μετά την εγκυμοσύνη είναι μια αρκετά κοινή κατάσταση μεταξύ των γυναικών και οφείλεται σε καθαρά ορμονικές αιτίες. Αυτή η ορμονική προέλευσή της, πάντως, είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν την βιώνουν όλες οι γυναίκες, αλλά ένα ποσοστό τους. Επιπλέον, ως ορμονική αντίδραση, αυτή η τριχόπτωση σύντομα παύει και η τριχοφυΐα επανέρχεται στην κανονικότητά της.

Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό της μητέρας χτυπάνε “κόκκινο”. Αυτή η υπερπαραγωγή οιστρογόνων επηρεάζει και τα μαλλιά μας, καθώς κάνει τους θύλακες των τριχών να αναπτύσσονται πιο γρήγορα, ενώ την ίδια στιγμή ο κύκλος ανάπτυξης της τρίχας σταθεροποιείται στο στάδιο της ανάπαυσης, που σημαίνει ότι δεν “γερνούν”, αλλά παραμένουν δυνατές και υγιείς. Επιπλέον, μειώνεται η έκκριση σμήγματος στο κεφάλι και σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται ακόμη και αύξηση του όγκου της τρίχας. Με λίγα λόγια, τα μαλλιά μας στην εγκυμοσύνη είναι πλούσια, πυκνά και super λαμπερά! Μετά την γέννηση, όμως, του παιδιού (ή μετά τον θηλασμό), τα οιστρογόνα επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδά τους και τα μαλλιά στον κανονικό κύκλο ζωής τους, με αποτέλεσμα όλες αυτές οι τρίχες που είχαν παραμείνει για εβδομάδες σε αδρανές στάδιο, να χάνονται πλέον με γοργούς ρυθμούς, αφού επιταχύνεται η ανάπτυξή τους.

Πότε σταματάει η τριχόπτωση;
Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από έξι έως και 12 μήνες μετά την γέννηση του μωρού. Μετά το πρώτο έτος, το τριχωτό της κεφαλής επανέρχεται πλήρως στην αρχική και φυσιολογική κατάστασή του και οι τρίχες αναπτύσσονται με φυσιολογικούς ρυθμούς.

Πώς αντιμετωπίζεται η τριχόπτωση;
Ακριβώς επειδή οφείλεται σε ορμονικές αιτίες, δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί ή να αντιμετωπιστεί η επιλόχεια τριχόπτωση. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που ενδέχεται να επιβαρύνουν την κατάσταση, όπως είναι η στέρηση ύπνου, η κακή διατροφή και το στρες, δηλαδή όλα όσα χαρακτηρίζουν την ζωή μιας μητέρας τον πρώτο καιρό μετά την γέννα της. Ωστόσο, εξισορροπώντας ελαφρώς αυτές τις τρεις συνιστώσες, η απώλεια μαλλιών μπορεί να γίνει λιγότερο έντονη, παρ’ ό,τι δεν πρόκειται να εκλείψει. Παρ’ όλα αυτά, μια χτένα με αραιά δόντια που δεν σπάει την τρίχα και δεν την τραβάει από τον θύλακά της, είναι η ιδανική επιλογή, ώστε να μην επιβαρυνθεί η τριχόπτωση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ