Έξι πράγματα που κάνουν οι πετυχημένοι άνθρωποι τα σαββατοκύριακα


Για να είναι η Δευτέρα σας ακόμα πιο παραγωγική.

Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες καθημερινές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε για να διατηρείτε την έμπνευσή σας και να αυξάνετε την παραγωγικότητά σας. Αλλά πώς μπορείτε να αποφασίσετε σε ποιες συνήθειες να εστιάσετε; Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, έχω μελετήσει και έχω λάβει συνεντεύξεις από περισσότερους από 300 εξαιρετικά καταξιωμένους ανθρώπους, από επιχειρηματικούς ηγέτες και πρυτάνεις πανεπιστημίων έως ολυμπιονίκες και καλλιτέχνες, σχετικά με τις καθημερινές συνήθειές τους.

Να λοιπόν έξι συνήθειες που υιοθετούν κάποιοι από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους τα Σαββατοκύριακα για να κάνουν τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας ευκολότερες και πιο παραγωγικές.

6. Δίνουν στον εαυτό τους χρόνο να μείνουν μόνοι και να αναστοχαστούν

Ο αναστοχασμός και ο χρόνος που περνάτε μόνος με τον εαυτό σας ωφελεί τόσο το μυαλό όσο και το σώμα σας. Θα σας βοηθήσει επίσης να πετύχετε καλύτερα τους στόχους σας. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Σαββατοκύριακο για να αναστοχαστούν ή να διαλογιστούν πάνω σε πράγματα που είναι σημαντικά γι’ αυτούς, πράγματα που τους ενοχλούν καθώς και την καριέρα τους.

Μια μελέτη του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που αφιερώνουν 15 λεπτά στο τέλος της ημέρας σκεπτόμενοι τα διδάγματα που άντλησαν είχαν κατά 23% καλύτερη απόδοση σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.

Άλλες μελέτες έχουν καταδείξει ότι ο αναστοχασμός μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο ευτυχισμένος, πιο παραγωγικός και λιγότερο εξαντλημένος. Ακόμη και αν σας δυσκολεύει η ιδέα του αναστοχασμού, τουλάχιστον προσπαθήστε να το κάνετε τα σαββατοκύριακα. Δεν θα αργήσετε να δείτε κάποια από τα οφέλη.

5. Κάνουν τις δουλειές του σπιτιού

Οι δουλειές του σπιτιού είναι σημαντικές και αν δεν φροντίζετε να γίνουν έγκαιρα, θα συσσωρεύονται και θα μετατρέπονται σε παράγοντα άγχους που θα στριφογυρίζει στο κεφάλι σας. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι βρίσκουν τον χρόνο για να φροντίσουν για τις δουλειές του σπιτιού, είτε πρόκειται για ψώνια στο σούπερ μάρκετ, είτε για πλύσιμο ρούχων. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν αφήνουν τις ανάγκες του νοικοκυριού να κάνουν κατάληψη στα Σαββατοκύριακά τους (αν το έκαναν, δεν θα υπήρχε χρόνος για να χαλαρώσουν ή να αναστοχαστούν).

Για να βρείτε χρόνο για τις δουλειές του σπιτιού, θα πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στο να κάνετε κάποιες απ’ αυτές στις εργάσιμες ημέρες. Σκεφθείτε μήπως θα σας βοηθήσει να βάλετε στην άκρη 15 λεπτά πριν πάτε για ύπνο τις καθημερινές για να κάνετε ένα μέρος από τις δουλειές του νοικοκυριού. Στη συνέχεια, όταν έρθει το Σαββατοκύριακο, προγραμματίσετε τουλάχιστον μία ή δύο ώρες για να ολοκληρώσετε τις εργασίες που απαιτούν περισσότερο χρόνο και προσοχή. Θα νιώσετε πολύ καλύτερα και με απόλυτο έλεγχο της κατάστασης όταν τελειώσετε.

4. Βρίσκουν χρόνο για να κάνουν πράγματα που τους χαλαρώνουν

Μπορεί οι επιτυχημένοι άνθρωποι να κάνουν σχέδια για να εξασφαλίζουν ότι δεν χάνουν τις μέρες τους, αλλά βρίσκουν επίσης και χρόνο για να χαλαρώσουν- και υπάρχουν πολλές ώρες το Σαββατοκύριακο για να το κάνει κανείς αυτό. Πολλοί τρώνε πρωινό σε πιο χαλαρό ρυθμό από ό,τι τις καθημερινές, αράζουν στον καναπέ με ένα βιβλίο, κάνουν διαλογισμό, ή γυμνάζονται.

Τα Σαββατόβραδα ο Richard Branson πηγαίνει σε πάρτι ή διοργανώνει αυτός τα δικά του. Την Κυριακή ασχολείται με περισσότερο σωματικές δραστηριότητες, όπως οι αγώνες σκαφών, όπως έχει πει ο ίδιος στην Telegraph.

Και το 2014 ο Gates είχε τονίσει ότι προτιμά να περνά τον χρόνο του όσο πιο απλά γίνεται. «Το να παίζω μπριτζ είναι ένα αρκετά παλιομοδίτικο πράγμα που μου αρέσει πραγματικά. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πήγα να δω την κόρη μου να κάνει ιππασία, κι αυτό είναι επίσης λίγο παλιομοδίτικο αλλά διασκεδαστικό. Πλένω και τα πιάτα κάθε βράδυ- έχω ανθρώπους που προσφέρονται να το κάνουν αλλά μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο το κάνω εγώ».

3. Καταρτίζουν το στρατηγικό πλάνο της επόμενης εβδομάδας

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι σχεδιάζουν πάντα από πριν την εβδομάδα που έρχεται για να μπορέσουν να ξεκινήσουν δυναμικά τη Δευτέρα. Αυτό μπορεί να σημαίνει το οτιδήποτε – από τη δέσμευση μισής ημέρας το σαββατοκύριακο μέχρι απλώς το να ξοδέψετε 10 λεπτά την Κυριακή το βράδυ κοιτάζοντας το ημερολόγιο της επόμενης εβδομάδας και κρατώντας σημειώσεις ως προς το τι έχετε να κάνετε. Μόλις έρθει το πρωί της Δευτέρας, θα είστε 110% έτοιμοι.

2. Περνούν χρόνο με τους αγαπημένους τους

Εάν αισθάνεστε ένοχος για το πόσο λίγο χρόνο είστε σε θέση να περνάτε με την οικογένεια και τους φίλους σας από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, σίγουρα δεν είστε ο μόνος. Είτε επιλέξετε να γυμναστείτε με τον/την σύντροφό σας, είτε να πάτε με τα παιδιά σας στο πάρκο, κάντε το κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ώστε να μην αισθάνεστε την οποιαδήποτε ενοχή κατά τις εργάσιμες ημέρες.

«Τα Σαββατοκύριακα έχουμε μια νταντά το πρωί, και έτσι η σύζυγός μου κι εγώ πηγαίνουμε για γυμναστική το Σάββατο το πρωί. Στη συνέχεια, το υπόλοιπο του σαββατοκύριακου το περνάμε όλοι μαζί», είπε ο Mark Cuban το 2014. «Βάζουμε τα παιδιά στο κρεβάτι και τρώμε όλοι μαζί στο τραπέζι. Προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικοί».

Λάβετε υπόψη ότι αν θέλετε να δουλέψετε το Σαββατοκύριακο, προσπαθήστε να το κάνετε το Σάββατο το πρωί, ώστε να μην το σκέφτεστε καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

1. Αναπληρώνουν τον ύπνο που τους λείπει

Το σώμα (και ο εγκέφαλός) σας δεν θα βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό τους επίπεδο αν δεν τους προσφέρετε ουσιαστική ανάπαυση. Από τα εκατοντάδες άτομα με τα οποία συνομίλησα, ο χρόνος του ύπνου τους κατά μέσο όρο είναι επτά ώρες και 29 λεπτά κάθε βράδυ. Ο Tim Cook, ο Bill Gates, ο Jack Dorsey και ο Jeff Bezos δηλώνουν ότι κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ.

Όμως, για εσάς μπορεί να είναι δύσκολο να φτάσετε στις εφτά ή εφτάμιση ώρες, ειδικά εάν έχετε μια απαιτητική δουλειά που συχνά σας αναγκάζει να μένετε μέχρι αργά στο γραφείο. Αν δεν εξασφαλίζετε αρκετό χρόνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, χρησιμοποιήστε το σαββατοκύριακο για να αναπληρώσετε τον χαμένο ύπνο.

Μην πάρετε όμως τη συμβολή αυτή ως δικαιολογία για να κοιμάστε πέντε ώρες κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και 12 ώρες το Σάββατο και την Κυριακή. Απλώς, η αναπλήρωση μερικών ωρών χαμένου ύπνου κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου είναι καλύτερη από το τίποτα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ