Σκόπια – Συμφωνία των Πρεσπών: Βρέθηκε ο πρώτος βουλευτής από τους οχτώ που χρειάζεται ο Ζάεφ

Σκοπιανό | Ζόραν Ζάεφ | Συνταγματική αναθεώρηση«Σωτήρα» στο πρόσωπο του ανεξάρτητου Σκοπιανού βουλευτή Fedir Muhic φαίνεται ότι βρήκε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να «περάσει» από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα μαζικής ενημέρωσης ο Muhic άλλαξε πολιτική θέση σε σχέση με τις δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες και υποστήριξε δημόσια ότι θα ψηφίσει υπέρ της συνταγματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με δηλώσεις του σήμερα 15 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής των Σκοπίων επί της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την αλλαγή του συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, «η κυβέρνηση του Ζάεφ, παρά το γεγονός ότι έφερε προς συζήτηση μία κακή συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της χώρας μας, εντούτοις δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί καλύτερη».

«Ακολουθώ το δρόμο της λογικής και της συνείδησης», επισήμανε ο ανεξάρτητος βουλευτής.

Ως εκ τούτου, η Συμφωνία των Πρεσπών υποστηρίζεται όπως όλα δείχνουν από 73 βουλευτές, ενώ αναζητούνται άλλοι επτά προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 80 που απαιτούνται για την συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα.

20186125

Συνεχίζεται αύριο η συζήτηση

Συνεχίζεται αύριο και κατά πάσα πιθανότητα και τις επόμενες ημέρες, η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής των Σκοπίων επί της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την αλλαγή του συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία.

Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων  Ζάεφ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Στην περίπτωση αυτή, εικάζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.

20186126

Ζάεφ: «Ψηφίστε υπέρ, γιατί κρίνεται η ένταξη σε ΝΑΤΟ – ΕΕ»

Σε μια προσπάθεια να περισώσει ό,τι μπορεί, μετά το πρωτόγνωρο φιάσκο του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός των ΣκοπίωνΖόραν Ζάεφ, απευθύνθηκε σε δραματικό τόνο προς τους βουλευτές της σκοπιανής Βουλής, καλώντας τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, υπερτονίζοντάς τους ότι «το μέλλον της χώρας βρίσκεται στα χέρια τους», κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας συζήτησης στην ολομέλεια της σκοπιανής βουλής.

«Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η βούληση των πολιτών είναι για τη χώρα να προχωρήσει μπροστά», σημείωσε ο Ζάεφ. Επανέλαβε ακόμα ότι η ψηφοφορία αφορά το Ευρωπαϊκό μέλλον των Σκοπίων και θα οδηγήσει τη χώρα στην πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αποδεχθεί τροποποιήσεις υπό τον όρο ότι αυτές θα υπόκεινται στο πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αναφερόμενος στα επεισόδια της 27ης Απριλίου είπε ότι η συνεδρίαση παρουσιάζει μια ευκαιρία για αλληλοσυγχώρεση: «Ας δώσουμε τα χέρια. Ο λαός δεν θα συμφιλιωθεί αν δεν συμφιλιωθούν οι πολιτικοί του».

Από τη μεριά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE Ιλία Ντίμοφσκι ισχυρίστηκε ότι μετά την πολύ μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου, η παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για την αλλαγή του Συντάγματος και επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα των Σκοπίων.


ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here