Κύπρος: Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα ζητούν την αθώωση των δύο Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων

Την αθώωση δύο δημοσιογράφων που κατηγορούνται γιατί δημοσίευσαν μια γελοιογραφία που θεωρήθηκε προσβλητική για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησαν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα.

Η οργάνωση για την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου, Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) κάλεσε τα δικαστήρια της κατεχόμενης από τις τουρκικές δυνάμεις βόρειας Κύπρου να κηρύξει αθώους τους δύο δημοσιογράφους που απειλούνται με φυλακή.

Ο διευθυντής της Afrika, Σενέρ Λεβέντ, και ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας, ο Αλί Οσμάν Ταμπάκ, κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και πέντε χρόνων εξαιτίας αυτής της γελοιογραφίας που δείχνει ένα αρχαιοελληνικό ανδρικό άγαλμα να ουρεί τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, ανέφεραν οι RSF σε μια ανακοίνωση που αναμεταδίδει σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τη γελοιογραφία, που δημοσιοποιήθηκε αρχικά από χρήστες του διαδικτύου στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης με την ευκαιρία μιας επίσκεψης του Ερντογάν στην Ελλάδα το 2017, αναπαρήγαγε η Afrika συνοδεύοντάς την με το σχόλιο: «μέσα από ελληνικά μάτια».

Ο Λεβέντ και Αλί Οσμάν δικάζονται στην κατεχόμενη Λευκωσία για δυσφήμιση, προσβολή και «υποκίνηση σε μίσος εναντίον ξένου ηγέτη».Απορρίπτουν τις κατηγορίες οι δημοσιογράφοι

Οι δύο δημοσιογράφοι απορρίπτουν τις κατηγορίες. Η συνήγορός τους, που θεωρεί πως οι διώξεις αυτές συνιστούν απειλή στην ελευθερία της έκφρασης, δήλωσε στο AFP πως θα ζητήσει την απαλλαγή τους αύριο, μετά την πρόταση του εισαγγελέα.

Η απόφαση θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. «Ελπίζω πως η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα αποτελέσει ντροπή για την κοινωνία μας», δήλωσε στο AFP ο Λεβέντ.

«Καλούμε το δικαστήριο να αθωώσει τον Σενέρ Λεβέντ και τον Αλί Οσμάν Ταμπάκ επειδή το να τους κρίνει ένοχους θα ήταν ένα μεγάλο λάθος και θα έστελνε ένα πολύ αρνητικό σήμα στα ΜΜΕ της βόρειας Κύπρου», γράφουν οι RSF.

Η ΜΚΟ υπογραμμίζει πως έχουν ενταθεί οι πιέσεις στους δημοσιογράφους στην αυτοαποκαλούμενη «ΤΔΒΚ», η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία και όπου σταθμεύουν τουλάχιστον 30.000 Τούρκοι στρατιώτες.

Και μάλιστα «τη στιγμή που η Άγκυρα διατηρεί τεράστια πίεση στα τουρκικά ΜΜΕ», υπογραμμίζουν οι RSF.

Ο Λεβέντ διώκεται και για μια άλλη υπόθεση, για ένα άρθρο όπου επέκρινε, στις αρχές του 2018, την επίθεση της Τουρκίας εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής στη Συρία. Μετά τις επικρίσεις του Ερντογάν σε βάρος της Afrika, Τούρκοι εθνικιστές επιτέθηκαν στην έδρα της εφημερίδας στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ