Τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη


Τι είναι συναισθηματική νοημοσύνη και σε τι θα σου φανεί χρήσιμη στη ζωή σου; Δεν μπορώ να σου απαντήσω σε μία σειρά, αλλά σίγουρα σχετίζεται με το πώς βιώνεις τις καταστάσεις και την ποιότητα των εμπειριών. Όταν εκφράζεις τα συναισθήματά σου, είσαι και αισθάνεσαι ελεύθερος.

Το πόσο εξωστρεφής είσαι είναι και δεν είναι επίκτητο χαρακτηριστικό. Όπως και οι συναισθηματικές σου δυνάμεις δε βρίσκονται πάντοτε στον έλεγχο σου. Αν δεν μπορείς να διαχειριστείς τα αρνητικά συναισθήματα, οι σχέσεις σου επηρεάζονται άμεσα. Συνεπώς ανεξάρτητα με το πόσο έξυπνο άτομο είσαι, δε θα φτάσεις πολύ μακριά. Δεν είναι τυχαίο που πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι, έχουν πετυχημένες οικογένειες και υγιή κοινωνική ζωή, με βασικό τους εφόδιο την αγάπη στον εαυτό και την υποστήριξη –no matter what- της ταυτότητας τους.

Σήμερα, όλοι θεωρούν τη συναισθηματική νοημοσύνη εξίσου σημαντική με την πνευματική. Γιατί διαβάζοντας καταλήγουμε πως η ευτυχισμένη ζωή δεν είναι στη μεγάλη καριέρα, αλλά ένα συνονθύλευμα πραγμάτων που εξασφαλίζουν μία ισορροπημένη ζωή.

Τι είναι όμως τελικά η συναισθηματική νοημοσύνη (EI); Σύμφωνα με το Psychology Today:
• Η δυνατότητα να προσδιορίζει κανείς τα συναισθήματα του με ακρίβεια, όσο και των υπολοίπων.

• Η ικανότητα να πραγματοποιεί όσα νιώθει και να βάζει τη φαντασία του σε δράση.

• Η δυνατότητα να ελέγχει τα συναισθήματα του, όπως και να μπορεί να κάνει κάποιον άλλον ήρεμο ή χαρούμενο.

Η «συναισθηματική νοημοσύνη» άρχισε να αποτελεί θέμα συζήτησης από το 1990, όταν οι ψυχολόγοι του Yale John D. Mayer and Peter Salovey παρουσίασαν το μοντέλο επίσημα. Ωστόσο, ο Goleman εμβάθυνε και βρήκε την άμεση σχέση ανάμεσα σε συναισθηματική νοημοσύνη και συντροφικότητα και επιτυχία.

Πώς ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους που κατέχουν συναισθηματική νοημοσύνη;
Δέχονται την αλλαγή

Δε φοβούνται νέες αρχές και τα παρελκόμενά τους. Κατανοούν την αναγκαιότητά τους και δέχονται την αλλαγή σαν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, γι’ αυτό και τελικά προσαρμόζονται.

Έχουν αυτογνωσία
Ξέρουν σε τι είναι καλοί και πού έχουν ελλείψεις. Εκεί που χρειάζονται ακόμα δουλειά, κάνουν ένα βήμα και παρατηρούν χωρίς να μένουν ωστόσο πίσω. Ξέρουν από ποια περιβάλλοντα θα επωφεληθούν και εκεί επενδύουν.

Δεν είναι τελειομανείς
Είναι σχεδόν αδύνατο ένα άτομο με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη να έχει τελειομανία. Ακολουθεί τη ροή της ζωής του, δοκιμάζει και συνήθως μαθαίνει από τα λάθη του.

Είναι ισορροπημένοι
Ενώ δεν είναι τελειομανείς, είναι ισορροπημένοι με έναν δικό τους τρόπο. Η αυτεπίγνωση συνεπάγεται πως ξέρουν τι είναι πραγματικά σημαντικό για την ψυχολογία τους και πώς να το διατηρήσουν ζωντανό.

Είναι περιπετειώδεις
Έχουν μία έμφυτη περιέργεια για νέες εμπειρίες και νέες καταστάσεις. Διακατέχονται από την περιέργεια, που τους κάνει χαρούμενους. Δεν σχολιάζουν, κάνουν πολλές ερωτήσεις και βρίσκουν νέες λύσεις.

Είναι αξιοπρεπείς
Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη κάθε μέρα βρίσκουν έναν τρόπο να φτιάξουν τη μέρα τους. Το ποτήρι δεν είναι ποτέ μισοάδειο. Νιώθουν πλήρεις με τη ζωή τους και δεν επιτρέπουν στις κριτικές και στους τοξικούς ανθρώπους να τους αγγίξουν.

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι ξέρουν πώς να δουλέψουν και πώς να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Είσαι ένας από αυτούς;

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ