Λύση στη διένεξη Boeing – Airbus προωθεί η Γαλλία ως απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να απαντήσει στην περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στην αεροπορική εταιρεία Airbus σύμφωνα με τον Μπρούνο Λε Μερ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ προειδοποίησε σήμερα την Ουάσινγκτον ότι “αν βρισκόμασταν και πάλι αντιμέτωποι με άδικες και αδικαιολόγητες αμερικανικές κυρώσεις, η Ευρώπη θα ήταν έτοιμη να απαντήσει κατά τρόπο ενιαίο και σθεναρό».

«Όλα αυτά θα ήταν άσχημα για την ανάπτυξη και για την ευημερία, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη», εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Πρέπει να αποφύγουμε μια τέτοια εξέλιξη», επέμεινε. «Με βάση τα συμπεράσματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, θεωρώ ότι η φωνή της λογικής λέει να βρούμε μια φιλική λύση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης για την οριστική διευθέτηση της περίπτωσης Airbus/Boeing», πρόσθεσε ο κ. Λε Μερ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το εμπόριο, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, με τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ και με τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Λάρι Κούντλοου. «Το να εμπλακούμε σε εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Ευρώπης δεν θα εξυπηρετήσει παρά μόνο μία χώρα: την Κίνα και την (κινεζική αεροναυπηγική εταιρεία) Comac», εξήγησε ο Γάλλος υπουργός.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε στις αρχές της εβδομάδας να επιβάλει νέους τελωνειακούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα, αν δεν σταματήσουν οι κρατικές ενισχύσεις προς την Airbus. Η διένεξη μεταξύ Boeing και Airbus διαρκεί εδώ και 14 χρόνια. ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση αλληλοκατηγορούνται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ότι χορηγούν παράνομες ενισχύσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων στις αντίστοιχες αεροναυπηγικές εταιρείες.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ