Λεωνίδιο: Εκεί που το Πάσχα «βρέχει» φαναράκια!


Κάθε χρόνο, πολλοί εκδροµείς επισκέπτονται το Λεωνίδιο, τη γραφική κωµόπολη που βρίσκεται στις ακτές του Μυρτώου πελάγους και κάτω από τον Πάρνωνα, προκειµένου να δουν από κοντά ένα ξεχωριστό έθιµο που λαµβάνει χώρα το βράδυ της Ανάστασης!

Τα πολύχρωμα αερόστατα στο Λεωνίδιο: Η ιστορία ενός από τα ομορφότερα πασχαλινά έθιμα
Οι κάτοικοι κατασκευάζουν κάθε χρόνο εκατοντάδες πολύχρωµα αερόστατα-φαναράκια, τα οποία και «ελευθερώνουν» το βράδυ της Ανάστασης στον ουρανό, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαµα! Πρόκειται για ένα έθιµο που έχει τις ρίζες του πίσω στον χρόνο πολλά χρόνια και κάνει το Λεωνίδιο να ξεχωρίζει ανάµεσα σε άλλους, πασχαλινούς προορισµούς της Ελλάδας. Οι στολισµένοι Επιτάφιοι των ενοριών του Λεωνιδίου, ακολουθούµενοι από την τοπική µπάντα, συναντώνται στην κεντρική πλατεία. Μετά τον Επιτάφιο, το ραντεβού δίνεται στην όµορφη Πλάκα, το λιµάνι του Λεωνιδίου, όπου τα ταβερνάκια γεµίζουν κόσµο που απολαµβάνει τα νηστίσιµα εδέσµατα συνοδεία ούζου!

Το αποκορύφωµα όµως είναι η κατασκευή των αεροστάτων, που µικροί, µεγάλοι άντρες και γυναίκες, επιδίδονται εβδοµάδες πριν το Μεγάλο Σάββατο.

Λεωνίδιο φαναράκια Ανάσταση
Πάνω από 1.000 τέτοια αερόστατα, απ’ όλες τις ενορίες του Λεωνιδίου, θα κάνουν το ταξίδι τους δηλώνοντας την Ανάσταση της ψυχής και τον εξορκισµό του κακού, στον οποίο συµβάλλουν βέβαια και τα βεγγαλικά που γεµίζουν τον ουρανό! Το κάψιµο του Ιούδα συµπληρώνει την εικόνα της Ανάστασης. Την Κυριακή του Πάσχα, στον κήπο του Δηµαρχείου, στήνεται ένα αυθεντικό τσακώνικο γλέντι για ντόπιους και επισκέπτες, που φυσικά κυρίαρχο ρόλο έχει το φαγητό, το άφθονο κρασί και ο χορός! Σούβλες µε τον παραδοσιακό οβελία έχουν τον πρωταρχικό ρόλο, ενώ µετά το φαγητό σειρά έχουν οι παραδοσιακοί τσακώνικοι χοροί!

Ανάσταση στον Τυρό Αρκαδίας
Σε κοντινή απόσταση από το Λεωνίδιο, στον γειτονικό Τυρό, τη Μ. Παρασκευή θα δείτε την περιφορά των δύο επιτάφιων στην παραλιακή οδό µε την συνοδεία των ψαροκάικων, ενώ οι κάτοικοι και οι επισκέπτες ακολουθούν µε ευλάβεια την ποµπή. Το βράδυ της Ανάστασης, στην ενορία της Μεταµόρφωσης του Σωτήρος, αναβιώνει ένα από τα πιο εντυπωσιακά και γνωστά έθιµα της Ελλάδας! Χιλιάδες κεριά φωτίζουν την θάλασσα, ενώ το λιµάνι «πυρπολείται», όταν οι Τσάκωνες µπουρλοτιέρηδες καίνε το οµοίωµα του Ιούδα. Ο ουρανός γεµίζει µε εκατοντάδες πυροτεχνήµατα, φωτίζοντας ολόκληρη την περιοχή και το όλο θέαµα είναι πραγµατικά εντυπωσιακό. Τα έθιµα του τόπου, σε συνδυασµό µε τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων και τις αµέτρητες επιλογές σε ουζερί και ταβερνάκια προσελκύουν κάθε χρόνο αρκετό κόσµο.

Εxtra tip: Αν βρεθείτε στην περιοχή, µην παραλείψετε να επισκεφθείτε το εντυπωσιακό µοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας, λαξεµένο πάνω στο βουνό, µε εκπληκτική θέα.

Πώς να πάτε
Το Λεωνίδιο απέχει 206 χλµ. οδικώς από την Αθήνα, περίπου 3 ώρες, µέσω Ολυµπίας Οδού. Από το Λεωνίδιο ο Τυρός απέχει 18 χλµ., (περίπου 30 λεπτά), µέσω της επαρχιακής οδού Αστρους-Λεωνιδίου. Αν έρχεστε από Αθήνα, αρχικά πάρτε την Αθηνών – Κορίνθου, µετά την Κορίνθου – Τριπόλεως, βγείτε στην έξοδο για Αργος και µετά ακολουθήστε τις ταµπέλες για Άστρος.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ