Ένας γευστικός τρόπος αναπλήρωσης θρεπτικών συστατικών


Ολοένα και περισσότερες έρευνες που γίνονται τα τελευταία χρόνια με θέμα την πρόσληψη επαρκών θρεπτικών συστατικών από τον Ελληνικό πληθυσμό, καταλήγουν σε αρνητικά αποτελέσματα. Έτσι και η Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.ΔΥ), που εκπονήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το τμήμα της Επιστήμης τροφίμων και Διατροφής και στόχο είχε να μελετήσει και να καταγράψει τις διατροφικές συνήθειες ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος του Ελληνικού πληθυσμού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

το 83% του πληθυσμού εμφανίζει ανεπάρκεια σε φολικό οξύ, που είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και για την πρωτεϊνοσύνθεση.
το 98% εμφανίζει ανεπάρκεια σε Βιταμίνη D, που συμβάλλει στην σωστή ανάπτυξη, στην απορρόφηση του ασβεστίου και φωσφόρου οπότε και στην ανάπτυξη των δοντιών και των οστών καθώς και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

το 66% έχει χαμηλή πρόσληψη σε Ασβέστιο, που συμμετέχει στην οικοδόμηση της οστέινης μάζας και προλαμβάνει την οστεοπόρωση, ενώ συντελεί στην υγεία των δοντιών και των οστών και σε συνδυασμό με το μαγνήσιο, στη σωστή λειτουργία της καρδιάς.

και το 35% εμφανίζει μειωμένη πρόσληψη σε Σίδηρο, ο οποίος αποτελεί βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης και μυοσφαιρίνης και συμβάλει στη φυσιολογική γνωσιακή λειτουργία και ανάπτυξη.
Αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της μελέτης ΠΑ.ΜΕ.ΔΥ, δημιουργήθηκε ένα ψωμί για τοστ, ένα αγαπημένο προϊόν καθημερινής κατανάλωσης που συμβάλει στην πρόσληψη όλων αυτών των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.Με 4 φέτες καθημερινά μπορούμε να καλύψουμε το 15% των συνιστώμενων ημερήσιων αναγκών μας, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Μπορούμε να κάνουμε την αγαπημένη συνήθεια του τοστ πιο ωφέλιμη, πόσο μάλλον όταν συνδυάζουμε το ψωμί με εξίσου θρεπτικά προιόντα.

Μπορείτε να το απολαύσετε στο πρωινό σας με ένα κουταλάκι μέλι με ταχίνι σε κάθε μία φέτα, να φτιάξετε ένα τοστ με γαλοπούλα, κασέρι και λαχανικά ή να συνοδεύσετε το μεσημεριανό ή το βραδινό σας γεύμα.

Είναι μια θρεπτική και γευστική επιλογή, που ως στόχο έχει την βελτίωση της υγεία μας και της καθημερινής μας απόλαυσης.

Γράφτηκε απο Περσεφόνη Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ