Κάνναβη: Αυξημένος κίνδυνος ψύχωσης από τη συχνή χρήση


Τα άτομα που κάνουν καθημερινή χρήση κάνναβης έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν ψύχωση, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Psychiatry, από ερευνητές του King’s College London, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι η πρώτη μελέτη που κάνει αυτή τη διαπίστωση.

Το πρόβλημα φαίνεται να είναι πιο έντονο σε εκείνες τις ευρωπαϊκές πόλεις όπου είναι διαθέσιμη η ισχυρή κάνναβη, όπως οι πρωτεύουσες της Ολλανδίας και της Βρετανίας.

Στο ‘Αμστερνταμ εκτιμάται ότι σχεδόν οι μισές νέες περιπτώσεις ψύχωσης (50%) σχετίζονται με την τακτική χρήση ισχυρής κάνναβης, ενώ στο Λονδίνο το ίδιο συμβαίνει με το ένα τρίτο περίπου των νέων περιστατικών ψύχωσης (30%).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Marta Di Forti από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King’s College London, ανέλυσαν δεδομένα από 11 ευρωπαϊκές πόλεις.

Εκτιμήθηκε ότι κατά μέσο όρο το 20% των νέων περιστατικών ψύχωσης πιθανώς να συνδέεται με την καθημερινή χρήση κάνναβης. Δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος ψύχωσης όταν η χρήση είναι πιο αραιή από μια φορά την εβδομάδα,

«Τα ευρήματα συνάδουν με προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι η χρήση κάνναβης με υψηλή περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη, έχει πιο επιβλαβείς συνέπειες για την ψυχική υγεία, σε σχέση με τη χρήση λιγότερο δραστικής κάνναβης», δήλωσε η Di Forti. Όπως είπε, «καθώς το νομικό καθεστώς της κάνναβης αλλάζει σε πολλές χώρες και καθώς εξετάζουμε τις ιατρικές ιδιότητες μερικών ειδών της, έχει ζωτική σημασία να εξετάσουμε επίσης τις δυνητικές αρνητικές συνέπειες που σχετίζονται με την καθημερινή χρήση κάνναβης, ιδίως των πιο δραστικών ποικιλιών της».

Ως ισχυρή κάνναβη θεωρείται αυτή που περιέχει πάνω από 10% τετραϋδροκανναβινόλη (THC).

Στην Ολλανδία βρέθηκε κάνναβη με περιεκτικότητα έως 67% σε THC, στο Λονδίνο η μέση περιεκτικότητα ήταν 14%, ενώ στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Ισπανία η περισσότερη κάνναβη είχε THC κάτω του 10%.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η σχέση κάνναβης και ψύχωσης μπορεί να είναι διπλής κατεύθυνσης, δηλαδή όχι μόνο η κάνναβη να οδηγεί σε ψύχωση, αλλά και το αντίστροφο, δηλαδή η ψύχωση να ευνοεί τη χρήση κάνναβης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ