Συμπεριφορές που μπορεί να καταστρέψουν μια σχέση


Μικρές λεπτομέρειες, παλιές συνήθειες, ενέργειες που πληγώνουν και πράξεις που ενοχλούν… Με άλλα λόγια όλα όσα μπορεί να κάνουμε λάθος και να διακινδυνεύουμε να τινάξουμε μια καλή περίπτωση σχέσης στον αέρα! Ο δεκάλογος προς αποφυγήν!

1. Λειτουργούμε σαν να είμαστε εργένισσες
Πολλές φορές στην αρχή μιας σχέσης κουβαλάμε ατομικές συμπεριφορές, έχοντας συνηθίσει να αποφασίζουμε για τον εαυτό μας. Όταν όμως το «εμείς» δεν μπαίνει ποτέ στις συζητήσεις μας αλλά παραμένει ένα σταθερό και μεγαλοπρεπές «εγώ», οι πιθανότητες είναι να δυσαρεστήσουμε τόσο πολύ τον αγαπημένο μας, ο οποίος σε εύλογο χρονικό διάστημα θα έχει αποχωρήσει. Ειδικά, αν ο τρόπος ζωής μας, έχει στόχο μόνο την εξυπηρέτηση δικών μας συμφερόντων και επιθυμιών, πιο πιθανόν είναι να μιλάμε για… σχίσμα.

2. Κάνουμε συνεχώς κριτική
Αυτή η συνεχής επίδειξη αυστηρότητας δεν μπορεί να θεωρηθεί αρμονική πράξη. Σε κάθε περίπτωση, όσο υπομονετικός και να είναι κάποιος από τη φύση του, τα σενάρια είναι δύο. Είτε μένει σε μια τοξική σχέση υποφέροντας ή αποχωρεί χωρίς να δώσει κανένα λογαριασμό. Μάλλον χρειάζεται να σκεφτούμε γιατί έχουμε αυτή την τάση γενικά ή να βρούμε ένα ταίρι που αποδεχόμαστε περισσότερο.

3. Αποφεύγουμε να ερχόμαστε σε αμηχανία
Το να διαφωνούμε συνεχώς είναι κουραστικό αλλά και το να αφήνουμε τα πράγματα αναπάντητα, ενώ έχουμε θιχτεί ή πληγωθεί, είναι χειρότερο. Κανένας δεν επιδιώκει συγκρούσεις αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι κάποτε πρέπει να ερχόμαστε αντιμέτωπες και με τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων και ας μας φέρνουν αμηχανία. Μία ξεκάθαρη εξήγηση για κάτι που έκανε και μας θύμωσε, είναι έντιμη και αποτελεί τη δικιά μας αλήθεια! Θα εκτιμηθεί!

4. Χάνουμε την προσωπικότητά μας
Σε κάποια ζευγάρια υπάρχει το φαινόμενο της «ηλεκτρικής σκούπας», όπου φαίνεται ότι η μία προσωπικότητα απορροφά την άλλη και τη διαλύει. Μάλιστα αυτού του είδους τα ζευγάρια αρχίζουν ξαφνικά να φαίνονται εντελώς ίδια. Φοράνε τα ίδια – σχεδόν!- μιλάνε με τον ίδιο τόνο, διαβάζουν τα ίδια, συμφωνούν με τα ίδια, ενώ πριν γνωριστούν, οι φίλοι τους γνώριζαν ότι ποτέ δεν ντύνονταν/ μίλαγαν/ διάβαζαν/ συμφωνούσαν με τα συγκεκριμένα πράγματα που έχουν υιοθετήσει. Υποκρισία; Διπροσωπία; Μόνο αν δούμε σοβαρά ποιοι είμαστε πριν τη σχέση μας, μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Τέλος, καλό είναι σε αυτές τις καταστάσεις να επιδιώκουμε τις παλιές μας παρέες για να εξισορροπήσουμε και να έρθουμε στα… ίσα μας.

5. Δεν παίζουμε τίμια
Μεγάλο θέμα τα ψέματα… Όλοι και όλες τα λέμε, όλες έχουμε δεύτερες σκέψεις που κρατάμε για τον εαυτό μας, αλλά ο γενικός κανόνας είναι ότι το ψέμα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σε μια σχέση. Ρίσκο; Πολύ μεγάλο και εξίσου μεγαλύτερο το φορτίο να ζεις με τον φόβο ότι θα αποκαλυφθεί κάποιος και θα μπει στο στόχαστρο… Ή και θα μείνει πάλι μόνος!

6. Γκρινιάζουμε
Εντάξει, κανένας δεν ψάχνει στη θέση του συντρόφου έναν αυστηρό γονιό που θα τον κυνηγάει να κάνει το ένα ή να τελειώσει το άλλο. Αυτή η συνεχής πίεση δεν είναι ερωτική σε ένα πρώτο επίπεδο. Ποιος νοιάζεται στο κάτω κάτω αν τελικά δεν έφερε γάλα, ενώ είχε δεσμευτεί να το κάνει.. Εδώ δεν μοιράζουμε τιμωρίες αλλά σίγουρα μπορούμε ανάλογα με την προσωπικότητα του καθενός να έχουμε και τις ανάλογες προσδοκίες. Αν δηλαδή είμαστε τρελά ερωτευμένες με έναν εικαστικό καλλιτέχνη δεν περιμένουμε ότι θα σηκώνεται μετά από ένα ξενύχτι δημιουργίας να μας βοηθήσει με την ηλεκτρική σκούπα…

7. Βγάζουμε ανασφάλειες
Σε μια εποχή πολυπλοκότητας των σχέσεων, δεν περιμένουμε τον αγαπημένο μας να μας καλύψει όλα τα μέτωπα που έχουμε ανοίξει στο παρελθόν με άλλους ερωτικούς συντρόφους. Πάμε μάλλον σε επαγγελματία για να ζητήσουμε τη συμβουλή του. Ζήλειες και συνεχείς διαβεβαιώσεις του έρωτά του καταντούν κουραστικές.

8. Δεν σεβόμαστε τον άλλον
Από τα χειρότερα λάθη. Μπορεί η εποχή που οι γιαγιάδες μιλούσαν για «κορώνα στο κεφάλι μου» να έχει περάσει, αλλά ο σεβασμός παραμένει σημαντικός. Σεβόμαστε τα όρια του άλλου, δεν αδιαφορούμε για τις ανάγκες του και λαμβάνουμε υπόψη όλες τις απόψεις του. Αν διαφωνούμε ριζικά, είναι καλύτερα να αποχωρήσουμε, αφού το συζητήσουμε παρά να επιμένουμε να γίνει το δικό μας. Και φυσικά προς τα έξω δίνουμε την καλύτερη εικόνα του συντρόφου μας και δεν τον εξευτελίζουμε. Ακόμα κι αν έχουμε ένα ή δύο πρόσωπα πολύ στενά δεμένα μαζί μας, φροντίζουμε να τιμούμε την επιλογή μας και να μην μεταδίδουμε περιφρονητικές σκέψεις ούτε καν για πλάκα.

9. Υποβιβάζουμε την αξία της φυσικής επαφής
Πάντα υπάρχουν φάσεις στα ζευγάρια που το ενδιαφέρον για το σεξ μειώνεται, όπως ξαφνικά βαριέσαι ένα συγκεκριμένο φαγητό. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα, ο πόθος όπως και η όρεξη επιστρέφουν. Αν παρατηρηθεί έλλειψη τρυφερότητας και απουσία κάθε ενδιαφέροντος για τον άλλον, τότε τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Οι αγκαλιές, τα φιλιά, τα μικροπειράγματα τα αγγίγματα είναι πολύ βασικά υλικά σε μια πετυχημένη συνταγή σχέσεων. Επαναφέροντας αυτού του είδους την οικειότητα, έχουμε και μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκαταστήσουμε και τα σεξουαλικά κενά.

10. Υποχωρούμε στην επίδειξη εξουσίας
Πολλές φορές στις σχέσεις παρατηρούνται ανισορροπίες στο επίπεδο της ισχύος. Ειδικά, αν ο ένας από τους δύο επιδεικνύει συνεχώς ανάλογη εξουσιαστική συμπεριφορά και ο άλλος καταλήγει να υποχωρεί. Αν το παιχνίδι αυτό επιβολής δύναμης του ενός στον άλλο επαναλαμβάνεται, η σχέση σύντομα θα παρουσιάσει προβλήματα. Δεν είναι μόνο ότι ανάλογα τοξικά μοντέλα συμπεριφορών καταλήγουν σε φιάσκο αλλά κυρίως, αυτά δεν βελτιώνονται ποτέ.

Από τη Δέσποινα Σάμψων

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ