Αλγερία: Έπιασαν βαρόνο των ΜΜΕ και χρηματοδότη του προέδρου Μπουτεφλίκα.


Στα σύνορα με την Τυνησία, συνελήφθη ο Αλί Χαντάντ, μεγαλοϊδιοκτήτης των ΜΜΕ, φίλος και χρηματοδότης του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα στην Αλγερία.

Στη διάρκεια εβδομάδων διαδηλώσεων στην Αλγερία, με αίτημα την παραίτηση του Μπουτεφλίκα, ο οποίος βρίσκεται επί 20 χρόνια στην εξουσία, ο πρόεδρος έχει εγκαταλειφθεί από πολλούς στενούς συμμάχους του αλλά μέχρι στιγμής δεν είχαν υπάρξει πληροφορίες για σύλληψη κάποιων πριν από τον Χαντάντ.

Διαδηλωτές στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής θέλουν μια νέα γενιά ηγετών να αντικαταστήσει την κυβερνώσα ελίτ, η οποία απαρτίζεται από βετεράνους του πολέμου της ανεξαρτησίας κατά της Γαλλίας, αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος, ολιγάρχες, αξιωματικούς του στρατού και επικεφαλής συνδικάτων.Αλγερία (Reuters)

“Ναι, ο Χαντάντ συνελήφθη”, δήλωσε συνεργάτης του στο Reuters διατηρώντας την ανωνυμία του και χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Click4more: “Σείεται η Αλγερία” από τις διαδηλώσεις κατά του Μπουτεφλίκα

Πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί της Αλγερίας μεταδίδουν την είδηση για τη σύλληψη του Χαντάντ, ενός μεγιστάνα των ΜΜΕ, που συνέβαλε στη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών του Μπουτεφλίκα στη διάρκεια των ετών.

Χθες Σάββατο, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού επανέλαβε την έκκλησή του να κηρυχθεί ο Μπουτεφλίκα ανίκανος να ασκεί τα καθήκοντά του, μετά τις συνεχείς διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων.Αλγερία – Διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του προέδρου Αμπ. Μπουτεφλίκα (Reuters)

Ο 82χρονος Μπουτεφλίκα, που σπανίως εμφανίζεται δημοσίως τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπος με μαζικές διαδηλώσεις εδώ και έναν μήνα.

Μολονότι ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για μια 5η θητεία στην προεδρία, οι διαδηλωτές δεν πείστηκαν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Για να αρθεί το αδιέξοδο, ο αντιστράτηγος Άχμεντ Γκάιντ Σάλαχ πρότεινε να κηρυχθεί ο Μπουτεφλίκα ανίκανος να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως προβλέπεται από το άρθρο 102 του Συντάγματος.

Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας ο Σάλαχ σημειώνει ότι η πλειονότητα του λαού στηρίζει το σχέδιο του στρατού όμως κάποιοι “αντιστέκονται”, χωρίς να τους κατονομάσει.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ