Τουρκία: Έβαλε το… πράσινο σακάκι του και ψήφισε ο Ερντογάν


Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ψήφισε για τις δημοτικές εκλογές σε ένα σχολείο στη συνοικία της Κωνσταντινούπολης Ουσκουντάρ.

Η ψηφοφορία «διεξάγεται ομαλά, όπως πληροφορούμαι», είπε στους δημοσιογράφους, την ίδια ώρα που… δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εκλογικό κέντρο μετά από άγρια συμπλοκή.

«Ελπίζω να κλείσουν οι κάλπες το απόγευμα με μια μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων», σχολίασε και χαρακτήρισε τις εκλογές «ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας».

Ο Ερντογάν συνοδευόταν από την σύζυγό του Εμινέ, η οποία επίσης ψήφισε. Αργότερα εντός της ημέρας ο τούρκος πρόεδρος θα δώσει συνέντευξη Τύπου προτού αναχωρήσει για την Άγκυρα. Εξαντλητική προεκλογική εκστρατεία

Η προεκλογική εκστρατεία για τις σημερινές εκλογές, η όγδοη σε έναν εξαντλητικό κύκλο εκλογικών αναμετρήσεων που ξεκίνησε το 2014, σηματοδοτήθηκε επίσης για άλλη μια φορά από μια ωμότητα στον λόγο, με τον Ερντογάν να κατηγορεί για παράδειγμα τους αντιπάλους του ότι συνδέονται με την «τρομοκρατία».

Την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη για τις διακυμάνσεις της τουρκικής λίρας σε «μια επιχείρηση από τη Δύση, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, για να στριμώξουν την Τουρκία». «Βλέπετε πως μας επιτίθενται. Αφήστε τους να το κάνουν. Αν αυτοί έχουν δολάρια, εμείς έχουμε τον Αλλάχ μας», πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον κόσμο που μετείχε σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη.

Σήμερα οι Τούρκοι ψηφοφόροι εκλέγουν τους δημάρχους τους, τους δημοτικούς τους συμβούλους και τους επικεφαλής κοινοτήτων.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στους 30 μητροπολιτικούς δήμους που συνιστούν τον «πνεύμονα» της οικονομίας της χώρας, όπου πολλές αναμετρήσεις προβλέπονται αμφίρροπες, όπως στην Μπούρσα (Προύσα), στη βορειοδυτική Τουρκία, και την Αντάλια (Αττάλεια), στη νότια.

Ωστόσο όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα, και στην Κωνσταντινούπολη, όπου σήμερα απειλείται η 25χρονη κυριαρχία του AKP και των ισλαμικών του προγόνων.Η κίνηση με τον Γλντιρίμ

Για να αποφύγει μια ταπεινωτική ήττα στην Κωνσταντινούπολη, τη γενέτειρά του, στην οποία ήταν και ο ίδιος δήμαρχος από το 1994 ως το 1998, ο Ερντογάν κατέβασε υποψήφιο τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ωστόσο στην Άγκυρα, όπου κατέβασε υποψήφιο έναν πρώην υπουργό, τον Μεχμέτ Οζχασεκί, η κατάσταση δείχνει να είναι πιο περίπλοκη, καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν καθαρό προβάδισμα στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς.

Έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι οι Τούρκοι πλήττονται σκληρά από τον πληθωρισμό που ανέρχεται σε περίπου 20%, ο Ερντογάν ζήτησε από τους δήμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας να στήσουν τους δικούς τους πάγκους και να πωλούν φρούτα και λαχανικά σε χαμηλές τιμές.

Στην προεκλογική αυτή εκστρατεία δεν τηρήθηκαν εξάλλου ούτε οι όροι για ισοτιμία, με τα τηλεοπτικά δίκτυα να μεταδίδουν καθημερινά αυτούσιες τις ομιλίες του Ερντογάν, αλλά να δίνουν λίγο χώρο στην αντιπολίτευση.

Για τον Γκάρεθ Τζένκινς, ερευνητή του Silk Road Studies Program, αυτό δείχνει ότι «το AKP δεν θεωρεί πλέον ότι είναι ικανό να κερδίσει δίκαια. Και αναμφιβόλως έχει δίκιο».

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ