Πρόωρη εμμηνόπαυση και εγκυμοσύνη


Η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να είναι ένα πρόβλημα για τις γυναίκες που εξακολουθούν να έχουν σχέδια να γίνουν μητέρες.

Η πρόωρη εμμηνόπαυση εμφανίζεται όταν οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 40 ετών σταματούν να ωοθυλακούν και έχουν εμμηνορρυσιακούς κύκλους. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκληθεί από γενετικούς παράγοντες ή τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Αλλά η πρόωρη εμμηνόπαυση καταστέλλει κάθε πιθανότητα να μείνει έγκυος;

Μετά από 51 ετών, που είναι η μέση ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης, τα γυναικεία όργανα υφίστανται μεγάλες αλλαγές. Ωστόσο, αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη νωρίτερα λόγω αλλαγών που θα εξηγήσουμε λεπτομερέστερα παρακάτω.

Όταν οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 40 σταματούν να ωοτοκούν και η εμμηνορροϊκή τους περίοδο εξαφανίζεται, είναι γνωστή ως πρόωρη εμμηνόπαυση . Θεωρείται ότι επηρεάζει μια στις 1.000 γυναίκες ηλικίας 30 έως 40 ετών και μία στις 100 μεταξύ 40 και 50 ετών.

Εκτός από τα φυσιολογικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλες επιπτώσεις στο σώμα της γυναίκας.

Αιτίες πρόωρης εμμηνόπαυσης

Στρες: οι γυναίκες που πάσχουν από υψηλά επίπεδα άγχους είναι 80% πιο πιθανό να βιώσουν την εξαφάνιση της περιόδου πριν από την ηλικία των 45 ετών.

Κάπνισμα: Το κάπνισμα είναι μια συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση. Στην πραγματικότητα, οι μη καπνίστριες τείνουν να έχουν εμμηνόπαυση μέχρι τρία χρόνια αργότερα από εκείνες που καπνίζουν. Ο κύριος λόγος είναι ότι ο καπνός μειώνει την παραγωγή οιστρογόνων, γεγονός που μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στα οστά όπως η οστεοπόρωση.

Ο καθιστικός τρόπος ζωής: πάλι, ο τρόπος ζωής φαίνεται να είναι καθοριστικός παράγοντας. Η σωματική δραστηριότητα προάγει τον αποτελεσματικό μεταβολισμό και συνεπώς υγιέστερο μυϊκό και καρδιακό ιστό και καλύτερη ορμονική ισορροπία.

Χειρουργικές επεμβάσεις ή γενετικές διαταραχές: οι διαδικασίες όπως η υστερεκτομή ή η ωοθηκεκτομή (απομάκρυνση της μίας ή και των δύο ωοθηκών) μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη εμμηνόπαυση. Κατά τον ίδιο τρόπο, η νόσος του Celiac ή του συνδρόμου Turner μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνη για την εμφάνισή του.

Ογκολογική θεραπεία: η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία είναι επίσης πιθανές αιτίες για την πρώιμη εμμηνόπαυση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ