Η εισαγωγή των στερών τροφών πριν τους 6 μήνες βοηθά στον ύπνο


Μέχρι τώρα οι περισσότερες παιδιατρικές εταιρίες συστήνουν την εισαγωγή στερεών τροφών στο διαιτολόγιο των μωρών μετά τους 6 μήνες. Ερευνητές τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μελετούν με κλινικές μελέτες τις επιπτώσεις που έχει η εισαγωγή στερεών τροφών στο διαιτολόγιο των μωρών πριν την ηλικία των 6 μηνών.

Μεταξύ άλλων παραγόντων μελετούν την ανάπτυξη αλλεργιών, τη σωματική ανάπτυξη και την ποιότητα του ύπνου.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.300 υγιή μωρά 3 μηνών που τρέφονταν με αποκλειστικό θηλασμό. Οι ερευνητές τα χώρισαν σε δύο ομάδες: στην 1η ομάδα, τα μωρά συνέχισαν να διατρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα, ενώ στη δεύτερη, παράλληλα με το μητρικό γάλα, λάμβαναν παράλληλα στερεές τροφές όπως αυγά, ξηρούς καρπούς και σιτηρά, μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Μετά τους 6 μήνες και οι δύο ομάδες απολάμβαναν διατροφή που περιείχε και στερεές τροφές.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μωρά της δεύτερης ομάδες στην ηλικία των 6 μηνών, κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 2 ώρες παραπάνω εβδομαδιαίως και ξυπνούσαν λιγότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το ενδιαφέρον είναι ότι όσο πιο πιστοί ήταν οι γονείς στο διαιτολόγιο των στερεών τροφών, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα στον ύπνο.

Στη δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό Jama Pediatrics, οι κύριοι ερυνητές (Lack et al.), δικαιολογούν το εύρημά τους με μία απλή παραδοχή. Τα μωρά που τρέφονται με στερεές τροφές, χορταίνουν περισσότερο και γι αυτό τον λόγο βελτιώνεται ο ύπνος τους.

Φυσικά οι έρευνες αυτές από μόνες τους δεν αρκούν για να αλλάξουν οι συστάσεις των παιδιάτρων για το πότε οι στερεές τροφές μπορεί να εισαχθούν στο διαιτολόγιο του μωρού. Αυτό είναι μία απόφαση η οποία πρέπει να ληφθεί βάσει των ατομικών χαρακτηριστικών του μωρού και της οικογένειάς του.

Μπορεί το μωρό να κρατήσει το κεφάλι του, ανοίγει το στόμα του, όταν πλησιάζει το φαγητό, είναι έτοιμο να μετακινήσει το φαγητό από το κουτάλι στον λαιμό του ή το φτύνει προς τα έξω;

Μόνο όταν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις και μόνο μετά από την άδεια του παιδιάτρου μπορούν να εισαχθούν οι στερεές τροφές στη διατροφή των μωρών.

Γράφει η Άννα Παπαοικονόμου Ψυχολόγος

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ