Αυξάνονται οι τιμές – Στερεύει από φθηνά σπίτια η αγορά


Σημαντικά έχει μειωθεί το απόθεμα των σπιτιών που διατίθενται σε προσιτή τιμή, καθώς αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο της ζήτησης από ξένους και Έλληνες υποψήφιους αγοραστές. Η τάση αυτή έχει, εύλογα, οδηγήσει σε αύξηση των ζητούμενων τιμών, με την πρόσφατη έρευνα του πανελλαδικού δικτύου μεσιτών Re/max να καταγράφει ενίσχυση τιμών στις κατοικίες σε ποσοστό 7,3%, σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, που στηρίζεται σε στοιχεία συναλλαγών που πραγματοποιούνται με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος, οι τιμές το 2018 αυξήθηκαν σε ποσοστό 1,5%, που αποτελεί την μεγαλύτερη αύξηση από το 2009.

Χαρακτηριστική, εξάλλου, είναι η περίπτωση ιδιοκτήτη ο οποίος, μόλις μερικές ώρες μετά τη δημοσίευση αγγελίας πώλησης διαμερίσματος στο Παλαιό Φάληρο, άρχισε να δέχεται βροχή τηλεφωνημάτων από υποψήφιους αγοραστές.

“Τα διαμερίσματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που πωλούνταν προς 700-800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο πριν από δύο χρόνια, σήμερα έχουν ζητούμενες τιμές που αγγίζουν τα 2.000 ευρώ”, αναφέρει ο Νίκος Μανομενίδης, πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδος. Δίχως αμφισβήτηση, η ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας αποτελεί πραγματικότητα και το στοίχημα για όσους έχουν ρευστότητα είναι να καταφέρουν να παραμείνουν αλώβητοι από το… κύμα της ανόδου των τιμών. Υπάρχουν, όμως, ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων;

Πού υπάρχουν προσιτές τιμές

Το κέντρο της Αθήνας είναι ένας από τους πιο μεγάλους κερδισμένους της σταθερής αύξησης του τουρισμού και της φρενίτιδας μετατροπής παλιών κτιρίων γραφείων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Πλέον, το “τρένο” των ευκαιριών έχει χαθεί στην ελληνική πρωτεύουσα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κουκάκι, στην περιοχή Ψυρρή, στα Κάτω Πετράλωνα και στον Νέο Κόσμο, που αποτελούσαν το συνώνυμο της φθηνής στέγης έως το 2015 – μέσα 2016, σήμερα τα ενοίκια και οι τιμές πώλησης βρίσκονται στη στρατόσφαιρα.

Σύμφωνα με τον Άγι Φικιώρη, Άγις Φικιώρης, Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, στα Δυτικά Προάστια, όπως η Πετρούπολη, το Περιστέρι ή το Χαϊδάρι, υφίσταται προσφορά σπιτιών τα οποία έχουν ανεγερθεί τα τελευταία χρόνια και προσφέρουν ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης. “Το εύρος τιμών στα Δυτικά Προάστια είναι από 1.000 έως 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σε συνάρτηση βέβαια με την τοποθεσία και την ποιότητα κατασκευής ενός ακινήτου”, εξηγεί. Διαθέσιμα ακίνητα, όπως επισημαίνει, αλλά για μεγαλύτερα βαλάντια, υπάρχουν και στα Βόρεια Προάστια. Ωστόσο, εκεί οι ελάχιστες ζητούμενες τιμές ανέρχονται σε περίπου 3.000 ευρώ και αυτό “επειδή οι ιδιοκτήτες τους, που έχουν δαπανήσει αρκετά χρήματα για να τα αγοράσουν ή για να τα κατασκευάσουν, δύσκολα θα δέχονταν να πουλήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές”.

“Σε ορισμένες περιοχές τα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό αποτελούν τιμή βάσης, με τον αριθμό των ακινήτων που πωλούνται κάτω από 1.000 ευρώ να μειώνεται συνεχώς. Εκτιμούμε ότι αυτού του είδους οι ιδιοκτησίες θα εκλείψουν από την αγορά σε διάστημα 12-18 μηνών”, τονίζει ο Κοσμάς Θεοδωρίδης, επικεφαλής του Μεσιτικού Οργανισμού Ακίνητα Πόλις και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας. Πού υπάρχουν τα σπίτια αυτά, που κοστίζουν λιγότερο από 1.000 ευρώ/τ.μ.; “Σε ορισμένα σημεία της Κυψέλης, των Πατησίων και των Εξαρχείων, πέριξ της πλατείας Βάθη και στην Ομόνοια”, εξηγεί.

Οι αναπλάσεις

Η χαρτογράφηση των ευκαιριών στην Αθήνα φανερώνει ότι, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα έργα ανάπλασης ή κατασκευάζεται δίκτυο μετρό, η ζήτηση και οι τιμές αυξάνονται. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, δεν είναι μόνο η γειτνίαση με τη θάλασσα που προσελκύει αγοραστές στον αθηναϊκό Νότο, αλλά και οι μεγάλες σχεδιαζόμενες αναπλάσεις.

Ενδεικτικά, η αναβάθμιση της μαρίνας Αλίμου –για την αξιοποίηση της οποίας ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στην τελική φάση–, όπου σχεδιάζεται η υλοποίηση, σε επιφάνεια 57.836 τ.μ., εστιατορίων, αναψυκτηρίων, εμπορικών καταστημάτων, ξενοδοχείων, συνεδριακών κέντρων, μουσείων, ενυδρείου, αθλητικών εγκαταστάσεων, είναι ένα από τα μεγάλα έργα που θα προσδώσουν αξία στην ευρύτερη περιοχή.

To έργο, βέβαια, που θα αποτελέσει καταλύτη ριζικών αλλαγών στην ευρύτερη περιοχή των Νοτίων Προαστίων δεν είναι παρά η Μητροπολιτική Παρέμβαση στο Ελληνικό, που αποτελεί συνολική επένδυση ύψους 8 δισ. ευρώ. Ήδη στις συνοικίες πέριξ της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό αυξάνονται και πληθύνονται τα νεόδμητα κτίρια κατοικιών, με τις τιμές πώλησης να κυμαίνονται από 2.500 έως 4.500 ευρώ στο Κάτω Ελληνικό και στη Γλυφάδα και από 4.000 έως 8.000 ευρώ για υπερπολυτελείς κατοικίες στη Βουλιαγμένη.

Υπεραξίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, προσφέρουν και οι κατοικίες που βρίσκονται κοντά στην υπό κατασκευή επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά, που αποτελείται από έξι σταθμούς (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο). Από αυτούς, οι τρεις πρώτοι αναμένεται να παραδοθούν σε λειτουργία έως το πρώτο εξάμηνο του 2019 και οι υπόλοιποι μέχρι το τέλος του 2020. Άνοδο τιμών εκτιμάται ότι θα επιφέρει και η νέα Γραμμή Τραμ, από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά, που αποτελείται από 12 σταθμούς και έχει μήκος 5,4 χλμ.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη συμπρωτεύουσα, έργο-σηματωρός για την αγορά ακινήτων αποτελεί η υπό κατασκευή βασική γραμμή του Μετρό, μήκους 9,6 χλμ., από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό έως τη Νέα Ελβετία. Όπως όμως διευκρινίζει ο κ. Μανομενίδης, σε πρώτη φάση θα ενισχυθούν τα επαγγελματικά ακίνητα, επειδή στις συνοικίες από τις οποίες θα διέλθει το μετρό η αγορά κατοικίας είναι ήδη κορεσμένη.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οι τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. Γι’ αυτό οι αγοραστές αναζητούν ακίνητα στα ανατολικά της πόλης, με τις ευκαιρίες να εντοπίζονται στη δυτική Θεσσαλονίκη.

“Οι τιμές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αγγίζουν τα 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ στους Αμπελόκηπους, τη Σταυρούπολη, τη Μενεμένη, την Ευκαρπία και τον Εύοσμο οι τιμές, που ξεκινούν από 700 ευρώ/τ.μ., παραμένουν προσιτές, αλλά κινούνται ανοδικά”, εξηγεί ο κ. Μανομενίδης.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ