Οι ΗΠΑ μπορούν να παγώσουν την παράδοση των μαχητικών F-35 στην Τουρκία


Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποφασίσουν σύντομα τη διακοπή των προετοιμασιών για την παράδοση των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, σε μια ισχυρότερη προειδοποίηση η Άγκυρα να μην αποκτήσει το ρωσικό Α/Α σύστημα S-400.

Σύμφωνα με δήλωση της Αμερικανίδας αναπληρώτριας βοηθού υπουργού άμυνας, Κάθριν Γουιλμπάργκερ, «το S-400 είναι ένα κομπιούτερ. Το F-35 είναι ένα κομπιούτερ. Δεν θέλεις να αγκιστρώσεις το κομπιούτερ σου σε ένα αντίπαλο κομπιούτερ και αυτό είναι βασικά αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε».

Οι ΗΠΑ πλησιάζουν σε ένα σημείο καμπής στις σχέσεις τους με την Τουρκία, σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, μετά την αδυναμία τους να πείσουν τον Πρόεδρο Ερντογάν ότι η αγορά ενός ρωσικού Α/Α συστήματος θα οδηγήσει σε πιθανές εκπτώσεις στην ασφάλεια του F-35. Ενώ δεν έχει υπάρξει κάποια απόφαση, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι η Ουάσινγκτον σκέφτεται το πάγωμα των βημάτων παράδοσης του αεροσκάφους, που κατασκευάζει η Lockheed Martin. Επιπλέον, δεν αποκλείεται η δημιουργία εναλλακτικών κέντρων υποστήριξης του κινητήρα, με το μοναδικό τέτοιο ανά την Ευρώπη να πρόκειται να λειτουργήσει στην Τουρκία. Για την τελευταία κίνηση, ωστόσο, δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες πληροφορίες.

Αν η Τουρκία απομακρυνθεί από το πρόγραμμα του μαχητικού, θα είναι η πιο σοβαρή κρίση μεταξύ των δύο χωρών για δεκαετίες, σημειώνει ο αναλυτής Μπουλέντ Αλιριζά του think-tank «CSIS». Αν η Τουρκία προχωρήσει στην παραλαβή του S-400, μπορεί να αντιμετωπίσει αμερικανικές κυρώσεις. Βέβαια, η Άγκυρα συμμετέχει στο πρόγραμμα κατασκευής του F-35, αλλά το Πεντάγωνο θα μπορούσε να αναζητήσει άλλους προμηθευτές για τμήματα του μαχητικού, είτε στις ΗΠΑ είτε σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

«Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να στείλουν μηνύματα σε αυτούς», καταλήγει η Γουιλμπάργκερ.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ