Σισιλιάνικο κρασί, μια παράδοση αιώνων

Σύμφωνα με το μύθο, ήταν ο Διόνυσος που έκανε γνωστό το κρασί στη Σικελία.

Εκτός από τον μύθο, το σίγουρο είναι ότι στη Σικελία κάνουν κρασί εδώ και χιλιετίες. Υπάρχουν αποδείξεις ότι Μυκηναίοι έμποροι καλλιεργούσαν σταφύλια στα Αιολικά νησιά ήδη από το 1.500 π.Χ. και όταν οι Έλληνες αποφάσισαν να εγκατασταθούν στη Σικελία τον 8ο αιώνα π.Χ. εισήγαγαν διάφορες ποικιλίες αμπέλων.

Η επόμενη σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Σικελίας είναι το 1773, όταν ο John Woodhouse άρχισε να παράγει αυτό που προοριζόταν να γίνει ένα από τα καλύτερα αγαπημένα προϊόντα του νησιού: την Marsala.

Ο Woodhouse κατάλαβε αμέσως ότι αυτό το αξιοπρεπές τοπικό κρασί θα μπορούσε να μεταμορφωθεί, χρησιμοποιώντας τεχνικές perpetuum (παρόμοια με το σύστημα solera που χρησιμοποιείται για να κάνει το sherry), το οποίο, με την προσθήκη αλκοόλ, όχι μόνο θα ενισχύσει το κρασί αλλά θα το βοηθήσει να επιβιώσει από το θαλάσσιο ταξίδι πίσω στην Αγγλία. Ήταν μια άμεση επιτυχία με τους Βρετανούς, και άλλους επιχειρηματίες, όπως οι Ingham και Whitaker που σύντομα βιάστηκαν να εκμεταλλευτούν τη δημοτικότητα του κρασιού.

Προς τα τέλη του 19ου αιώνα, η αγγλική κυριαρχία στην κατασκευή της Marsala τερματίστηκε με την άφιξη του Vincenzo Florio, ενός από τους πρώτους μεγιστάνες της Ιταλίας, ο οποίος αγόρασε μεγάλο μέρος της γης γύρω από τη Marsala. Η Cantine Florio, αν και σε διαφορετικά χέρια σήμερα, παραμένει ένας από τους καλύτερους παραγωγούς Marsala και συνιστάται η επίσκεψη στο γεμάτο βαρέλια οινοποιείο τους.

Για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, η Σικελία συνέχισε να παράγει τεράστιες ποσότητες σταφυλιών, οι περισσότερες όμως από τις οποίες εξήχθησαν για να προστεθούν σε κρασί που παρασκευάζονταν σε άλλες περιοχές της Ιταλίας.

Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές στην κουλτούρα του κρασιού του νησιού και, όπως επιβεβαιώνουν τα πολλά διεθνή βραβεία που κέρδισαν οι παραγωγοί της Σικελίας, μερικά από τα καλύτερα κρασιά της Ιταλίας γίνονται τώρα στη Σικελία. Μια νέα γενιά παραγωγών της Σικελίας αντιλαμβάνεται το πλήρες δυναμικό του ζηλευτού κλίματος του νησιού, τις αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών και το εύφορο έδαφος.

Η Σικελία είναι ένας παράδεισος για wine-lovers, όπως είναι η ποικιλία, η πολυπλοκότητα και η αφθονία του μοναδικού δώρου του Βάκχου!

 

Σικελία: Ένα νησί Αξίας και Καινοτομίας

Με εξαίρεση το επιβλητικό ηφαίστειο, την Αίτνα (3.350 μέτρα), η οροσειρά Madonie περιλαμβάνει την υψηλότερη κορυφή του νησιού: Pizzo Carbonara (1.979 μέτρα).

Οι κύριοι ποταμοί του νησιού είναι οι Salso (ή Imera Meridionale) και Platani, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι αυτά τα ποτάμια έχουν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα νερού. Η Σικελία απολαμβάνει ένα μεσογειακό κλίμα, με ζεστά καλοκαίρια, ήπιους και βροχερούς χειμώνες και πολύ μεταβαλλόμενες εποχές στο ενδιάμεσο. Στην ακτή, ειδικά στη νοτιοδυτική πλευρά, το κλίμα πλήττεται έντονα από τα αφρικανικά ρεύματα, με αποτέλεσμα θερμά καλοκαίρια.

Η γη στην οποία καλλιεργούνται τα αμπέλια είναι ποικίλης μορφολογίας και σύνθεσης, αποτέλεσμα σύνθετων γεωλογικών και τεκτονικών γεγονότων που οδήγησαν στη δημιουργία μιας ιδιαίτερα περίπλοκης δομής.
Το έδαφος από το μετα-ορογενές συγκρότημα βρίσκεται ευρέως στις κεντρικές και νότιες περιοχές του νησιού και κατά μήκος των παράκτιων περιοχών.
Όσον αφορά τα λιθολογικά χαρακτηριστικά, το έδαφος ιζηματικής προέλευσης εμφανίζεται σε μεγάλο μέρος της Σικελίας. Όσον αφορά το έδαφος, η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη.

Περιοχές ΠΟΠ

Υπάρχουν 23 ζώνες με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης στη Σικελία:

Alcamo, Contea di Sclafani, Contessa Entellina, Delia Nivolelli, Eloro, Erice, Etna, Faro, Malvasia delle Lipari, Mamertino di Milazzo, Marsala, Menfi, Monreale, Moscato di Noto, Moscato di Pantelleria, Riesi, Salaparuta, Sambuca di Sicilia, Santa Margherita di Belice, Sciacca και Vittoria

και ένα κρασί DOCG το Cerasuolo di Vittoria

Ποικιλίες σταφυλιών

Πολλοί τύποι σταφυλιών καλλιεργούνται και χρησιμοποιούνται είτε για “purezza” (μονοποικιλιακά κρασιά) ή για blend. Ορισμένοι καλλιεργούνται εδώ και αιώνες, άλλοι είναι πιο πρόσφατες εισαγωγές. Οι κυριότερες ποικιλίες είναι οι εξής:

Ερυθρές ποικιλίες: Nero D’Avola, Nerello Mascalese, Nerello Mantellato, Perricone, Frappato, Calabrese και τα πιο πρόσφατα εισαγόμενα Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Shiraz (Syrah).

Λευκές ποικιλίες: Cataratto, Grecanico, Grillo, Inzolia, Zibibbo, Damaschino, Trebbiano, Ausonica, Moscato Bianco, Carricante, Corinto Nero και τα πιο πρόσφατα εισαγόμενα Chardonnay, Viognier και Fiano.

Τα ερυθρά κρασιά της Σικελίας περιλαμβάνουν …

Nero D’Avola: Το Nero D’Avola είναι ένα από τα παλαιότερα γηγενή σταφύλια και οι οινοπαραγωγοί της Σικελίας δικαιολογημένα υπερηφανεύονται για την αναγνώριση που απολαμβάνει η ποικιλία αυτή.

Syrah: Όποιος είναι εξοικειωμένος με τα κρασιά του νότιου ημισφαιρίου (ή μάλιστα με γαλλικά κρασιά) θα έχει δοκιμάσει πολλά Syrah και το κλίμα και το έδαφος της Σικελίας είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για αυτό το νόστιμο σταφύλι.

Etna Rosso: μείγμα Nerello Mascalese (95%) και Nerello Mantellato (5%) είναι το κρασί που γεννιέται στις πλούσιες, γόνιμες ηφαιστειακές πλαγιές της Αίτνας.

Δείτε σχετικά:

Η παραγωγή κρασιού στο ενεργό ηφαίστειο Αίτνα της Σικελίας

Cerasuolo di Vittoria: ένα μείγμα Frappato (min 40%) και Nero d’Avola (μέγιστο 60%) με την πιθανή προσθήκη κάποιου Grossonero ή Nerello Mascalese, αυτό είναι το πιο διάσημο κρασί της επαρχίας Ragusa.

Τα λευκά κρασιά της Σικελίας περιλαμβάνουν …

Το Bianco D’Alcamo: ένα μίγμα Cataratto (min 80%), το Grecanico, το Damaschino και το Trebbiano. Το εξαιρετικό αυτό λευκό μπορεί να βρεθεί σε όλη τη Σικελία, αλλά μπορεί να παραχθεί μόνο στην πλούσια περιοχή μεταξύ Alcamo και Trapani.

Οι οίνοι από Grillo, Inzolia, Cataratto, Grecanico και Chardonnay παράγονται “purezza” ή αναμειγνύονται από όλους τους μεγάλους παραγωγούς κρασιού, ενώ μερικοί είναι πραγματικά εξαιρετικοί.

Σικελικά επιδόρπια ή απεριτίφ κρασιά

Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα σταφύλια και οι ιδιότητες ξήρανσης του ήλιου σημαίνουν ότι η Σικελία προσφέρεται για την παραγωγή επιδορπίων κρασιών. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι:

Marsala: το διάσημο εμπλουτισμένο κρασί που παρήχθη για πρώτη φορά από τον Άγγλο John Woodhouse το 1773 είναι ένα μίγμα Grillo, Cataratto, Ansonia και Damaschino με την προσθήκη αλκοόλης. Αν και έχει φήμη ως γλυκό κρασί, υπάρχουν και ορισμένες εξαιρετικές ξηρές εκδοχές. Δοκιμάστε παγωμένο Marsala vergine ή οποιοδήποτε vergine από τους μεγάλους παραγωγούς.

Passito di Pantelleria: παρασκευάζεται από σταφύλια Zibbibo που έχουν αποξηρανθεί στον ήλιο για να αυξηθεί η συγκέντρωση ζάχαρης. Καθαρό νέκταρ από το νότιο παράκτιο νησί της Σικελίας, Pantelleria!

Malvasia delle Lipari: ένα μείγμα Malvasia (95%) και Corinto Nero (5%), που παρήχθη για πρώτη φορά στη Μονεμβασιά. Αναφέρεται ως Malmsey στο έργο του Σαίξπηρ «Lost Labors Lost». Όπως λέει η ιστορία ο Τζωρτζ, ο δούκας του Clarence (αδελφός του βασιλιά Έντουαρντ IV της Αγγλίας) εκτελέστηκε ενδεχομένως με πνιγμό σε μια δεξαμενή τέτοιου κρασιού. Το Malmsey ήταν επίσης γνωστό στους ναυτικούς του Nelson (οι οποίοι δήθεν έπιναν πολλά από αυτά).

Passito di Noto: Σταφύλια Passito Bianco 100% για αρμονικό γλυκό κρασί.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here