Στάσεις και αποστάσεις στο συντροφικό ταξίδι


Στη διάρκεια της ζωή μας θα συναντήσουμε πολλούς ανθρώπους. Υπάρχουν άνθρωποι που θα περπατήσουν μαζί μας, παράλληλα με εμάς, για πολλά χιλιόμετρα κι άλλοι μόλις μερικά μέτρα…

Τι είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε από την αρχή, όταν ξεκινάμε το ταξίδι της συντροφικής αναζήτησης;

Το πιο σημαντικό είναι να πηγαίνουμε προς την ίδια κατεύθυνση.

Από την αρχή, είναι καλό να γνωρίζουμε προς τα πού πάει ο καθένας.

Προσοχή! Μιλάμε για πρόθεση, όχι για το τι θα γίνει.

Μπορεί στην πορεία να αλλάξει γνώμη κάποιος από τους δύο, είτε στο να συνεχίσει τη διαδρομή, είτε στο να κατέβει στην 1η στάση. Είναι χρήσιμο να το γνωρίζεις από τη αρχή.

Πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να προχωρήσει κάποιος μαζί σου;

Μην απορρίψετε κάποιον που δεν ξέρει πόσο μακριά θέλει να φτάσει, όταν κοιτάζει προς την ίδια κατεύθυνση.

Ξανασκεφτείτε το για κάποιον που πάει από την άλλη πλευρά. Εσύ θέλεις να πας Κρήτη και αυτός Θες/κη… Εκτός εάν δεν σε νοιάζει πόσες στάσεις θα κάνεις μέχρι τον τελικό προορισμό σου.

Το να ξέρεις πού βρίσκεσαι εσύ και το πού θέλεις να πας είναι επίσης σημαντικό.

Εάν βρίσκεσαι στη φάση που για εσένα δεν έχει σημασία ο προορισμός, αλλά το να περάσεις τη ζωή σου με ταξίδια σε διάφορες πόλεις, τότε επιλέγεις κάποιον που να θέλει το ίδιο.

Λάβε υπόψη σου όμως, ότι εάν χάνεις συνεχώς χρόνο με στάσεις για να θαυμάζεις την θέα, θα έχεις λιγότερο χρόνο στον τελικό προορισμό σου. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά κάτι που είναι χρήσιμο να σκέφτεσαι όσο ταξιδεύεις.

Εάν έχεις στόχο να κάνεις οικογένεια, τότε ίσως να αναζητάς κάποιον που να μπορεί να γράψετε μαζί πολλά χιλιόμετρα. Ψάξε λοιπόν τις αντοχές του. Τις επιθυμίες του. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν στάσεις στο ενδιάμεσο για ξεκούραση. Η απόφαση να είμαστε μαζί παρά τις δυσκολίες, είναι σημαντικός παράγοντας για μια σχέση με μεγάλη χρονική διάρκεια.

Εάν βρίσκεσαι σε φάση αναζήτησης συντρόφου παρατήρησε για σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος είναι ικανός για ταξίδι μεγάλων αποστάσεων.

Μερικές βοηθητικές ερωτήσεις είναι:

Πόσο διάστημα κρατούσαν οι ερωτικές σχέσεις του;

Πόσες σταθερές δεσμεύσεις έχει στη ζωή του;

Έχει φίλους από παιδική ηλικία; Μακροχρόνιες σχέσεις;

Με ποιον τρόπο συνδέεται με τους ανθρώπους που αγαπά; Μακριά κι αγαπημένοι ή κοντά κι λυπημένοι;

Αυτό που θέλω να πω ότι πάντα υπάρχουν «σημάδια» που μας δείχνουν τον ανοιχτό δρόμο, όπως και το αδιέξοδο, εξαρχής. Σχεδόν πάντα το ένστικτό σου είναι εκεί για να σε προειδοποιήσει για τα σημάδια αυτά. Άλλο αν δεν το ακούς…

Χρειάζεται συνειδητότητα, στις επιλογές σου και αυτογνωσία ώστε να γνωρίζεις τι είναι αυτό που θα σε κάνει ευτυχισμένο άνθρωπο.

Στην πραγματικότητα, κανείς δεν μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους.

Αυτό που ονομάζουμε Ευτυχία στη σχέση, είναι η σύμπτωση, η σύμπλευση των βαθύτερων αναγκών και επιθυμιών μας, με αυτές του άλλου προσώπου (fitting αναγκών).

Όταν οι ανάγκες μας ταιριάζουν και καλύπτουμε ο ένας τις ανάγκες του άλλου σε ικανοποιητικό βαθμό, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για μια αρκετά καλή σχέση.

Αρκετά συχνά οι ανάγκες μας αλλάζουν στην πορεία. Όταν δεν συμπλέουν πια με αυτές του συντρόφου, το συζητάμε. Εάν μπορούμε να ισορροπήσουμε, το ταξίδι συνεχίζεται, έστω και με πολλές στάσεις. Εάν όχι, ένας από τους δύο κατεβαίνει στην επόμενη στάση…

Καλό είναι λοιπόν να ακούσουμε, αλλά και να θέλουμε να δούμε τα σημάδια εξαρχής, για να διαλέξουμε τον κατάλληλο συνοδοιπόρο.

Σίγουρα αυτό δεν απαιτεί να διαθέτεις κάποιο «χάρισμα» ώστε να μπορείς να «διαβάζεις» τον άλλον. Το πιο σημαντικό είναι να θέλεις, αλλά και να επιδιώκεις να βλέπεις τα σημάδια, γιατί αυτά πάντα θα σου μιλάνε, όσο κι αν εσύ έχεις μάτια ερμητικά κλειστά!

Οπλίσου λοιπόν με αυτογνωσία, υπομονή, θάρρος και καθαρή σκέψη και ξεκίνα να κάνεις μεγάλες αποστάσεις που θα σε οδηγήσουν στην προσωπική σου ευτυχία και αυτοπραγμάτωση…

Enjoy the trip!

Επιμέλεια: Κατερίνα Αθανασίου Συστημική Σύμβουλος MA, PhD

ΠΗΓΗ

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ