Ώρα της Γης 2019: Συνδέσου με τη φύση!


Το Σάββατο 30 Μαρτίου 20.30-21.30, σβήνουμε τα φώτα για μια ώρα και συνδεόμαστε με τη φύση που σήμερα μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Εκατομμύρια πολίτες από κάθε γωνιά της γης, φορείς, επιχειρήσεις, παγκόσμια μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι θα σβήσουν συμβολικά τα φώτα το Σάββατο 30 Μαρτίου από τις 20.30 έως τις 21.30, λαμβάνοντας μέρος και φέτος στην Ώρα της Γης (Earth Hour – http://www.wwf.gr/earthhour/ ) και ενώνοντας τη φωνή τους για μια νέα παγκόσμια συμφωνία για τη φύση.

Η Ώρα της Γης ξεκίνησε στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας το 2007 και σταδιακά εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη συμμετοχική εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την προστασία του πλανήτη. Δώδεκα χρόνια μετά, πολίτες και φορείς από περισσότερες από 180 χώρες, βρισκόμαστε μπροστά σε μία τεράστια πρόκληση:

να πιέσουμε τους παγκόσμιους ηγέτες προκειμένου να αναλάβουν άμεση δράση για την εφαρμογή μιας νέας παγκόσμιας συμφωνίας για τη φύση και τους ανθρώπους που θα έχει ως στόχο την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας που χάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Με κεντρικό μήνυμα «Συνδέσου με τη Φύση», η φετινή Ώρα της Γης μας καλεί να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη φύση που αν και βρίσκεται σε κάθε μας κύτταρο, πολλές φορές σήμερα φαντάζει ως κάτι μακρινό στο μυαλό μας. Πόσο συχνά άραγε, αναλογιζόμαστε ότι κάθε τι που θεωρούμε δεδομένο, από τον αέρα που αναπνέουμε ως το νερό που έρχεται στη βρύση μας, η πρώτη ύλη για τα φάρμακά μας, τα έπιπλά μας και το φαγητό που καταναλώνουμε, προέρχονται από τη φύση;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του WWF σε 11.000 πολίτες από 10 χώρες, παρότι ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε την τροφή μας, η οποία προέρχεται από τη φύση, συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας σήμερα, μόλις το 9% των συμμετεχόντων κατανοεί την έκταση του προβλήματος. Όπως προέκυψε οι νέοι ηλικίας 18 – 24 είναι λιγότερο ενήμεροι για το θέμα, με το 40% εξ αυτών να θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι ασήμαντο, ενώ το 11% εκτιμά ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς υπερεκμεταλλευόμαστε τους φυσικούς μας πόρους σε βαθμό εξάντλησης και σήμερα βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης» του WWF και της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου σε λιγότερο από 50 χρόνια οι πληθυσμοί των ψαριών, πουλιών, θηλαστικών, αμφιβίων και ερπετών μειώθηκαν κατά 60%. Την ίδια ώρα η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, προειδοποιεί ότι αν η θερμοκρασία αυξηθεί άνω του 1,5 βαθμού Κελσίου, η απώλεια της φύσης θα είναι μη αναστρέψιμη.

Είμαστε λοιπόν, η πρώτη γενιά που έχει ξεκάθαρη εικόνα για την αξία της φύσης και τον αντίκτυπό μας σε αυτή, όμως ίσως είμαστε και η τελευταία γενιά που μπορεί να σώσει τον πλανήτη και τον εαυτό της. Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια! Έχει έρθει η ώρα να ενώσουμε τη φωνή μας και να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα για τη φύση.

Το Σάββατο 30 Μαρτίου σβήνουμε τα φώτα για 60 λεπτά από τις 20.30 έως τις 21.30 και συμμετέχουμε στην Ώρα της Γης, κίνηση συμβολική αλλά με μεγάλη σημασία αφού είναι μια πολύ καλή αφορμή για να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη φύση. Παίρνοντας μέρος στη φετινή Ώρα της Γης, αλλάζουμε συνήθειες προς όφελος όλων μας και ανακαλύπτουμε μυστικά και έξυπνους τρόπους για να συνδεόμαστε με τη φύση καθημερινά!

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ