Τα μωρά θέλουν αγκαλιές και ερεθίσματα


“Μωρό είναι, τι μπορεί να καταλάβει;”. Κι όμως, αυτό το μικροσκοπικό πλασματάκι που έχετε τώρα στην αγκαλιά σας μπορεί να καταλάβει πολλά περισσότερα από όσα νομίζετε!

Σίγουρα δεν μπορεί ακόμα να μιλήσει για να σας πει τι ακριβώς καταλαβαίνει. Ξέρετε όμως ότι το μωρό σας μπορεί να κάνει υπολογισμούς όπως αυτούς που κάνει ένας εγκέφαλος ενήλικου; Πόσο απίστευτο είναι αυτό;

Ναι, τα μωρά μας είναι ευφυέστατα και υπάρχουν έρευνες που το αποδεικνύουν:

– Από 3 μηνών ένα μωρό μπορεί να διακρίνει τη σωστή από τη λάθος συμπεριφορά!

Στο πλαίσιο μιας έρευνας, μια ομάδα μωρών παρακολούθησαν μία παράσταση κουκλοθέατρου. Σε αυτή, ένα κουκλάκι προσπαθούσε να σπρώξει μία μπάλα σε έναν λόφο ενώ ένα άλλο κουκλάκι το βοήθησε και ένα τρίτο το εμπόδισε.

Μετά την παράσταση, έδωσαν στα μωρά να παίξουν με τα δύο κουκλάκια και εκείνα προτίμησαν το κουκλάκι που βοήθησε!

– Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν, 5 μηνών μωρό μπορεί να ξεχωρίσει ένα ποτήρι νερό από ένα ποτήρι με μπλε στερεό υλικό.

«Τα μωρά είναι μικροί εξερευνητές με έμφυτες γνώσεις και είναι σε θέση να καταγράφουν στοιχεία συνεχώς» δήλωσαν οι ερευνητές.

Για αυτό, πέρα από την αγάπη και τη φροντίδα με την οποία αγκαλιάζουμε τα μωρά μας, είναι καλό να ξέρουμε πόσο μεγάλες δυνατότητες έχουν και να τους προσφέρουμε συνεχώς ερεθίσματα!

Να τους μιλάμε, να τους τραγουδάμε, να τα νανουρίζουμε, και να τα βλέπουμε πώς αντιδρούν σε κάθε κίνηση, ήχο, άκουσμα, εικόνα!

Κλεονίκη Καρρά, Ψυχολόγος


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ