Η καφεΐνη ενισχύει την επίδοση των αθλητών που την καταναλώνουν σπάνια


Τα πλεονεκτήματα βελτίωσης της αθλητικής απόδοσης από την κατανάλωση της καφεΐνης είναι πιο εμφανή για τους μη συστηματικούς πότες τσαγιού ή καφέ, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης που διενεργήθηκε σε άνδρες αθλητές.

Εάν έχετε σε γενικές γραμμές καλή υγεία, μια μέτρια πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κόπωσης και της υπνηλίας. Μπορεί επίσης να ωφελήσει δρομείς και άλλους ερασιτέχνες αθλητές στην απόδοσή τους στην άσκηση, ανεβάζοντας την αντοχή και τη δύναμή τους. Αλλά μια νέα πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ίσως οι αθλητές θα πρέπει να μειώσουν την τακτική πρόσληψη καφέ και ενεργειακών ποτών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και αυτό γιατί η καθημερινή συνήθεια πρόσληψης καφεΐνης μπορεί να μειώσει τα οφέλη και τη γενικότερη βελτίωση της απόδοσης της κατανάλωσης καφεΐνης όταν θα την χρειαστούν.

Σύμφωνα με μελέτη των επιστημόνων που ασχολούνται με τους αθλητές στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου (DCU), τα οφέλη της καφεΐνης είναι πιο εμφανή στους αθλητές που δεν πίνουν καθημερινά ποτά πλούσια σε καφεΐνη, όπως το τσάι, ο καφές και τα ενεργειακά ποτά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τσίχλα με καφεΐνη που χορηγήθηκε στους αθλητές προσέφερε ελάχιστα οφέλη σε όσους είχαν συνηθίσει στην καφεΐνη. Οι αθλητές όμως που σπάνια κατανάλωναν καφεΐνη, διατήρησαν υψηλό το επίπεδο απόδοσης τους σε επαναλαμβανόμενες δοκιμές σπριντ μετά τη χρήση της καφεϊνούχου τσίχλας. Αντίθετα, η απόδοση των αθλητών που κατανάλωναν σε σταθερή βάση το ισοδύναμο καφεΐνης τριών ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ ημερησίως, επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια των δοκιμών σπριντ. Τα ευρήματα της μελέτης που διεξήχθη από το DCU δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση

Οι ερευνητές συνιστούν στους αθλητές που πίνουν καφεϊνούχα ροφήματα σε τακτική βάση να μειώσουν την κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων και αγωνισμάτων εάν θέλουν να επωφεληθούν πλήρως από ένα συμπλήρωμα καφεΐνης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ