Candida Auris: Ένας επικίνδυνος μύκητας


O μύκητας Candida Auris εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τους New York Times.

Ένας ηλικιωμένος άνδρας μεταφέρθηκε τον περασμένο Μάιο σε νοσοκομείο του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης με έντονους πόνους στην κοιλιά. Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι είχε μολυνθεί από ένα μυστηριώδες αλλά και θανατηφόρο μικρόβιο, γι’ αυτό απομονώθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι είχε προσβληθεί από έναν μύκητα που ονομάζεται Candida Auris, ο οποίος προσβάλει άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases έδειξε ότι σχεδόν το 50% των ασθενών που μολύνθηκαν από τον μύκητα στις ΗΠΑ από το 2016 έως το 2018, πέθανε μέσα σε 90 ημέρες από τότε που διαγνώστηκε πως είχε προσβληθεί. Η μελέτη εξέτασε 51 περιστατικά ασθενών.

Όταν πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε διάφορα αντικείμενα και άλλους χώρους των νοσοκομείων, διαπιστώθηκε ότι ο μύκητας είχε ευρύτερη παρουσία στα 15 από τα 20 νοσοκομεία, που εξετάστηκαν.

Συνήθως, η μόλυνση συμβαίνει αφότου ο ασθενής έχει κλείσει αρκετές εβδομάδες νοσηλείας. Οι πιο συχνά αναφερόμενες λοιμώξεις έχουν βρεθεί σε τραύματα, αιμοφόρα αγγεία και αυτιά. Ο μύκητας έχει βρεθεί και σε ούρα ασθενών καθώς και στις αναπνευστικές οδούς, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν απλώς παραμένει σε αυτά τα σημεία χωρίς να προκαλεί πρόβλημα.

Ο επικίνδυνος αυτός μύκητας φαίνεται πως εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία πέντε χρόνια το μικρόβιο βρέθηκε και σε μια μονάδα νεογνών της Βενεζουέλας, σ’ ένα νοσοκομείο της Ισπανίας, ενώ ανάγκασε ένα γνωστό βρετανικό ιατρικό κέντρο να κλείσει τη μονάδα εντατικής θεραπείας του. Εντοπίστηκε επίσης σε Ινδία, Πακιστάν και Νότια Αφρική.

Πρόσφατα το μικρόβιο εξαπλώθηκε και στις ΗΠΑ, καθώς εντοπίστηκε σε Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ και Ιλινόις. Οι Ομοσπονδιακές Αρχές Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ το προσέθεσαν στη λίστα με τα μικρόβια που θεωρούνται «επείγουσες απειλές».

Ο μύκητας Candida Auris είναι ανθεκτικός καθώς είναι αδιαπέραστος από μείζονες αντιμυκητιασικές φαρμακευτικές ουσίες, κι αυτό δημιουργεί ανησυχία για την παγκόσμια υγεία.

Ο Candida Auris μπορεί να παραμείνει για πολύ καιρό στο δέρμα ενός ανθρώπου, αλλά και σε άλλα αντικείμενα όπως τα έπιπλα του σπιτιού και ο εξοπλισμός του νοσοκομείου. Μπορεί να εισβάλει στο σώμα και να σκοτώσει τον ασθενή, εάν το ανοσοποιητικό του σύστημα έχει ήδη αποδυναμωθεί.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ