Παππούδες και εγγόνια: Πέντε επιστημονικοί λόγοι που κάνουν την σχέση απαραίτητη


Οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζω έχουν τουλάχιστον έναν αγαπημένο παππού ή μια αγαπημένη γιαγιά -αν δεν έχουν συμπληρώσει ολόκληρη την τετράδα των αγαπημένων παππούδων, και από τις δυο πλευρές της μαμάς και του μπαμπά. Αυτό συνήθως σχετίζεται με τον χρόνο που έχουμε περάσει με τον εκάστοτε παππού ή την κάθε γιαγιά. Για παράδειγμα, προσωπικά δεν γνώρισα τους παππούδες μου, αλλά η αγαπημένη μου γιαγιά ήταν εκείνη που με μεγάλωσε, που ζούσε πολύ κοντά στο σπίτι μου και με την οποία έχω δημιουργήσει τις περισσότερες ευτυχισμένες αναμνήσεις -συγκριτικά με την δεύτερη εναπομείνασα γιαγιά, την οποία έβλεπα σπάνια όσο ήμουν μικρή και που δεν μας ένωσαν ποτέ στενές σχέσεις.

Και επειδή πάνω-κάτω, αυτά τα βιώματα μοιραζόμαστε όλοι μεγαλώνοντας, αντιλαμβάνεσαι πλέον και εσύ που έχεις γίνει μητέρα πόσο σημαντική είναι η σχέση των παιδιών σου με τους παππούδες τους. Ξέρεις, όμως, ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει η επαφή των μικρών σου με τον παππού και την γιαγιά, πέρα από την απεριόριστη αγάπη που λαμβάνουν;
Για να βρεις όλες τις απαντήσεις, μπορείς να ρίξεις μια ματιά παρακάτω στις πιο εποικοδομητικές αξίες που κερδίζουν τα παιδιά από τους παππούδες τους, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες!

“Χτίζεται” ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης για τα παιδιά
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τα παιδιά που έχουν στενή σχέση με τους παππούδες τους εμφανίζουν λιγότερα συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα και είναι πιο ικανά να αντιμετωπίσουν τραυματικά συμβάντα στην ζωή τους, όπως είναι ένα πιθανό διαζύγιο ή ο σχολικός εκφοβισμός. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι παππούδες μπορούν να παρέχουν την απαραίτητη αίσθηση ασφάλειας και υποστήριξης, προσφέροντας στα παιδιά την ικανότητα να αντεπεξέλθουν σε δυσμενείς συνθήκες.

Τα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερο έλεγχο της ζωής τους
Μια διαφορετική έρευνα από το Emory University της Ατλάντα δείχνει πως όταν τα παιδιά διαθέτουν “διαγενεακή ταυτότητα” ή με άλλα λόγια γνωρίζουν και κατανοούν την ιστορία της οικογένειάς τους, αλλά και τον ρόλο τους μέσα σε αυτή, τότε γίνονται περισσότερο ανθεκτικά και αισθάνονται πως έχουν καλύτερο έλεγχο της ζωής τους ακόμη και όταν όλα γύρω τους μοιάζουν εκτός ελέγχου.

Μειώνεται η πιθανότητα ρατσιστικής συμπεριφοράς προς την τρίτη ηλικία
Όλοι θα μεγαλώσουμε κάποια στιγμή και αυτό είναι κάτι που τα παιδιά αξίζει να αντιληφθούν και να το δεχθούν, χωρίς να κάνουν διακρίσεις με βάση την ηλικία του ανθρώπου που έχουν απέναντί τους. Και αυτό είναι μια ποιότητα που μπορούν να αποκτήσουν μέσα από την σχέση τους με τους παππούδες τους, όπως αποδεικνύει έρευνα που διενεργήθηκε στο Βέλγιο. Από την μελέτη που ασχολήθηκε με δείγμα 1.151 παιδιών ηλικίας επτά με 16 ετών, τα οποία είχαν στενή σχέση με τους παππούδες τους, φάνηκε πως είχαν λιγότερες πιθανότητες να επιδείξουν άνιση συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Εμφανίζονται μικρότερα ποσοστά κατάθλιψης
Σε έρευνα του Boston College αποδείχθηκε πως οι στενές συναισθηματικές σχέσεις μεταξύ των παππούδων και των ενήλικων εγγονιών τους μείωναν τα ποσοστά εμφάνισης κατάθλιψης τόσο για τα εγγόνια, όσο και για τους παππούδες. Για εκείνους, μια καλή σχέση με τα εγγόνια τους παρέχει πρόσβαση σε νέες ιδέες, ενώ για τα εγγόνια τα οφέλη από την εμπειρία ζωής των παππούδων τους και οι συμβουλές που λαμβάνουν από αυτούς είναι ιδιαιτέρως σημαντικές.

Οι παππούδες “κερδίζουν” χρόνια
Και ενώ όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν, βάσει επιστημονικών μετρήσεων, πως η επαφή των παιδιών με τα εγγόνια τους είναι εποικοδομητική για όλους, άλλη μία μελέτη από το Βερολίνοέρχεται να αποδείξει πως οι παππούδες αποκτούν καλύτερη υγεία από αυτή την σχέση! Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει πως οι παππούδες που προσέχουν τα παιδιά τους προσθέτουν κατά μέσο όρο πέντε χρόνια στο προσδόκιμο ζωής τους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ