Βατικανό: Στους πιστούς μετά από 300 χρόνια τα σκαλοπάτια που ανέβηκε ο Χριστός πριν τη σταύρωσή του


Μία μυσταγωγική εμπειρία ζωής μπορούν να βιώσουν όσοι επισκέπτονται αυτές τις μέρες το Βατικανό, αφού θα έχουν την ευκαιρία να ανέβουν τα 28 μαρμάρινα σκαλοπάτια που θρυλείται πως ανέβηκε ο Χριστός, λίγο πριν τη σταύρωσή του

Η Scala Sancta, «ιερή σκάλα» όπως αποκαλείται, παρέμενε επί τρεις αιώνες καλυμμένη με ξύλινη προστατευτική επένδυση. Ωστόσο, μετά από μία μακροχρόνια διαδικασία αποκατάστασης, τώρα και για δύο μήνες το κατάλευκο μάρμαρο αποκαλύπτεται στους πιστούς, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να τον ανέβουν γονυπετείς, ακολουθώντας τα βήματα του Ιησού. Τον Ιούνιο, τα σκαλοπάτια σύντομα θα καλυφθούν ξανά, σε μία προσπάθεια προστασίας του μαρμάρου.

Λέγεται πως στα λευκά σκαλοπάτια έπεσαν τρεις σταγόνες αίμα του Χριστού, καθώς ανέβαινε για να συναντήσει τον Ρωμαίο επίτροπο, Πόντιο Πιλάτο, ο οποίος και τον ανέκρινε. Στα συγκεκριμένα σημεία έχουν τοποθετηθεί τρεις μεσαιωνικοί σταυροί, τους οποίους οι επισκέπτες φιλούν και αγγίζουν καθώς ανεβαίνουν γονατιστοί τα 28 μαρμαρένια σκαλιά.

«Το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο αναφέρει πως ο Ιησούς ανέβηκε αρκετές φορές αυτά τα σκαλοπάτια», λέει ο πατήρ Φραντσέσκο Γκουέρα, εφημέριος της ιερής σκάλας.

Παρότι δεν υπάρχουν γραπτά τεκμήρια, η παράδοση θέλει τη μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Ελένη, δεινή συλλέκτρια ιερών αντικειμένων του Ιησού, να αγοράζει τα σκαλιά, που ήταν μέρος του παλατιού του Πόντιου Πιλάτου και να τα μεταφέρει από την Ιερουσαλήμ στο Βατικανό. «Ξέρουμε με πάσα βεβαιότητα πως η Αγία Ελένη μετέφερε τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν στη σταύρωση του Ιησού και ένα τμήμα του σταυρού σε μία εκκλησία εδώ κοντά», αναφέρει ο Γκουέρα.

Η διαδικασία αποκατάστασης, μάλιστα, έγινε αιτία και για μία αναπάντεχη αποκάλυψη: Τις αυλακώσεις στη μαρμάρινη επιφάνεια που προκάλεσε η φθορά των χρόνων από τα γόνατα και τα πόδια των πιστών: «Μέχρι και πριν από μερικές ημέρες, δεν ήταν εφικτό να παρατηρήσουμε κάτι τέτοιο καθώς τα σκαλοπάτια ήταν καλυμμένα για 300 χρόνια από σανίδες καρυδιάς», πρόσθεσε ο Γκουέρα.

Όσοι αξιοποίησαν τη συγκυρία, καταφέρνοντας να πατήσουν στα βήματα του Ιησού, κάνουν λόγο για μία «ανεκτίμητη εμπειρία». «Μου έδωσε το χρόνο να συλλογιστώ και να σκεφτώ για τους ανθρώπους που είχαν επίδραση στην πίστη και την οικογένειά μου», ανέφερε ο Φρανκ Σέρα, Αμερικανός στρατιώτης που σταθμεύει στη Γερμανία και ανέβηκε τα σκαλιά με τα έξι του παιδιά.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ