Η νηστεία της τελευταίας στιγμής


Αρχικά τι είναι η νηστεία;

Η νηστεία είναι πολύ απλά μια συγκεκριμένη χρονική περίοδος κατά την οποία δεν καταναλώνουμε τροφή. Συνήθως διαρκεί γύρω στις 12-24 ώρες αλλά κάποιες φορές μπορεί να διαρκέσει μέρες. Υπάρχουν πολλές θρησκείες για τις οποίες η νηστεία είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, γεγονός που βοήθησε τους επιστήμονες να μελετήσουν στο πως λειτουργεί το σώμα κάτω από αυτές τις συνθήκες .Φαίνεται λοιπόν μέσα από μελέτες να έχει όντως κάποιες ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Εξάλλου ο Ιπποκράτης πίστευε ότι η νηστεία βοηθάει το σώμα να θεραπευτεί από μόνο του.

Φαίνεται ότι έχει πιθανά οφέλη :

Στην απώλεια βάρους
Στη μείωση χοληστερόλης
Στη βελτίωση της αρτηριακή πίεση
Στη βελτίωση των επίπεδων γλυκόζης
Στην ευαισθησία στην ινσουλίνη
Στη μείωση τριγλυκεριδίων
Στη μείωση φλεγμονών

Φαίνεται επίσης ότι μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη και μεταβολικά νοσήματα. Μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε ζώα παρατήρησαν ότι καθυστερεί την εμφάνιση όγκων και μειώνει βιολογικούς παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου, όπως είναι τα επίπεδα ινσουλίνης και η φλεγμονή. Παρόλα αυτά χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να δούμε αν επιδρά με τον ίδιο τρόπο και στον άνθρωπο

Τελευταία ίσως έχεις ακούσει για τη διαλειμματική νηστεία .Το λεγόμενο fasting. Βασίζεται στην εναλλαγή περιόδων ασιτίας με περιόδους φυσιολογικής σίτισης και χωρίζεται σε 4 τύπους. Οι 4 τύποι είναι οι εξής:

1.Time-restricted feeding

Σε αυτό το τύπο ανήκει η νηστεία που διαρκεί 16 ώρες. Δηλαδή εάν έχεις καταναλώσει το τελευταίο σου γεύμα στις 8 το βράδυ ,το επόμενο σου γεύμα θα είναι την επόμενη μέρα στις 12 και το τελευταίο πάλι στις 8 το βράδυ. Επί της ουσίας δεν καταναλώνεις τροφή για 16 ώρες και πραγματοποιείς όλα τα γεύματα σου σε ένα διάστημα 8 ωρών.

2. Alternate day fasting

Σε αυτή τη περίπτωση η ασιτία διαρκεί μια ολόκληρη μέρα. Το πιο συνηθισμένο πλάνο σε αυτή τη περίπτωση είναι νηστεία για δυο 24ωρα μέσα στη βδομάδα.

3) Modified fasting

Εδώ επιλέγεις κάποιες μέρες μέσα στη βδομάδα, κατά τις οποίες καταναλώνεις μόνο το 20-25% των θερμιδικών σου απαιτήσεων .Ένα πολύ δημοφιλές πλάνο του modified fasting είναι το 5:2. Σε αυτό το πλάνο τις 5 μέρες καταναλώνεις κανονικά τις θερμίδες που χρειάζεσαι, ενώ τις άλλες 2 καταναλώνεις μόνο 500-600 θερμίδες.

4) Fasting mimicking diet

Για το συγκεκριμένο ίσως δεν έχεις ακούσει ακόμη , οπότε ελπίζω να σε έχω προλάβει απο τη παραπληροφόρηση που μάλλον θα ακολουθήσει σε λίγο καιρό . Αποτελεί έναν ακόμα τύπο που είναι βασισμένο στη φιλοσοφία του fasting.Κατα τη διάρκεια 5 συνεχόμενων ημερών το μήνα , ακολουθέις ένα υποθερμιδικό πλάνο διατροφής ,το οποίο βασίζεται σε φυτικές τροφές και είναι χαμηλό σε πρωτείνη ,υδατάνθρακες αλλά με ψηλά ποσοστά καλών λιπαρών, όπως ελιές και λιναρόσπορο.Aυτή η μέθοδος διατηρεί το σώμα σε κατάσταση νηστείας ,οπότε φαίνεται να έχει παρόμοια ευαιργετικά αποτελέσματα με τους άλλους τύπους.Βέβαια ακόμα δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με βεβαιότητα εφόσον είναι κάτι πάρα πολύ πρόσφατο.

Θεωρητικά κατά τη διάρκεια της νηστείας επιτρέπεται να καταναλώνεις:

Τσάι
Καφέ(χωρίς ζάχαρη)
Νερό

Τις ώρες ή τις μέρες που δεν νηστεύεις μπορείς να καταναλώνεις τροφή σε φυσιολογικά πλαίσια. Παρόλα αυτά ένα από το πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να προσέξεις σε μια τέτοια διατροφή, είναι να επιλέγεις τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Καθώς επίσης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ανάγκη σε διατροφικά συμπληρώματα.

Εφόσον τώρα πήρες μια ιδέα για το τι σημαίνει διαλειμματική νηστεία, θα ήθελα να σου τονίσω ότι είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να συμβουλευτείς πρώτα κάποιον πιστοποιημένο επαγγελματία Διαιτολόγο-Διαροφολόγο προκειμένου να σε συμβουλεύσει αν είναι εφικτό και αναγκαίο να ακολουθήσεις ένα τέτοιο πρόγραμμα διατροφής. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το ξεκινήσεις με δική σου πρωτοβουλία, διότι ενδέχεται να προκαλέσεις ζημιά στον οργανισμό σου. Δεν πρόκειται για μια καινούργια μόδα ,για μια καινούργια δίαιτα που σου υπόσχεται να χάσεις βάρος αλλά πρόκειται για ένα καινούργιο δεδομένο στην επιστημονική βιβλιογραφία που αν και φαίνεται να έχει κάποια ευεργετικά αποτελέσματα , αυτά δεν επαρκούν για να πούμε ότι είναι κάτι απόλυτα ασφαλές και αποτελεσματικό για όλους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ