Οι ΗΠΑ ηγούνται της παγκόσμιας κούρσας για το 5G


Σε μια παγκόσμια κούρσα, με “τρόπαιο” τα δίκτυα επόμενης γενιάς, επιδίδονται οι χώρες ανά τον πλανήτη, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να έχουν σαφές προβάδισμα, την ίδια στιγμή που η Ευρώπη φαίνεται να υστερεί ακόμη. Οι ΗΠΑ, αν και πριν από ένα χρόνο καταλάμβαναν την τρίτη θέση, παγκοσμίως, όσον αφορά την ετοιμότητα για το 5G (5G Readiness), μετά από την Κίνα και τη Νότια Κορέα, το 2019 καταφέρνουν να πλασαριστούν στην πρώτη θέση, αφήνοντας στη δεύτερη την Κίνα, που ακολουθεί, ωστόσο, σε απόσταση αναπνοής. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Analysis Mason για λογαριασμό της αμερικανικής Ένωσης CTIA (Cellular Telecommunications Industry Association), στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με κριτήριο την ετοιμότητα για το 5G ακολουθούν η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.

Η Ευρώπη εκπροσωπείται – στη λίστα με τις πλέον έτοιμες για το 5G χώρες – από τη Μεγάλη Βρετανία, που ακολουθεί στην κατάταξη και την Ιταλία που έπεται. Συνολικά, η Analysis Mason εκτιμά ότι μέχρι το 2020 θα υπάρξουν περίπου 80 φορείς σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, που θα καταστήσουν τις υπηρεσίες 5G διαθέσιμες στους συνδρομητές τους. Η ανάπτυξη υποδομών επόμενης γενιάς αποτελεί κομβικό σημείο στην αμερικανική οικονομική ατζέντα, καθώς το 5G αναμένεται να εισφέρει στην αμερικανική οικονομία, κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, σχεδόν $400 δις, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει στη χώρα 1,8 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.

Οι ΗΠΑ
Η βελτίωση της κατάταξης των ΗΠΑ οφείλεται σε σημαντικές επενδύσεις της αμερικανικής βιομηχανίας ασύρματων δικτύων σε υποδομές 5G, καθώς και σε κυβερνητικές ενέργειες για παροχή περισσότερου φάσματος στους φορείς εκμετάλλευσης. Ένα από τα στοιχεία, που καθιστούν τις ΗΠΑ ηγέτιδα δύναμη στα δίκτυα επόμενης γενιάς, είναι ότι η χώρα έχει, παγκοσμίως, το υψηλότερο ποσοστό δέσμευσης της βιομηχανίας έναντι του 5G. Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, αν και οι ΗΠΑ έχουν βελτιώσει σημαντικά τη θέση τους σε επίπεδο υποδομών για το 5G, η Κίνα συνεχίζει να διατηρεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε επίπεδο υποδομής.

Φάσμα και υποδομές
Αν και οι ΗΠΑ προπορεύονται, διεθνώς, στη διαθεσιμότητα φάσματος υψηλής και χαμηλής ζώνης για το 5G, βρίσκονται πίσω στη διαθεσιμότητα φάσματος μέσης ζώνης συχνοτήτων. Το φάσμα των μεσαίων συχνοτήτων είναι κρίσιμο για το 5G, λόγω του συνδυασμού της υψηλής χωρητικότητας και της ικανότητας του να καλύπτει μεγάλες γεωγραφικές περιοχές. Άλλες χώρες, ανά τον κόσμο, σκοπεύουν να διαθέσουν τέσσερις φορές περισσότερο αδειοδοτημένο φάσμα μέσης ζώνης από τις ΗΠΑ μέχρι το 2020. Προκειμένου να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, η CTIA εισηγείται προς τις ΗΠΑ την υιοθέτηση μιας εθνικής στρατηγικής φάσματος, που θα δώσει στη βιομηχανία ασύρματων δικτύων περισσότερα περιθώρια καινοτομίας. Συγκεκριμένα, συνιστά την ανάληψη δράσης για το άνοιγμα της ζώνης 3.7GHz για ασύρματη χρήση μέσα από ένα πενταετές πρόγραμμα δημοπρασιών φάσματος και εκσυγχρονισμού του κανονιστικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ