Οι αυξομειώσεις της libido κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης


Αν και κάθε γυναίκα έχει τη δική της μοναδική εμπειρία εγκυμοσύνης, υπάρχουν κάποια κοινά σημεία αναφορικά με τις εναλλαγές της σεξουαλικής ορμής κατά τη διάρκεια της κύησης.

Η εγκυμοσύνη πυροδοτεί πολλές αλλαγές στον οργανισμό, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική ορμή της γυναίκας. Τα υψηλοτέρα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης, για παράδειγμα, καθώς και η αυξημένη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα ενδέχεται να οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας. Από την άλλη, η ναυτία, η κόπωση και το στρες που συχνά προκαλεί η εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσουν την επιθυμία για σεξουαλική δραστηριότητα.

Στην πραγματικότητα δεν αντιδρούν όλες οι γυναίκες με τον ίδιο τρόπο στις ορμονικές αλλαγές. Είναι όμως αρκετά συχνό φαινόμενο η libido της γυναίκας να μειώνεται στο πρώτο τρίμηνο, να αυξάνεται στο δεύτερο και να μειώνεται εκ νέου στο τρίτο τρίμηνο.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου (0-13 εβδομάδες) κάποιες γυναίκες παρατηρούν μείωση τόσο στη σεξουαλική τους επιθυμία όσο και στη σεξουαλική ικανοποίηση. Η άνοδος του επιπέδου των ορμονών καθώς και τα συμπτώματα της κύησης που προκαλούν δυσφορία μπορεί να μειώσουν τη libido της γυναίκας.

Μετά την εμφύτευση του εμβρύου στα τοιχώματα της μήτρας, τα κύτταρα του πλακούντα αρχίζουν να παράγουν μια ορμόνη που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροφίνη (hCG) . Η ορμόνη αυτή ενεργοποιεί την παραγωγή άλλων ορμονών, όπως είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Η αύξηση αυτή των επιπέδων των ορμονών μπορεί να επιφέρει εναλλαγές στη διάθεση και ναυτία. Άλλα συμπτώματα που ενδέχεται να επηρεάσουν την κύηση κατά το πρώτο τρίμηνο είναι η κόπωση, το στρες, η δυσπεψία και η ευαισθησία των μαστών. Σε κάποιες γυναίκες, όμως, η αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης λειτουργεί αντίστροφα, ενισχύοντας τη libido κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Σε γενικές γραμμές, η λίμπιντο των περισσότερων γυναικών αυξάνεται στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης (14-27 εβδομάδες). Τα επίπεδα της hCG κορυφώνονται γύρω στην 6η εβδομάδα κύησης. Μετά την 6η εβδομάδα, όταν τα επίπεδά της αρχίζουν να μειώνονται, μειώνονται με τη σειρά τους και οι ναυτίες, ενώ η έγκυος αισθάνεται ότι έχει περισσότερη ενέργεια. Παράλληλα, τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης συνεχίζουν να αυξάνονται και υποστηρίζουν την ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου. Τα οιστρογόνα επίσης αυξάνουν τη λίπανση του κόλπου και τη ροή αίματος στο αιδοίο, αλλαγές που ενδέχεται να ενισχύσουν τη διέγερση, την ευαισθησία και την ευχαρίστηση.

Ίσως τις μεγαλύτερες προκλήσεις οι γυναίκες να τις αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της κύησης (28-40 εβδομάδες). Το οίδημα, η γρήγορη πρόσληψη βάρους, η εξάντληση και οι πόνοι στο σώμα ενδέχεται να κάνουν τη σεξουαλική δραστηριότητα ακόμα πιο δύσκολη. Παράλληλα, η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να συνοδεύεται από πόνο ή δυσφορία. Κάποιες φορές η δοκιμή διαφορετικών σεξουαλικών στάσεων μπορεί να βοηθήσει.

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό οι γυναίκες κατά την ευαίσθητη αυτή φάση να απολαμβάνουν από άλλες μορφές σωματικής οικειότητας, εάν η σεξουαλική επαφή τούς προκαλεί άγχος ή δυσφορία. Η αγκαλιά, το χάδι ή ένα αισθησιακό μασάζ από τον σύντροφο μπορούν να προσφέρουν ευχαρίστηση και να ενισχύσουν τη συναισθηματική εγγύτητα των δύο συντρόφων.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ