Μαύρο αίμα στην περίοδο: Πού οφείλεται


Η περίοδος είναι κάτι που περιμένετε και συνήθως δεν κρύβει… εκπλήξεις, εκτός αν έρθει πολύ νωρίτερα ή καθυστερήσει σημαντικά.

Στη θέα όμως μαύρου αίματος αντί του έντονου κόκκινου, που είναι το σύνηθες, πολλές γυναίκες πανικοβάλλονται.

Και δεν αναφερόμαστε στην σκουρόχρωμες εκκρίσεις που παρατηρούνται συχνά στην αρχή ή το τέλος του κύκλου, αλλά αυτές που εμφανίζονται τη δεύτερη μέρα της περιόδου και την πολύ βαριά ροή που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το ταμπόν ή η σερβιέτα να αποκτούν μαύρο χρώμα.

Αν και το σύμπτωμα προκαλεί εύλογη ανησυχία, είναι πιο συνηθισμένο απ’ ότι νομίζετε.

Η περίοδος είναι μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία μέσω της οποίας αποβάλλεται ο χιτώνας του ενδομητρίου όταν δεν γονιμοποιείται το ωάριο για να ξεκινήσει πάλι η διαδικασία ανάπτυξης του ενδομητρίου για τον επόμενο κύκλο.

Γιατί είναι μαύρο το αίμα της περιόδου
Όπως εξηγεί η Rachel Peragallo Urrutia, επίκουρη καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, το μαύρο αίμα περιόδου είναι απλά «παλιότερο αίμα που έχει αρχίσει να πήζει».

Όταν η επένδυση του ενοδημητρίου αρχίζει να αποβάλλεται μία φορά το μήνα, το αίμα δεν φεύγει πάντοτε αμέσως. Όσο περισσότερο μένει το αίμα στη μήτρα, τόσο πιο σκούρο γίνεται.

Παρότι η βαριά αιμορραγία μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας σοβαρής κατάστασης, όπως η ενδομητρίωση ή μια λοίμωξη, π.χ. η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, εάν δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως έντονες κράμπες, πόνο στο σεξ ή δυσκολίες στη σύλληψη, δεν πρέπει να σας ανησυχεί.

Μπορώ να κάνω κάτι;
Η Uturria επισημαίνει ότι το χρώμα της περιόδου δεν μπορεί να αλλάξει. Αν όμως ανησυχείτε για την ποσότητα του αίματος ή έχετε βαριά αιμορραγία, συζητείστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο κάποιας αντισυλληπτικής μεθόδου, όπως το ενδομήτριο σπιράλ, που βοηθά στη μείωση της αιμορραγίας.

Είναι επίσης σημαντικό να κοιμάστε καλά, να γυμνάζεστε, να προσέχετε τη διατροφή σας και να αποφεύγετε τα συντηρητικά και τις χημικές ουσίες, που διαταράσσουν τις ορμόνες και τη γενική αναπαραγωγική υγεία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ