Δες πόσο βλάπτει ακόμα και μια μικρή φέτα μπέικον!


Το μπέικον μπορείς να το συναντήσεις παντού μπροστά σου, απ’ το πρωινό και το brunch που θα φας έξω, μέχρι το σάντουιτς που θα φτιάξεις σπίτι. Κι η αλήθεια είναι ότι το λατρεύεις. Ξέρεις ότι μπορεί να σου προσφέρει απλόχερα, με το «καλημέρα σας» όλα τα κακά του κόσμου, αλλά εξακολουθείς να το απολαμβάνεις, απλά με λίγες τύψεις.

Ξέρεις, όμως, στα αλήθεια πόσο βλάπτει το μπέικον; Σύμφωνα με τους ερευνητές, βλάπτει πολύ! Για την ακρίβεια, ένας άνθρωπος που καταναλώνει τρεις φέτες μπέικον την ημέρα, έχει αυξημένο κίνδυνο κατά 20% να εμφανίσει καρκίνο του εντέρου.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε απ’ το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ενισχύει ορισμένα ευρήματα που υπήρχαν ήδη, όπως εκείνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τα οποία το κόκκινο κρέας, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες, είναι βλαβερό.

Για τις ανάγκες της έρευνας, μελετήθηκαν δεδομένα από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, οι οποίοι συμμετείχαν εθελοντικά.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η οποία διήρκησε πάνω από έξι χρόνια, 2.609 άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο του εντέρου.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, εάν κάποιος καταναλώνει καθημερινά τρεις φέτες μπέικον, αντί μόνο μίας, αυξάνεται ο κίνδυνος κατά 20% να εμφανίσει καρκίνο του εντέρου. Για κάθε 10.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα και κατανάλωναν καθημερινά 21 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, 40 διαγνώστηκαν με καρκίνο του εντέρου, ενώ για όσους κατανάλωναν 76 γραμμάρια καθημερινά, 48 ήταν ο αριθμός των διαγνωσθέντων με καρκίνο του εντέρου.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Cancer Research UK, 5.400 από τα 41.804 κρούσματα καρκίνων του εντέρου που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν οι άνθρωποι δεν κατανάλωναν καθόλου επεξεργασμένο κρέας.

Γι’ αυτό και το βρετανικό υπουργείο Υγείας συμβουλεύει όσους καταναλώνουν πάνω από 90 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά να το περιορίσουν στα 70 γραμμάρια.

Δεν χρειάζεται η κατανάλωση να γίνει μηδενική, καθώς το κόκκινο κρέας έχει και οφέλη, όπως η περιεκτικότητα σε σίδηρο και πρωτεΐνες.

Το επεξεργασμένο κρέας (μπέικον, λουκάνικα, χοτ ντογκ, σαλάμι) είναι τροποποιημένο ώστε είτε να παρατείνει τον χρόνο ζωής του είτε να ενισχύει την γεύση του. Οι κυριότερες μέθοδοι επεξεργασίας είναι το κάπνισμα και η επεξεργασία με αλάτι, μπαχαρικά ή συντηρητικά.

Οι ειδικοί θεωρούν πως τα χημικά κατά την επεξεργασία των κρεάτων είναι εκείνα που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο κι όχι το κρέας καθαυτό. Επίσης, και το ψήσιμο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργήσει καρκινογόνα χημικά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ