«Νικηφόρος Φωκάς»: «Φύγε είσαι σε ελληνική υφαλοκρηπίδα» – «Barbaros»: «Όχι, είμαι σε τουρκική»

Σκληρά «τζαρτζαρίσματα» του Πολεμικού Ναυτικού με τους Τούρκους – Πώς τους εκδίωξαν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελλόριζου

Ένας ακήρυχτος «πόλεμος» στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχει ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα, με τους Τούρκους να προκαλούν και το Πολεμικό μας Ναυτικό να είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Το καθεστώς Ερντογάν, έχει στείλει το ερευνητικό σκάφος Barbaros να ξεκινήσει έρευνες στο σημείο που συμπίπτουν η ελληνική, η κυπριακή και η αιγυπτιακή ΑΟΖ, σε μια… ανεπιτυχή προσπάθεια να στείλει μήνυμα κυριαρχίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Μάλιστα, εντείνοντας το παιχνίδι ισχύος, η Άγκυρα αποφάσισε να στείλει προς υποστήριξη του Barbaros κι ένα μικρό στόλο. Μέχρι στιγμής δεν έχει ποντίσει καλώδια ερευνών και απλώς κάνει επίδειξη σημαίας. Συνοδεύετε από τρεις φρεγάτες , ένα υποβρύχιο και βοηθητικά πλοία.

Τα τουρκικά ΜΜΕ επιχείρησαν χθες το μεσημέρι να μεταφέρουν εικόνα πολεμική από την περιοχή. Μετέδιδαν ότι η ελληνική φρεγάτα «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» παρενόχλησε το Barbaros! Δεν υπάρχει φυσικά καμία παρενόχληση. Υπάρχει επιβολή της τάξης την οποία η Τουρκία διαταράσσει.

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι ανάμεσα στην φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” και το ερευνητικό τουρκικό Barbaros, όταν το δεύτερο πέρασε εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στις 3 το πρωί της Πέμπτης.

Η διοίκηση της φρεγάτας κάλεσε το Barbaros να απομακρυνθεί και μετά από το πρώτο μήνυμα άρνησης και πιθανότατα κατόπιν εντολών από την τουρκική πλευρά, το ερευνητικό σκάφος κινήθηκε ξανά και απομακρύνθηκε.

“ΩΡΑ, 03.00 π.μ. Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: RV Barbaros, καλείσαι να εξέλθεις αυτή τη στιγμή από την περιοχή. Δεν διαθέτεις άδεια για την διεξαγωγή ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η απάντηση ήρθε με ηχογραφημένο μήνυμα Barbaros: (χωρίς ανακοίνωση ονόματος δηλαδή Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς) – Δεν αποχωρούμε. Βρισκόμαστε εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.”

Το Barbaros τελικά βλέποντας την ελληνική φρεγάτα και την ετοιμότητα που έδειξε εξ αρχής το πλήρωμά της, αποχώρησε χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό. Ανώτατες πηγές από το ΓΕΕΘΑ σημειώνουν πως η ελληνική φρεγάτα βρίσκεται εκεί για την επιτήρηση και αυτό ακριβώς έκανε και τα ξημερώματα.

Το πλήρωμα της φρεγάτας ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ έχει ασφαλώς πολύ δύσκολη αποστολή, έχοντας απέναντί του περισσότερες τουρκικές ναυτικές μονάδες. Η απόφαση της Αθήνας ,μέχρι στιγμής τουλάχιστον, είναι να μην στείλει άλλα πλοία στην περιοχή. Πιθανόν αυτό να οφείλεται και στην παρουσία αμερικανικού πολεμικού πλοίου η οποία σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσεις αλλά και τις παραινέσεις των Αμερικανών για ψυχραιμία, δημιουργούν την αίσθηση ότι η κρίση θα είναι υπό έλεγχο.

Πώς μπορεί όμως η Ελλάδα να εφησυχάζει όταν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συναντάται με τον Τσαβούσογλου; Η κατάσταση είναι περίεργη και σίγουρα απρόβλεπτη…

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here