Νορμανδία 10 Ιουνίου 1944: 4 Γερμανοί και μια βρετανική φάλαγγα αρμάτων…


Ο λοχίας Ρούντι Μπράσχε και η ομάδα των κυνηγών αρμάτων της 2ης Διμοιρίας, του 1ου Λόχου, του 901ου Panzergrenadier Regiment Lehr, που διοικούσε, εφοδιασμένη με ένα Panzerschreck – το αντίστοιχο γερμανικό Bazooka- με νάρκες και χειροβομβίδες, πλησίασε στην άκρη του στενού δρόμου, εκεί που αυτός σχημάτιζε γωνία 90 σχεδόν μοιρών, και καλύφθηκε στα δέντρα.

Ο Μπράσχε ετοιμαζόταν να διατάξει την ομάδα να κινηθεί εμπρός, όταν ο στρατιώτης Λάνγκερμαν του είπε: «Άρματα στα αριστερά, Ρούντι». Ο Μπράσχε άκουσε τον θόρυβο από πολλούς κινητήρες αρμάτων. Λίγες στιγμές αργότερα το πρώτο Sherman φάνηκε. Το ακολουθούσαν και άλλα.

Τα βρετανικά άρματα κινούντο αργά και προσεκτικά. Χωρίς, μάλλον, να το γνωρίζουν, οι Βρετανοί είχαν βρεθεί στο πλευρό του γερμανικού λόχου. Ανάμεσα σε αυτά και στον λόχο υπήρχε μόνη η ομάδα του Μπράσχε. Ο λοχίας διέταξε έναν άνδρα να ενημερώσει τον λόχο.

Ο ίδιος άρπαξε το Panzerschreck και πήρε θέση στην άκρη του δρόμου, καλυμμένος στη βλάστηση. Άφησε το προπορευόμενο άρμα να πλησιάσει αρκετά και πίεσε την σκανδάλη. Η κοίλου γεμίσματος ρουκέτα έπληξε το Sherman στον πύργο από πολύ μικρή απόσταση, με αποτέλεσμα ο πύργος να αποκολληθεί.

Αμέσως φώναξε: «Ακολουθήστε με». Αμέσως οι στρατιώτες Κεκ, Λάνγκερμαν και Χιλ τον ακολούθησαν μεταφέροντας και τα βλήματα του Panzerschreck.

«Γρήγορα. Αν καταστρέψουμε και το τελευταίο άρμα της φάλαγγας θα τους παγιδεύσουμε στη στενωπό», φώναξε ο λοχίας. Την ίδια ώρα οι Βρετανοί άνοιγαν πυρ. Περνώντας μέσα από τη φωτιά των εχθρικών πολυβόλων, ο λοχίας και οι άνδρες του, κινήθηκαν παράλληλα με τον δρόμο με σκοπό να φτάσουν στην είσοδο της στενωπού.

Το κατάφεραν και ο Μπράσχε πλησίασε στην άκρη του δρόμου και έλαβε θέση βολής, μέσα από τη βλάστηση. Ένας από τους άνδρες του γέμισε το Panzerschreck και ο Μπράσχε πάτησε την σκανδάλη. Αυτή τη φορά η ρουκέτα του διαπέρασε τη θωράκιση του άρματος και έπληξε τα πυρομαχικά του. Ελάχιστες στιγμές μετά το πλήγμα το άρμα εξαερώθηκε, κυριολεκτικά, από τρομακτικής ισχύος έκρηξη, που παραλίγο να σκοτώσει και τους Γερμανούς κυνηγούς.

Ξαφνικά όμως εμφανίστηκαν και Βρετανοί πεζοί. Ένας γερμανικός όλμος άρχισε να βάλλει εναντίον τους, ακούγονταν καθαρά τα πυρά του, από τον Μπράσχε και τους τρεις άνδρες του, οι οποίοι βρίσκονταν, μόνοι, εντός του άξονα προέλασης του εχθρού.

«Χιλ, Λάνγκερμαν, ακολουθήστε με. Κεκ κάλυψέ μας», φώναξε. Έτρεξαν παράλληλα με τον δρόμο, μέσα από τη βλάστηση. Ξαφνικά έπεσαν επάνω σε Βρετανούς. Ο Μπράσχε άνοιξε πυρ εναντίον τους με το υποπολυβόλο του, υποχρεώνοντάς τους να καλυφθούν.

Την ίδια ώρα ο Χιλ, κρατώντας μια νάρκη κοίλου γεμίσματος Hafthohlladung, σκαρφάλωσε πάνω στο Sherman και δοκίμασε να ανοίξει τη θυρίδα του αρχηγού πληρώματος. Ήταν τυχερός δεν είχε ασφαλιστεί. Μέσα σε ελάχιστες στιγμές, όπλισε τη νάρκη, την έριξε μέσα στο άρμα και πήδηξε μακριά από αυτό, όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Είχε μόλις 7,5 δευτερόλεπτα καιρό πριν πεθάνει και ο ίδιος.

Μια υπόκωφη έκρηξη ακούστηκε και το άρμα είχε καταστραφεί. Ο Μπράσκε βάλλοντας μικρές ριπές, προχώρησε περισσότερο και είδε ένα ακόμα Sherman. Ο λοχίας άρπαξε τέσσερις χειροβομβίδες από τη ζώνη του, τις έδεσε μαζί και όρμησε προς το άρμα, την ώρα που οι άνδρες του τον κάλυπταν, με τα πυρά τους, από τους Βρετανούς πεζούς.

Σκαρφάλωσε στο άρμα, άφησε τη δέσμη των χειροβομβίδων στα καλύμματα του κινητήρα του άρματος και πήδηξε, όσο μπορούσε ταχύτερα από αυτό, φτάνοντας, κατρακυλώντας, στους άνδρες του, την ώρα που η δέσμη των χειροβομβίδων ανατίναζε τον βενζινοκινητήρα του άρματος. Η βενζίνη πετάχτηκε παντού και το άρμα άρχισε να φλέγεται. Το πλήρωμά του, έντρομο, το εγκατέλειψε.

Ο Μπράσχε, κάθιδρος, ενώθηκε με τους άνδρες του. Μια ακόμα, τυπική, εμπλοκή για τους Γερμανούς κυνηγούς αρμάτων είχε τελειώσει επιτυχώς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ