Εκεί που τα κορίτσια είναι ανεπιθύμητα


Περίπου 239.000 κορίτσια ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν στην Ινδία κάθε χρόνο, επειδή πολλοί γονείς προτιμούν τα αγόρια από τα κορίτσια, σύμφωνα με μελέτη στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Η ερευνητική ομάδα, με επιστήμονες από τη Γαλλία την Αυστρία και την Ινδία, παράλληλα διαπίστωσε ότι η Ινδία έχει μια σχεδόν νοσηρή αναλογία ανδρών προς γυναίκες, ενώ περισσότερες από 63 εκατομμύρια γυναίκες «αγνοούνται στατιστικά» σε ολόκληρη τη χώρα, πιθανώς ως αποτέλεσμα της υπερβολικά υψηλής γυναικείας θνησιμότητας, σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έρευνα της κυβέρνησης.

Ένας από τους συνηθισμένους λόγους που αναφέρθηκαν για την υψηλή θνησιμότητα των γυναικών στην Ινδία είναι η επιλεκτική έκτρωση, αλλά η μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχουν και «μεταγεννητικές διακρίσεις κατά των κοριτσιών στην Ινδία». Στην Ινδία είναι πολύ συχνές οι αμβλώσεις θηλυκών εμβρύων, όμως ο αριθμός τους είναι μικρότερος από αυτόν των θανάτων κοριτσιών κάτω των 5 ετών. Οι μορφές της παραμέλησης της οποίας είναι θύματα τα μικρά κορίτσια είναι πολλές: υποσιτισμός, έλλειψη φροντίδας και εμβολιασμού.

«Οι διακρίσεις βάσει του φύλου δεν τις εμποδίζουν απλώς να γεννηθούν, αλλά μπορούν επίσης να επισπεύσουν τον θάνατο όσων γεννιούνται», αναφέρει ο Κριστόφ Γκιλμοτό του πανεπιστημίου Paris Descartes, ένας από τους συντάκτες της έρευνας. «Η ισότητα των φύλων δεν αφορά μόνο τα δικαιώματα στην εκπαίδευση, την απασχόληση ή την πολιτική εκπροσώπηση, αλλά και τη φροντίδα, τον εμβολιασμό, τη διατροφή των κοριτσιών και, τελικά, την επιβίωση», δήλωσε ο Γκιλμοτό.

Το αποτέλεσμα είναι τα αυξημένα ποσοστά θανάτου κοριτσιών στην Ινδία, με τους περισσότερους να καταγράφονται στις πιο φτωχές επαρχίες με τη μεγαλύτερη γεννητικότητα και αναλφαβητισμό, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας. Πολλοί από τους θανάτους οφείλονται στην παραμέληση, τόσο από τις οικογένειές τους όσο και από τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, καθώς και σε μια «μη ορατή, συνήθη και συνεχιζόμενη» μεροληψία κατά των κοριτσιών στη μοιρασιά του φαγητού. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια στην Ινδία εκπαιδεύονται λιγότερο, έχουν φτωχότερη διατροφή και λαμβάνουν μικρότερη ιατρική φροντίδα από τα αγόρια.

Συγκρίνοντας την Ινδία με άλλες 46 χώρες οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θνησιμότητα μεταξύ των κοριτσιών που γεννήθηκαν από το 2000 ως το 2005 φτάνει το 18,5%. «Περίπου το 22% της υπερθνησιμότητας μεταξύ των κοριτσιών οφείλεται σε ένα είδος σεξισμού», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το αυστριακό Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων (IISA).

«Όπως αποδεικνύουν οι εκτιμήσεις ανά περιοχή του υπερβολικού αριθμού θανάτων μεταξύ των κοριτσιών, οποιαδήποτε παρέμβαση προκειμένου να περιοριστούν οι διακρίσεις αναφορικά με το μοίρασμα της τροφής και την παροχή ιατρικής φροντίδας θα πρέπει να έχει στόχο κατά προτεραιότητα τις περιοχές (…) όπου είναι ενδημική η φτώχεια, υπάρχει ασθενής κοινωνική ανάπτυξη και εξακολουθούν να κυριαρχούν πατριαρχικές δομές», σχολίασε η Ινδή αναλύτρια του IISA Ναντίντα Σάικια.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ