Αυτά είναι τα 10 χαρακτηριστικά της ρύθμισης οφειλών στην Εφορία


Βιάζονται στην κυβέρνηση να ετοιμάσουν τη ρύθμιση των οφειλών στην εφορία ώστε η σχετική πλατφόρμα να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Μαίου και σε κάθε περίπτωση πριν από τις ευρωεκλογές για προφανείς πολιτικούς λόγους. Η ρύθμιση θα είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη για τους εκατοντάδες χιλιάδες μικροοφειλέτες οι οποίοι θα μπορούν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους ακόμη και με 20 ευρώ τον μήνα. Ειδικά οι έχοντες χαμηλό εισόδημα, θα μπορούν να πληρώσουν σε έως και 120 δόσεις καθώς ο αριθμός θα εξαρτάται από το εισόδημα. Τα 10 βασικά χαρακτηριστικά της νέας ρύθμισης είναι –σύμφωνα με πληροφορίες- τα εξής:

Στη ρύθμιση θα ενταχθούν όλα τα χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι και το τέλος του 2018.
Οι δόσεις στη νέα ρύθμιση θα κυμαίνονται από 18 έως και 120 ανάλογα με το εισόδημα. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει κλίμακα η οποία θα συσχετίζει το εισόδημα με τον μέγιστο αριθμό των δόσεων. Όσο μεγαλύτερο το εισόδημα, τόσο μικρότερος ο αριθμός των δόσεων.

Θα θεσπιστεί ελάχιστο ποσό δόσης το οποίο σχεδιάζεται να διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα της τάξεως των 20-30 ευρώ τον μήνα.

Η ρύθμιση θα είναι έντοκη με επιτόκιο 5%. Ωστόσο, για χαμηλά χρέη κάτω των 3000-5000 ευρώ θα προβλέπεται άτοκη ρύθμιση έτσι ώστε οι οφειλέτες να έχουν κίνητρο να πληρώσουν εφάπαξ μέρος της οφειλής τους και να περιορίσουν το χρέος εντός του άτοκου εύρους.

Για όσους πληρώσουν το χρέος τους εφάπαξ, θα προβλέπεται πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων. Για όσους επιλέξουν τη ρύθμιση σε δόσεις, θα διαγράφεται μέρος των προσαυξήσεων. Όσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων, τόσο μικρότερο θα είναι το ποσό των προσαυξήσεων που θα διαγράφεται.
Τα εισοδηματικά κριτήρια θα καθορίζουν τον αριθμό των δόσεων αλλά δεν θα αποκλείουν οφειλέτες. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Δεν θα υπάρχουν περιουσιακά κριτήρια. Παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα εκτιμάται ότι η επιβολή και περιουσιακών κριτηρίων θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο την ρύθμιση χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Θα υπάρχει υποχρέωση σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση να πληρώνουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Είναι μια δικλείδα ασφαλείας που θα προβληθεί και προς τους θεσμούς οι οποίοι θα ζητήσουν διαβεβαιώσεις ότι από τη ρύθμιση δεν θα πληγεί η κουλτούρα πληρωμών.

Η απώλεια της ρύθμισης θα επέρχεται για όσους θα χάνουν την πληρωμή τριών δόσεων. Με την απώλεια της ρύθμισης –δεν θα υπάρχει δεύτερη ευκαιρία- θα αναβιώνουν και όλες οι προσαυξήσεις που κανονικά θα έπρεπε να διαγραφούν.

Η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση θα γίνεται μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια της τάξεως των τριών μηνών. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, η μοναδική δυνατότητα ρύθμισης θα είναι μέσω της πάγιας η οποία πάντως θα βελτιωθεί προσφέροντας περισσότερες δόσεις από τις δόσεις που προβλέπονται σήμερα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ