Τι να κάνετε για να ακονίσετε το μυαλό σας;


Θέλετε να ακονίσετε το μυαλό σας και να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας; Η αέναη πνευματική εξέλιξη είναι για εσάς πολύ σημαντική; Θέλετε να αποκτήσετε μία δημιουργική ασχολία που ταυτόχρονα θα οξύνει τον νου; Ήρθε ο καιρός, λοιπόν, να βγείτε από την αδράνεια και να πειραματιστείτε με τους παρακάτω τρόπους.

Σκάκι και Μπριτζ

Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής, το οποίο παίζεται ανάμεσα σε δύο παίκτες. Μέσα, από αυτήν την διαδικασία έχετε την δυνατότητα να κτίσετε την άμυνα και την επίθεσή σας. Να πολεμήσετε ενάντια σε πιόνια του άλλου χρώματος, να κάνετε ανατρεπτικές κινήσεις και εν τέλει να απειλήσετε τον βασιλιά (ρουά) και να τον σκοτώσετε (ματ), νικώντας έτσι τον αντίπαλό σας.

Αποτελεί ένα πνευματικό παιχνίδι και ένα άθλημα, κατά το οποίο πρέπει να προβλέψετε τις κινήσεις του αντιπάλου σας και να πράξετε αναλόγως. Απαιτεί πολύ σκέψη, στρατηγικές κινήσεις, λογική και ενσυναίσθηση. Στην περίπτωση που δεν σας κεντρίζει το ενδιαφέρον σας η ιδέα του σκάκι, μπορείτε να δοκιμάσετε το μπριτζ. Η άσκηση με την τράπουλα που απαιτεί έναν συμπαίκτη και δύο αντιπάλους, σίγουρα θα σας ενθουσιάσει και θα σας βάλει σε πολλή σκέψη.

Σταυρόλεξα και Sudoku

Τα σταυρόλεξα αποτελούν τον τέλειο τρόπο να αξιοποιήσετε δημιουργικά τον χρόνο σας, αφού έχουν ερωτήσεις πρωτότυπες, αλλά και με ποικιλία. Κρατούν το μυαλό σε εγρήγορση και καθυστερούν την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως της άνοιας και του Αλτσχάιμερ. Αποτελούν μία πρόκληση για την λύση τους, ενώ παράλληλα μαθαίνετε πολλές πληροφορίες για πολλά και διαφορετικά θέματα. Τα σταυρόλεξα αποτελούν μία πολύ καλή νοητική άσκηση για την εκγύμναση του εγκέφαλου. Επιλέξτε να τα λύσετε στον ελεύθερο χρόνο σας. Παρομοίως, όσοι αγαπάτε τους αριθμούς αλλά και μία καλή πρόκληση, δοκιμάστε να ολοκληρώσετε ένα Sudoku.

Puzzle

Φτιάξτε ένα πάζλ και ενισχύστε την δεξιότητά σας στην επίλυση προβλημάτων. Το κάθε κομμάτι συνδέεται με ένα άλλο και όταν ολοκληρώνεται το πάζλ, αποζημιώνεστε με την ικανοποίηση ότι τελειώσατε κάτι. Παράλληλα, οξύνει τον νου σας και αυξάνει την προσοχή και την συγκέντρωση, αφού ψάχνετε να βρείτε τα κομμάτια που θα αποκαλύψουν την εικόνα. Επιπλέον, η διαδικασία δημιουργίας του πάζλ μπορεί να σας χαλαρώσει, να σας ηρεμήσει και να λειτουργήσει ως αγχολυτικό.

Γρίφους και αινίγματα

Αν θέλετε να διασκεδάσετε και να συνεργαστείτε μαζί με φίλους λύνοντας νοητικά προβλήματα μπορείτε να δοκιμάσετε τους γρίφους. Οι τελευταίοι, έχουν την ικανότητα να διευρύνουν τους ορίζοντές σας, να επεκτείνουν την σκέψη σας και να αλλάξουν την αντίληψή σας για τον κόσμο. Ακόμα, μπορείτε να επιλέξετε να διασκεδάσετε και να γελάσετε με διάφορα αινίγματα.

Διάβασμα

Ο καλύτερος τρόπος να βελτιωθείτε σε όλους τους τομείς είναι μέσω του διαβάσματος. Αυξάνετε τις γνώσεις σας, το λεξιλόγιό σας και τις γραπτές σας ικανότητες. Αποκτάτε κριτική σκέψη, ενώ παράλληλα βελτιώνετε την μνήμη σας και την συγκέντρωσή σας πάνω σε κάτι. Μειώνετε το άγχος σας και ηρεμείτε από τα προβλήματα της καθημερινότητάς σας. Επιπλέον, ακονίζει το μυαλό και προστατεύει από μελλοντικά νευρικά προβλήματα.

Πλέξιμο

Δημιουργήστε ρούχα, κουβέρτες ή ό,τι άλλο επιθυμείτε. Αφιερώστε χρόνο και επιστήσετε την προσοχή σας στο πλέξιμο. Έτσι, βελτιώνετε τις δεξιότητες της προσοχής αλλά και της συγκέντρωσης. Μαθαίνετε να μην τα παρατάτε αλλά και χαλαρώνετε, αφού ασχολείστε με κάτι δημιουργικό.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ακονίσετε το μυαλό σας. Μην αφήνετε τον χρόνο να περνάει ανεκμετάλλευτος. Επιλέξτε την ασχολία που σας ταιριάζει σήμερα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ