Σχολικές εκδρομές: ποια τα οφέλη για τα παιδιά;


Οι σχολικές εκδρομές προσφέρουν ένα τεράστιο εύρος πλεονεκτημάτων για τους μαθητές, όχι μόνο σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Ένα σχολικό ταξίδι μπορεί να είναι μια ωφέλιμη εμπειρία, από την άποψη της προσωπικής και κοινωνικής τους ανάπτυξης, για τους εξής λόγους:

Μειώνει την πλήξη στην τάξη
Η εκδρομή είναι περισσότερο για απόλαυση, ενθουσιασμό και διασκέδαση. Μειώνει την πλήξη του μαθήματος στην τάξη, ακόμα κι αν είναι για μια μέρα. Επιπλέον, ξυπνά το ενδιαφέρον των μαθητών για μάθηση και απόκτηση νέων πληροφοριών, ανεξάρτητα από το πόσο βαρετό είναι το θέμα στη θεωρία.

Ενίσχυση
Ερχόμενοι σε επαφή με αυτό που μαθαίνουν στην τάξη, οι μαθητές αποκτούν μια καλύτερη, βαθύτερη κατανόηση του αντικειμένου. Οι σχολικές εκδρομές μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν τη σημασία του μαθήματος που μελετούν, δίνοντάς τους κίνητρα για να μάθουν και να διατηρήσουν τις πληροφορίες.

Μεγαλύτερη επιτυχία στις εξετάσεις

Μία σχολική εκδρομή θα δώσει στους μαθητές εμπειρίες που θα αξιοποιήσουν στις εξετάσεις. Θα μπορέσουν να δουν τις ερωτήσεις διαφορετικά και να τις συνδέσουν με μερικά από αυτά που έχουν δει και βιώσει στην εκδρομή, ανατρέχοντας στις πρακτικές εμπειρίες του θέματος.

Βελτιωμένες σχέσεις
Ξεφεύγοντας από την καθημερινότητα της τάξης και ανταλλάσσοντας νέες εμπειρίες, οι μαθητές μπορούν να χτίσουν την εμπιστοσύνη και το σεβασμό μεταξύ τους, αλλά και με το δάσκαλο. Ο χρόνος που περνάνε ως ομάδα σε μία εκδρομή μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να αναπτύξουν τις βασικές κοινωνικές δεξιότητες. Έτσι, όταν επιστρέψουν στην τάξη, οι μαθητές είναι καλύτερα εφοδιασμένοι για να συνεργαστούν με τους συμμαθητές τους και με το δάσκαλό τους.

Μεγαλύτερη αφοσίωση
Οι σχολικές εκδρομές προσφέρουν ευκαιρίες στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με διαφορετικά στυλ μάθησης και να εκπαιδευτούν με διαφορετικές οπτικές ή απτικές μεθόδους. Μπορούν επίσης να δώσουν την ευκαιρία στους δασκάλους να μάθουν περισσότερα σχετικά με τον τρόπο μάθησης των μαθητών τους – και αυτές οι πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της συμμετοχής τους στην τάξη.

Κίνητρο για καλύτερη συμπεριφορά και συμμετοχή
Πολλά σχολεία δεν επιτρέπουν στους μαθητές που εκδηλώνουν παραβατική συμπεριφορά να συμμετέχουν σε σχολικές εκδρομές. Γι’ αυτό, η προοπτική ενός σχολικού ταξιδιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενθαρρύνει την καλή συμπεριφορά των μαθητών. Μετά την επιστροφή από την εκδρομή, χάρη στη βελτίωση των σχέσεων που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της, οι μαθητές θα έχουν περισσότερο σεβασμό για το δάσκαλο και για τους συμμαθητές τους, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της γενικής συμπεριφοράς στην τάξη.

Επιπλέον, χάρη στην καλύτερη κατανόηση των αντικειμένων που μαθαίνουν, καθώς και στην αίσθηση ότι ανήκουν σε μία κοινότητα, διαπιστώνεται ότι ορισμένοι μαθητές παρακολουθούν περισσότερο.

Βελτιωμένη αυτοπεποίθηση

Στην περίπτωση της εκδρομής στο εξωτερικό, η εμπειρία μιας άλλης χώρας και του πολιτισμού της, δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να γίνουν πιο σίγουροι για τον εαυτό τους και πιο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ