Τι συμβολίζουν τα δώρα του νονού το Πάσχα σύμφωνα με την παράδοση


Όταν είσαι νονός, δεν χρειάζεται να προβληματιστείς ιδιαίτερα και να σπαζοκεφαλιάσεις για τα δώρα που θα πάρεις στο βαφτιστήρι σου το Πάσχα γιατί είναι λίγο- πολύ δεδομένα. Η λαμπάδα, το σοκολατένιο αυγό, το τσουρέκι και τα παπούτσια, λοιπόν, αποτελούν τη χρυσή τετράδα των υποχρεώσεων κάθε νονού.
Τι συμβολίζουν τα δώρα του νονού το Πάσχα σύμφωνα με την παράδοση

Αν και όλοι το ξέρουμε, δεν γνωρίζουμε τι συμβολίζει το καθένα απ’ αυτά- δεν είναι όμως ποτέ αργά να μάθουμε.

Η πασχαλινή λαμπάδα

Οι λαμπάδες των παιδιών πλέον είναι μικρά έργα τέχνης! Είναι ζωγραφισμένες, διακοσμημένες με στολίδια και φιόγκους και έχουν πάνω τους ακόμα και μικρά δωράκια και παιχνίδια. Αυτή φυσικά είναι η σύγχρονη εκδοχή τους. Το έθιμο της λαμπάδας έχει τις ρίζες του πολλά χρόνια πίσω. Συγκεκριμένα, απαντάται από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Τότε, οι πιστοί βαπτίζονταν συνήθως το Μεγάλο Σάββατο ή την Κυριακή της Ανάστασης και την ώρα του Μυστηρίου κρατούσαν μια αναμμένη λαμπάδα. Μπορεί πλέον οι βαπτίσεις να μην γίνονται αυτές τις μέρες όμως ο συμβολισμός παραμένει. Αρχικά, λοιπόν, η φλόγα της λαμπάδας σηματοδοτούσε το φως του Χριστού που πλέον φώτιζε την ψυχή του Νεοφώτιστου. Στη συνέχεια, κατέληξε να σημαίνει την νίκη του φωτός ενάντια στο σκοτάδι, δηλαδή τη νίκη της ζωής ενάντια στον θάνατο. Για τον λόγο αυτό, την Μεγάλη Παρασκευή, στην περιφορά του Επιταφίου, μικροί και μεγάλοι κρατάμε μονόχρωμες λαμπάδες, οι οποίες συνήθως είναι καφέ γιατί συμβολίζουν το πένθος των πιστών, ή φαναράκια. Την «καλή» λαμπάδα του νονού, τα παιδιά την ανάβουν το Μεγάλο Σάββατο στην Ανάσταση. Είθισται να είναι λευκή αλλά φυσικά μπορεί να έχει οποιοδήποτε χαρούμενο χρώμα θέλετε, αφού εκείνη τη μέρα γιορτάζουμε την Ανάσταση.

Το σοκολατένιο αυγό

Αν θυμάστε τα παιδικά σας χρόνια, το σοκολατένιο αυγό είναι από τα δώρα που ανυπομονούσαμε να πάρουμε, να ξετυλίξουμε από τη συσκευασία του και φυσικά να καταναλώσουμε την ημέρα της Ανάστασης! Είναι ένα αρκετά πιο σύγχρονο έθιμο που προέρχεται από την Ευρώπη. Θεωρείται ότι συμβολίζει τον ερχομό της άνοιξης, που πάντα συμπίπτει ή έρχεται λίγο μετά το Πάσχα, την αναγέννηση της φύσης και τη γονιμότητα. Παραφράζοντας λίγο τη φράση γνωστής διαφήμισης σας συμβουλεύουμε…. Νονοί, μην ξεχάσετε το αυγό!

Τα παπούτσια

Γιατί συνηθίζεται οι νονοί να παίρνουν δώρο στα βαφτιστήρια τους παπούτσια και όχι για παράδειγμα ρούχα; Την απάντηση πιθανώς δεν την είχατε σκεφτεί, ωστόσο παραμένει συμβολική και μας αρέσει. Τα παπούτσια αντιπροσωπεύουν τη σταθερότητα που εύχεται ο νονός να έχει το βαφτιστήρι στη ζωή του. Εκτός αυτού, φυσικά είναι ένα από τα πιο χρήσιμα δώρα αφού όλοι ξέρουμε πόσο συχνά χρειάζονται καινούρια παπούτσια τα παιδιά.

Το τσουρέκι

Εύλογα κάποιοι νονοί θα αναρωτηθούν γιατί το τσουρέκι συμπεριλαμβάνεται στα δώρα που κάνουμε στα βαφτιστήρια μας το Πάσχα αφού ήδη το σοκολατένιο αυγό είναι η αδυναμία των παιδιών. Το τσουρέκι είναι ο άρτος της ζωής και σύμφωνα με την παράδοση συμβολίζει την Ανάσταση γιατί το αλεύρι παίρνει ζωή με το ζύμωμα και μετά γίνεται τσουρέκι. Αν έχετε σκοπό φέτος να το φτιάξετε με τα χεράκια σας και θέλετε να τηρήσετε την παράδοση, είθισται η παρασκευή των τσουρεκιών να γίνεται από τη Μεγάλη Τρίτη μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη. Εναλλακτικά, η λύση του ζαχαροπλαστείου ή του φούρνου είναι εξίσου νόστιμη και σίγουρα λιγότερο κουραστική.

Είναι αυτονόητο ωστόσο πως κανένα δώρο και καμία παράδοση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αγάπη του νονού. Τα δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα μπορεί να ανήκουν στις «υποχρεώσεις» του αλλά ο ρόλος του δεν πρέπει να τελειώνει εκεί. Το βασικό είναι να παραμένει στη ζωή του παιδιού!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ