Πώς να εντάξετε τα όσπρια στη διατροφή των παιδιών


Τα όσπρια είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό και πλούσια σε θρεπτική αξία. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου δημοφιλή στα παιδιά, που προσπαθούν να τα αποφύγουν με κάθε τρόπο. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε τις διατροφικές τους προτιμήσεις από τη μία μέρα στην άλλη, όμως μπορούμε να δοκιμάσουμε κάποιες έξυπνες συνταγές και κόλπα που πιθανότατα θα βοηθήσουν τα παιδιά να δουν τα όσπρια με… άλλο μάτι!

Ρύζι με λαχανικά και όσπρια
Το ρύζι ανήκει στην κατηγορία των τροφίμων που τα παιδιά τρώνε με σχετική ευκολία. Το τρικ, λοιπόν, είναι να το σερβίρετε ως συνοδευτικό με το αγαπημένο κρέας ή ψάρι των παιδιών, εμπλουτίζοντάς το με λαχανικά και όσπρια. Μπορείτε να δώσετε χρώμα αλλά και γεύση στο ρύζι προσθέτοντας καρότα, αρακά και φακές, αφού πρώτα τα έχετε βράσει. Μία πολύ καλή επιλογή για τη συγκεκριμένη συνταγή είναι το ρύζι basmati που «δένει» με τα λαχανικά και τα όσπρια.

Πέννες από κόκκινες φακές
Τα παιδιά μπορεί να μην τρώνε εύκολα φακές, αλλά τρελαίνονται για πένες- όπως κι εμείς άλλωστε. Όσο απίθανο κι αν ακούγεται, υπάρχει τρόπος να συνδυαστούν και τα δύο. Με τον τρόπο αυτό, εμέις είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά παίρνουν τις θρεπτικές αξίες που χρειάζονται και εκείνα μπορούν να απολαύσουν το γεύμα τους. Οι πένες Barilla με αλεύρι από κόκκινες φακές ικανοποιούν και τις δύο πλευρές αφού είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες ενώ είναι νόστιμες και δελεαστικές. Επιπλέον, το κόκκινο χρώμα σίγουρα βοηθάει στο να κάνει το πιάτο πιο πρωτότυπο και ενδιαφέρον για τα παιδιά. Σας προτείνουμε, λοιπόν, να μην τις συνδυάσετε με κάποια άλλη σάλτσα αλλά μπορείτε είτε να τις προσφέρετε στα παιδιά ως κυρίως πιάτο είτε ως συνοδευτικό.

Πουρές από λευκά φασόλια
Αν θέλετε να «ξεφύγετε» από τον συνηθισμένο πουρέ πατάτας, δοκιμάστε να φτιάξετε πουρέ από λευκά φασόλια, που είναι και νόστιμος και θρεπτικός. Αφού πλύνετε καλά τα φασόλια, αφήστε τα να βράσουν σε ζεστό νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει και αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Στη συνέχεια, στραγγίξτε τα στο σουρωτήρι και μετά βάλτε στο μπλέντερ μαζί με λίγο χυμό λεμονιού, λίγο ελαιόλαδο και προαιρετικά λίγο σκόρδο. «Χτυπήστε» τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν πουρές και στη συνέχεια σερβίρετε.

Καζαρέτσε από ρεβίθια

Τα καζαρέτσε είναι ιδιαίτερα λόγω τους σχήματός τους και τα συνηθίζουν στη γειτονική μας Ιταλία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται για τα κλασικά μακαρόνια αφού τα καζαρέστε Barilla φτιάχνονται από ρεβίθια. Τα συγκεκριμένα όσπρια θεωρούνται ένας ακόμα διατροφικός θησαυρός επειδή έχουν, μεταξύ άλλων, υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και φυλλικό οξύ που βοηθά στον καλό μεταβολισμό του οργανισμού. Επειδή σκεφτόμαστε και τη δική μας ευκολία, στα θετικά τους συγκαταλέγεται και η γρήγορη προετοιμασία τους που δεν απαιτεί πολύ από τον ήδη περιορισμένο χρόνο μας. Όσο είναι ζεστά, γαρνίρετέ τα με τριμμένο τυρί, το οποίο θα λιώσει ανάμεσα στις εσοχές και θα κάνει το πιάτο άκρως απολαυστικό!

Βάλτε τα σε σαλάτες με σχέδια
Η εμφάνιση πάντα παίζει ρόλο στο φαγητό, ακόμα και στους ενήλικες. Σκεφτείτε, λοιπόν, πόσο σημαντική είναι για τα παιδιά! Μία κατά τ’ άλλα απλή και θρεπτική σαλάτα με ρεβίθια ή φακές μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα αστείο πρόσωπο ή να σερβιστεί μέσα σε μια… τομάτα. Θα χρειαστεί να επιστρατεύσετε τη φαντασία σας και ενδεχομένως να χρησιμοποιήσετε λίγα επιπλέον υλικά που θα δελεάσουν το παιδί να τη φάει χωρίς να διαμαρτυρηθεί.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ