Καθαρή κουζίνα; Καθάρισες από επικίνδυνες λοιμώξεις


Για κάποιους, ο χώρος της κουζίνας είναι ίσως η “καρδιά” του σπιτιού τους. Εκεί απολαμβάνουν τα γεύματά τους συζητώντας για τη μέρα τους. Η κουζίνα όμως, μπορεί να αποτελέσει έναν χώρο πιθανών τροφικών δηλητηριάσεων. Το itrofi.gr σας δίνει συμβουλές για καθαρή κουζίνα, προστατεύοντας εσάς και την οικογένειά σας.

Πόσο χρόνο περνάτε στην κουζίνα μαγειρεύοντας τα γεύματα της οικογένειας, ετοιμάζοντας το πρωινό των παιδιών σας πριν φύγουν για το σχολείο ή δημιουργώντας ένα εμπνευσμένο δείπνο; Καθημερινά! Είναι όμως αρκετά καθαρός ο πάγκος εργασίας της μαγειρικής δημιουργικότητας σας; Ο καθένας θα μπορούσε να πάθει μια τροφική δηλητηρίαση από βακτήρια, ιούς και παράσιτα που μπορεί να έχουν βρει καταφύγιο στον πάγκο της κουζίνας. Το καθημερινό καθάρισμα του πάγκου είναι ζωτικής σημασίας αφού μια τροφική δηλητηρίαση μπορεί να οδηγήσει σε ήπια έως σοβαρά συμπτώματα διάρροιας, εμετού και πυρετού.

Καθαρή κουζίνα. Πάντα.
Πρώτα από όλα, όλα τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να έχουν πλύνει τα χέρια τους με χλιαρό νερό και σαπούνι πριν προβούν σε οποιαδήποτε διαδικασία προετοιμασίας φαγητού. Ο πάγκος της κουζίνας, ο νεροχύτης και η ηλεκτρική κουζίνα καλό θα είναι να καθαρίζονται σε καθημερινή βάση με ένα απαλό καθαριστικό απομάκρυνσης μικροβίων. Μια καλή ιδέα είναι το ξύδι, αλλά αν δεν μπορείτε τη μυρωδιά του, χρησιμοποιείστε κάποιο καθαριστικό εμπορίου. Προσοχή στα σφουγγάρια πιάτων, στα πανάκια καθαρισμού πάγκου και στις πετσέτες χεριών και πιατικών.

Η ταχτική αλλαγή του σφουγγαριού είναι απαραίτητη. Οι πετσέτες της κουζίνας, επειδή χρησιμοποιούνται τακτικά μες τη μέρα, δεν προλαβαίνουν να στεγνώσουν με αποτέλεσμα να αποτελούν το καλύτερο “σπίτι” για μικρόβια που δημιουργούνται λόγω υγρασίας. Να τις αλλάζεται πολύ συχνά και να πλένονται σε μεγάλη θερμοκρασία στο πλυντήριο ρούχων. Μετά τον καθαρισμό του πάγκου, στραγγίξτε πολύ καλά το απορροφητικό πανί τύπου vettex, και απλώστε το κάπου που μπορεί να στεγνώσει καλά. Αν δεν θέλετε να αλλάζετε πολύ συχνά τα vettex σας για λόγους οικονομίας, μπορείτε να τα αφήνεται για 15 λεπτά μέσα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και χλωρίνη, 1-2 φορές την εβδομάδα, για να απολυμαίνονται.

Για ποια τρόφιμα θα πρέπει να ανησυχείτε;
Σίγουρα οι ζωικές τροφές είναι μια μεγάλη πηγή ανησυχίας για πιθανές τροφικές δηλητηριάσεις. Τα ωμά ζωικά τρόφιμα μπορούν να αφήσουν υπολείμματα κατά την προετοιμασία τους. Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν για τα εξής ωμά τρόφιμα: Κρέας, πουλερικά, αυγά, ψάρι, γάλα, τυρί.

Πάντοτε θα πρέπει να να καθαρίζετε τον πάγκο εργασίας μετά την επαφή του με αυτά τα τρόφιμα.
Να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας, ειδικά αν έχετε πιάσει ωμό κοτόπουλο και αυγά πριν τα βράσετε. Το ωμό κοτόπουλο μπορεί να προσβάλει με σαλμονέλα. Το ίδιο ισχύει και για τα αυγά για αυτό να τα πλένετε πριν τα βράσετε.
Τα ωμά κρεατικά και πουλερικά που έχουν μείνει αρκετές ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, δημιουργούν βακτήρια που με τη σειρά τους απελευθερώνουν τοξίνες που δεν καταστρέφονται με το μαγείρεμα. Απλά πετάξτε τα.

Εκτός από τις ζωικές τροφές που πρέπει να προσέχετε, τα λαχανικά και τα φρούτα πρέπει να πλένονται πολύ καλά πριν την κατανάλωσή τους. Η πιθανότητα να προσβληθείτε με τοξόπλασμα, από λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά, είναι μεγαλύτερη από το να χαϊδέψετε μια οικόσιτη γάτα!

Κρατήστε ωμά φαγητά μακριά από μαγειρεμένα
Τα ωμά φαγητά μπορούν σίγουρα να μολύνουν τα μαγειρεμένα. Για αυτό κρατήστε τα σε μια ασφαλή απόσταση μεταξύ τους ακόμα και μέσα στο ψυγείο σας. Χρησιμοποιείτε διαφορετικό ξύλο κοπής για ωμά τρόφιμα και άλλο για να κόψετε ψωμί για παράδειγμα ακόμα κι αν το έχετε πλύνει ήδη. Μην χρησιμοποιείτε το ίδιο πιάτο για το ωμό και μαγειρεμένο κρέας. Πλένετε πάντα καλά το ξύλο κοπής, τα πιάτα, τα μαχαίρια και τα σκεύη που ήρθαν σε επαφή με ωμό φαγητό.

Έχετε κατοικίδια;
Και πολύ καλά κάνετε. Φροντίστε να περνάτε με ένα στεγνό πανί μικρο-ινών τον πάγκο και το τραπέζι της κουζίνας. Τα ζωάκια μας, ειδικά γάτες και σκύλοι έχουν την τάση να μαδούν, ειδικά τώρα την άνοιξη. Ακόμα κι αν δεν ανεβαίνουν στον πάγκο ή στο τραπέζι, σίγουρα κάποιες από τις τρίχες τους έχουν καταλήξει εκεί. Δεν θα θέλατε να βρεθούν και μέσα στο πιάτο σας. Σωστά;

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ