Πώς τα οικογενειακά γεύματα συμβάλλουν στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών


Το οικογενειακό τραπέζι είναι αναμφίβολα η ευκαιρία της οικογένειας να «ξεκλέψει» λίγο χρόνο, ώστε να έλθει πιο κοντά και να δουλέψει τις σχέσεις της. Σε μια εποχή άλλωστε που κυριαρχεί η εικόνα και η οθόνη, το μεσημεριανό ή το βραδινό φαγητό είναι ίσως από τις ελάχιστες ευκαιρίες των παιδιών να αλληλεπιδράσουν με αληθινά πράγματα.

Μια από τις αγαπημένες μου ασχολίες, όταν περιμένω τους φίλους μου στο σπίτι, είναι να τους μαγειρεύω. Αυτό που μου υπενθυμίζουν συχνά δοκιμάζοντας το φαγητό μου είναι ότι όταν τα συστατικά από τα οποία αποτελείται ένα πιάτο, μαγειρευτούν όλα μαζί, έστω και για λίγο, οι γεύσεις γίνονται ακόμα πιο πλούσιες και γαργαλιστικές. Άλλωστε το φαγητό αποκτά ακόμη περισσότερη νοστιμιά, όταν το μοιραζόμαστε με τους οικείους μας, δεδομένου ότι οι γαστρονομικές αλχημείες απογειώνονται με λίγες δόσεις αγάπης και καλοσύνης.

Δυστυχώς ωστόσο, η ρουτίνα της σύγχρονης ζωής, σε συνδυασμό με τους ταχύτατους ρυθμούς της καθημερινότητας και το βάρος των πολλαπλών υποχρεώσεων, οδηγεί σταδιακά στη μείωση της συχνότητας των οικογενειακών γευμάτων στους κόλπους του δυτικού κόσμου.

Είναι σημαντικό παρ’ όλα όμως αυτά τα μικροεμπόδια να μην ξεχνάμε να μαζευόμαστε γύρω από το οικογενειακό τραπέζι, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά σπουδαία και ωφέλιμη συνήθεια για τη συναισθηματική και όχι μόνο ανάπτυξη τόσο των ενηλίκων, όσων και των παιδιών και των εφήβων.

Ένα από τα βασικότερα οφέλη του οικογενειακού γεύματος θεωρείται η ενδυνάμωση των δεσμών ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Μέσα από τη συζήτηση και τη διαδικασία προετοιμασίας του τραπεζιού ή/και του φαγητού τα παιδιά εισπράττουν με τρόπο έμπρακτο το ενδιαφέρον των γονιών τους, κατάσταση η οποία τους δίνει τη σταθερότητα και την ασφάλεια που αποζητούν, ενισχύοντάς τους ταυτόχρονα την αίσθηση του ανήκειν σε μια δυνατή ομάδα, ικανή να αντιμετωπίσει πιθανές ρωγμές και να τα στηρίξει αποτελεσματικά.

Τip: Είναι σημαντικό να αναθέτετε και στα παιδιά μικρές δουλίτσες κατά τη μαγειρική και το στρώσιμο του τραπεζιού. Κάτι τέτοιο όχι μόνο θα τα κάνει να ανυπομονούν για το …φαγητό, χαρίζοντάς σας ακόμη μερικές ευχάριστες οικογενειακές στιγμές, αλλά θα τους κινητοποιήσει προκειμένου να αυτονομηθούν και να αναλαμβάνουν κάποιες ευθύνες σταδιακά.

Αυτή η επανασύνδεση αυξάνει την αυτοπεποίθηση των παιδιών και των εφήβων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να νιώθουν τμήμα ενός ασφαλούς συναισθηματικά περιβάλλοντος, το οποίο τους επιτρέπει να ξεδιπλώσουν τις πτυχές του εαυτού σας, χωρίς το φόβο της απόρριψης.

Tα οικογενειακά όμως γεύματα δε λειτουργούν μόνο ως καθρέφτες της ποιότητας και της δυναμικής των οικογενειακών σχέσεων, αλλά και ως ένα άμεσο πεδίο εκμάθησης κοινωνικών δεξιοτήτων. Όταν τα παιδιά τρώνε μαζί με τους γονείς τους συζητούν συχνά για κοινωνικά ζητήματα, ακούνε τις καθημερινές ανησυχίες και δυσκολίες που απασχολούν τον κόσμο, ενώ παράλληλα μαθαίνουν διαδραστικά καλύτερες δεξιότητες επικοινωνίας, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη ερευνητική μελέτη των Ηarbec and Pagani (2017).

Γευματίζοντας με εσάς, τα παιδιά εκτίθενται, μέσω της συζήτησης, σε νέες λέξεις και εκφράσεις, διευρύνοντας έτσι τους γλωσσικούς τους ορίζοντες. Την ίδια στιγμή σας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσετε για την πορεία τους στα μαθήματα, τι τους αρέσει στο σχολείο, τι είναι εκείνο που μπορεί να τα δυσκολεύει ή/και να τα δυσαρεστεί, χωρίς να νιώθουν ότι τα πιέζετε. Άλλωστε επιστημονική έρευνα υπό την αιγίδα του «The National Center On Addiction And Substance Abuse at Columbia University (CASA)» έδειξε ότι μπορεί να υπάρχει θετική συσχέτιση ανάμεσα στην εβδομαδιαία σχολική επίδοση και τη συμμετοχή των παιδιών σε κάποιο οικογενειακό δείπνο.

Σημαντική είναι επίσης και η παρουσία τους για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Οι οικογένειες που μοιράζονται το ίδιο τραπέζι, κάνουν καλύτερες διατροφικές επιλογές, πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά, κάτι που σχετίζεται στενά με την καλή ψυχοσωματική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Μαθαίνουν λοιπόν να αγαπούν τον εαυτό τους, φροντίζοντας τόσο για την ευεξία του σώματός τους όσο και της ψυχής τους.

Από την Μαρία Μαθιουδάκη

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ