Όσα θέλετε να ξέρετε για τις βιταμίνες σε μορφή τσίχλας


Τα συμπληρώματα βιταμινών είναι απίστευτα δημοφιλή σε όλο τον κόσμο. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η λήψη βιταμινών μπορεί να βελτιώσει την υγεία ή να αντισταθμίσει την κακή διατροφή.

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των μασώμενων κόμμεων (τσίχλες ή καραμέλες).

Οι βιταμίνες σε μορφή τσίχλας έχουν μια ευχάριστη γεύση και είναι εύκολο να ληφθούν. Ωστόσο, οι περισσότερες ποικιλίες περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και ενδέχεται να μην αναφέρουν με ακρίβεια την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά στις ετικέτες τους.

Τι είναι οι βιταμίνες σε μορφή τσίχλας;
Οι βιταμίνες σε μορφή τσίχλας είναι μασώμενες βιταμίνες που έχουν υφή και γεύση παρόμοια με τσίχλες ή καραμέλες και έρχονται σε ποικίλες γεύσεις, χρώματα και σχήματα.

Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους βιταμινών.
Αυτές οι βιταμίνες προσελκύουν τα παιδιά – καθώς και τους ενήλικες – που μπορεί να μην τους αρέσουν τα χάπια κατάποσης.

Οι βιταμίνες σε μορφή τσίχλας παρασκευάζονται συνήθως από ζελατίνη, άμυλο αραβοσίτου, νερό, ζάχαρη και προστιθέμενες χρωστικές. Οι δημοφιλείς γεύσεις περιλαμβάνουν λεμόνι, βατόμουρο, κεράσι και πορτοκάλι.

Μπορούν να περιλαμβάνουν διάφορες βιταμίνες και μέταλλα ή μερικά μόνο επιλεγμένα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη D και ασβέστιο.

Μπορείτε να αγοράσετε βιταμίνες σε μορφή τσίχλας στο διαδίκτυο και στα περισσότερα καταστήματα συμπληρωμάτων ή και φαρμακεία.

Πιθανά οφέλη
Μπορεί να προσφέρει ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά

Δεδομένου ότι είναι φορτωμένες με θρεπτικά συστατικά, οι βιταμίνες σε μορφή τσίχλας μπορεί να ωφελήσουν μερικούς πληθυσμούς.

Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν βιταμίνες για να βεβαιωθούν ότι παίρνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Ενώ αυτή είναι μια κοινή πρακτική, η έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν μια ισορροπημένη διατροφή δεν χρειάζεται να λαμβάνουν πολυβιταμίνες.

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από τα συμπληρώματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν τρώνε συγκεκριμένα τρόφιμα, απορροφούν δύσκολα κάποια θρεπτικά συστατικά ή έχουν αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες. Οι επηρεαζόμενες ομάδες περιλαμβάνουν τους vegan, ηλικιωμένους ενήλικες και έγκυες γυναίκες.

Οι βιταμίνες σε μορφή τσίχλας είναι μια καλή εναλλακτική λύση για αυτούς τους πληθυσμούς.

Γευστικές και εύκολες στη χρήση
Πολλοί άνθρωποι προτιμούν βιταμίνες σε μορφή τσίχλας από τα χάπια λόγω της φρουτώδους και γλυκιάς γεύσης.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους απευθύνονται σε παιδιά.

Επιπλέον, οι εύκαμπτες βιταμίνες είναι εύκολο να μασηθούν και συνήθως μπορούν να ληφθούν από άτομα που δυσκολεύονται να καταπιούν χάπια.

Ως εκ τούτου, οι κομμιώδεις βιταμίνες μπορεί να είναι απλούστερες τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες ώστε να προσθέτουν στις συνήθειεές τους και να καταναλώνουν σε πιο σταθερή βάση από άλλες πολυβιταμίνες.

Πιθανά αρνητικά
Ακόμα κι αν οι βιταμίνες σε μορφή τσίχλας μπορεί να είναι μια καλή ιδέα για ορισμένους ανθρώπους, έχουν κάποια μειονεκτήματα.
Μπορεί να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, αλκοόλες ζάχαρης ή χρωστικές τροφίμων

Η ελκυστική γεύση των βιταμινών σε μορφή τσίχλας συνήθως προέρχεται από προστιθέμενα σάκχαρα.

Για παράδειγμα, μια δημοφιλής ποικιλία πολυβιταμινών σε μορφή τσίχλας για παιδιά περιέχει τρεις διαφορετικούς τύπους προστιθέμενων σακχάρων και έχει 3 γραμμάρια ζάχαρης και 15 θερμίδες ανά τσίχλα.

Η κατανάλωση υπερβολικής προστιθέμενης ζάχαρης συνδέεται με την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και τις οδοντικές κοιλότητες.

Επομένως, η American Heart Association (AHA) προτείνει όχι περισσότερο από 9 κουταλάκια του γλυκού (37,5 γραμμάρια) ζάχαρης ανά ημέρα για άνδρες, όχι περισσότερο από 6 κουταλάκια του γλυκού (25 γραμμάρια) ημερησίως για τις γυναίκες και κάτω από 6 κουταλάκια του γλυκού ανά ημέρα για παιδιά ηλικίας 2-18.

Ενώ η προστιθέμενη ζάχαρη σε βιταμίνες σε μορφή τσίχλας μπορεί να μην φαίνεται μεγάλη ποσότητα, μπορεί να συμβάλει στην υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης – ειδικά αν παίρνετε περισσότερες από μία βιταμίνες σε μορφή τσίχλας την ημέρα και τρώτε και άλλα τρόφιμα με προστιθέμενα σάκχαρα.

Για να μειωθεί η ποσότητα των προστιθέμενων σακχάρων στις βιταμίνες σε μορφή τσίχλας, ορισμένοι παραγωγοί μπορούν να προσθέσουν αλκοόλες ζάχαρης αντ ‘αυτού. Ακόμη και αν μια βιταμίνη φέρει την ένδειξη απαλλαγμένη από ζάχαρη, μπορεί να περιέχει αλκοόλες σακχάρων, οι οποίες αναφέρονται στην ετικέτα με τους συνολικούς υδατάνθρακες.

Μπορεί να περιέχει διαφορετικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών από αυτές που αναγράφονται

Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι το 80% των βιταμινών σε μορφή τσίχλας δεν είχε τις ίδιες ποσότητες βιταμινών και ανόργανων συστατικών όπως αναγράφονται στις ετικέτες τους.

Συγκεκριμένα, οι βιταμίνες σε μορφή τσίχλας μπορεί να έχουν λιγότερες θρεπτικές ουσίες από ό, τι οι καταναλωτές οδηγούνται να πιστεύουν.

Υπερκαταναλώνεται εύκολα

Η υπερκατανάλωση των βιταμινών σε μορφή τσίχλας μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο λήψης πολλών θρεπτικών συστατικών, ειδικά εάν τρώτε επίσης τα τρόφιμα που έχουν ήδη εμπλουτιστεί με βιταμίνες και μέταλλα.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε τοξικότητα βιταμινών ή μετάλλων, που μπορεί να βλάψει το σώμα σας.

Ειδικότερα, η κατανάλωση περισσότερων από τις συνιστώμενες ποσότητες των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, E και K μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνη.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ