Πώς θα διαλέγεις την πιο ασφαλή θέση στο αεροπλάνο


Δεν ξέρω για εσάς αλλά το πρώτο πράμα που οφείλεις να κάνεις, αν θες να περάσεις μια άνετη πτήση είναι με το που ανακοινωθεί το check in να μπεις να κλείσεις θέση. Εγώ τουλάχιστον, το τιμώ και με το παραπάνω. Γιατί το πού θα καθίσεις ίσως κάνει τη διαφορά.

Σύμφωνα, μάλιστα, με μια πρόσφατη μελέτη του περιοδικού TIME ούτε το παράθυρο ούτε ο διάδρομος είναι η καλύτερη επιλογή.

Οι θέσεις στο κέντρο της καμπίνας όμως είναι μια άλλη ιστορία. Κι αυτό γιατί εκεί είναι τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου και συγκεκριμένα οι μεσαίες θέσεις στον διάδρομο. Το ποσοστό θανάτων σε αυτές κοντά στο πίσω μέρος του αεροπλάνου είναι 28% σε σχέση με το 44% που αντιστοιχεί στα καθίσματα που είναι δίπλα στον διάδρομο και στη μέση του αεροσκάφους. Ασφαλείς θέσεις θεωρούνται επίσης – κατά την μελέτη- και οι δύο σειρές πιο κοντά στην έξοδο κινδύνου. Γιατί; Επειδή όσοι κάθονται εκεί μπορούν να βγουν πιο γρήγορα από το αεροπλάνο, αν φυσικά υπήρχε τέτοια δυνατότητα.

Βέβαια η μελέτη σημειώνει ότι τα ευρήματα της δεν είναι το Α και το Ω για μια ασφαλέστερη πτήση, αφού βασίστηκαν σε 17 αεροπορικές συντριβές των τελευταίων 30 ετών, που είναι ένα μικρό δείγμα. Το TIME υπενθυμίζει επίσης στους επιβάτες να ακολουθούν τις οδηγίες ασφαλείας και ότι η ζώνη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ανεξαρτήτως θέσης.

Εμείς θα σου πούμε αν έχεις τύχη διάβαινε! Σύμφωνα άλλωστε με παλιότερη μελέτη του Economist οι πιθανότητες να βρίσκεσαι σε αεροπλάνο που θα συντριβεί είναι περίπου μία στα 5,4 εκατομμύρια ενώ άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι είναι 1 στα 11 εκατομμύρια.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ