23 Σεπτεμβρίου 2020

Αυξήσεις που βάζουν “φωτιά” στα ελληνικά νοικοκυριά προβλέπονται από τη ΔΕΗ

Όλο και πιο κοντά φέρνουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος οι αυξημένες διεθνείς τιμές στα δικαιώματα εκπομπών ρύπων CO2 και τα υψηλά επίπεδα στα οποία κινείται πλέον η χονδρεμπορική αγορά ρεύματος.

Ενδεικτική είναι η τιμή- ρεκόρ που σημειώθηκε στη δημοπρασία ρεύματος της Τετάρτης, όταν οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρισμού αγόρασαν το ρεύμα στα 54,74 ευρώ τη μεγαβατώρα, τιμή αυξημένη κατά 12% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Δημιουργούνται ως εκ τούτου πιέσεις στα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ, η οποία “έγραψε” ήδη ζημίες στα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, ενώ πλήρωσε για δικαιώματα ρύπων 46 εκατ. ευρώ περισσότερα από το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις, ωστόσο η λύση που θεωρείται αποτελεσματικότερη είναι η εισαγωγή ρήτρας CO2 στους λογαριασμούς ρεύματος.

Δηλ. να αυξάνονται τα τιμολόγια αν ο μέσος όρος του κόστους CO2 του προηγούμενου τετραμήνου είναι υψηλότερος και να μειώνονται αντίστοιχα όταν πέφτουν οι τιμές των ρύπων.

Η όποια αλλαγή πάντως, θα εφαρμοστεί από το 2019 και μετά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here